portugal photos 16 portugal photos 16

Portugalska v sedmih dneh / Lizbona, Cascais, Sintra, Peniche, Porto, Fatima, Douro …

Portugalska je bila moja letošnja prvomajska destinacija. Z letalom do Lizbone in potem naokrog z najtim vozilom. V sedmih dneh po Portugalski sem odkrival mesta Lizbona, Cascais, Sintra, Peniche, Nazare, Porto, Fatima, Mafra, Vila Real in še mnogo drugih. Za začetek nekaj podatkov, potem pa se bom lotil bolj podrobnega opisa vsake destinacije posebej in upam, da mi na koncu uspe narediti dober “roadtrip” zapis, ki bo služil marsikomu, ki se odloča za obisk Portugalske.

Portugalska je čudovita dežela z neskončno dolgimi peščenimi plažami ob Atlantskem ocenu in s konstantim vetrom, ki skrbi, da ni prevroče tudi v vročini, z bogato zgodovino, z neverjetno prijaznimi ljudmi, ki vsi govorijo angleški jezik, z umirjenimi vozniki na cestah in je dežela, kjer se počutiš varno, čeprav se sredi noči znajdeš sredi povsem nepoznane “četrti”. Portugalska ima svojo patino in prikaže lepoto nekih drugih časov, ko je bila “velesila” in so njeni ljudje odkrivali svet. Če ste navdušeni nad keramičnimi ploščicami, potem je to vaš svet – vsaka hiša ima svoje ploščice na fasadi in te so tako lepe, da ni čudnega, da obstajajo trendi, ki se navezujejo na njih.

Z drugimi besedami – obisk Portugalske priporočam vsakomur, ki si želi videti in doživeti veliko v kratkem času, ki uživa na sprehodih po plažah in se rad izgublja v starih mestecih, ki jih je ogromno in vsako prinaša novosti. Ki uživa v dobri hrani in pijači – za tiste, ki se prehranjujejo vegansko je na žalost malce manj izbire in je potrebno poiskati posebne restavracije, kjer poskrbijo za to, da se tudi mi lahko dobro prehranjujemo.

Cene in Portugalska? Najlažje je narediti primerjavo. Cena za 4 decilitre piva je od 5 do 7 evrov, cena goriva je ob 1,8 do 2 evra (odvisno od bencinske pumpe v mestu ali izven mesta), cena za 4 ali 5 zvezdične hotele so od 100 do 150 evrov na noč, cena pizze pa je okoli 15 evrov. Njihova najbolj slavna jed “pastel de bacalhau” stane 5 evrov – jaz je sicer nisem poskusil, ampak ljudje so sodeč po obisku teh “restavracij” bili navdušeni nad njo.

Sicer pa življenje na Portugalskem poteka v resničnem “slow motionu”. Ljudje na avtocesti vozijo po omejitvah. Nihče ne divja, nihče ne hupa, nihče ne prehiteva kot je to navada na naših cestah. V mestih je ogromno prometa, vendar teče tekoče. Lizbona, mesto kjer prebiva skoraj 3.000.000 ljudi, je zgrajeno tako, da se lahko znajdeš tudi brez navigacije. Čar teh mest je ravno v tem kako so bila grajena in kako so se skozi čaz širila.

Glede na njihovo zgodovino je Portugalska “posejana” s cerkvami in kljub temu, da to ni “my cup of tea”, sem jih z veseljem obiskal in se navduševal nad njihovo arhitekturo. Portugalska ima najdaljši most v Evropi, ki je dolg kar 12.345 metrov. Ima tudi spomnik Jezusa Kristusa, ki spominja na tistega iz Rio de Janeira, do katerega pridete preko “golden gate bridgea” in je skupaj s “piedestalom” visok 110 metrov.

Toliko za začetek. Bom pa temu zapisu kasneje dodal vse ostale zapise, da bo celotna izkušnja počitnic na Portugalskem zbrana v enem zapisu. Veliko bo fotografij in predvsem idej kaj je vredno ogledati – po mojem mnenju.