Stair of the Turks Scala dei Turchi 11 Stair of the Turks Scala dei Turchi 11

Stair of the Turks (Scala dei Turchi) / Sicilija

Po mestu pomaranč je pot vodila proti mestu Agrigento oz. proti znamenitosti Stair of the Turks (Scala dei Turchi) – stopnice Turkov. Sedimentna kamnnina bele barve tvori čudovito naravno formacijo v obliki stopnic, ki privablja domačine in turiste. Od leta 2020 je zaprt dostop za obiskovalce na te stopnice, ki spominjajo na Pamukale v Turčiji po svoji barvi. Na obeh straneh te znamnitosti sta dolgi peščeni plaži in niti ne predstavljam si koliko ljudi je poleti na tem kraju.

Do pečin se je potrebno spustiti par sto metrov s ceste in na srečo sem imel parking pred hotelom direktno nad to znamenitosjo, tako da se mi ni bilo potrebno ukvarjati z iskanjem parkinga. Veliko turistov – po treh dneh sem prvič slišal tudi slovenski jezik (sicer bi bil bolj vesel, če ga ne bi slišal) je okupiralo obalo in dva “varnostnika” sta s piščalkami odganjala ljudi, ki so želeli po vodi dostopati do teh “turških stopnic,” kajti na kopnem je postavljena ograja, ki onemogoča dostop in obvezne selfije.

Ta naravna znamenitost je lepa, ampak to je pa tudi to. Očitno je boljše živeti brez pričakovanj, saj si lahko tako precej bolj presenečen in manj razočaran. Ampak dneva še ni bilo konec, ..