Ragusa 7 Ragusa 7

Mesto Ragusa / Sicilija

Ko sem prispel v mesot Ragusa, sem bil presenečen, ker je bila veliko cest, ki vodijo proti staremu delu mesta, zaprtih. Google Maps je odličen sopotnik na takšnih potovanjih in brez njega si težko predstavljam navigiranje med mesti. Mesto Ragusa je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

V Ragusi je potekala kolesarska dirka in glede na zaprte ceste sem pričakoval, da bom srečal Rogliča ali pa Pogačarja, vendar sem kmalu ugotovil, da gre za “lokalno” dirko, ki pa je očitno vsem zelo pomembna, saj so se zbrali ob trasi in tudi navijali za kolesarje.

Ragusa, kot je sedaj, je nastala po potresu leta 1693, ki je uničil večino vsega, kar je bilo ustvarjeno v stoletjih pred tem. Mesto je zgrajeno v sicilijanskem baročnem stilu. Priporočam ugled Ragusa, Ibla – spodnjega dela mesta Ragusa. Namreč mesto se je nekoč delilo na Ibla in Superior, vendar se je kasneje vse skupaj združilo – Valle dei Ponti je ločnica teh dveh delov. 9 večjih cerkva in sedem večjih palač je zagotovo lahko razlog za obisk Raguse.

Tudi dejstvo, da so bili prebivalci Raguse proti Mussolinijevemu režimu, mi je bilo všeč. Če pa želite govoriti z domačini v italijanskem jeziku, pa boste kaj kmalu ugotovili, da oni govorijo povsem drugačen jezik, ki ga je precej težko razumeti.