corleone corleone

Mesto Corleone / Sicilija

Ko sem v Savoci obiskal Bar Vitelli, je padla odločitev, da obiščem tudi mesto Corleone. Iz Cefaluja sem se odpravil na pot proti temu kraju, ki leži precej nad morjem in ime tega kraja je znano po vsem svetu. Vito Corleone je fikcijski karakter, ki ga je leta 1969 uporabil Mario Puzo, vendar je v mestu Corleone dejansko vladala mafija – Corleonesi, ki je bila najbolj okrutna daleč naokoli.

Mesto ni nič posebnega. Verjetno so zgodbe, ki so se dogajale v teh krajih, nekaj drugega. V tem mestu so odraščali mafijci, kot so: Tommy Gagliano, Gaetano Reina, Jack Dragna, Giuseppe Morello, Michele Navarra, Luciano Leggio, Leoluca Bagarella, Salvatore Riina, Bernardo Provenzano.

Ko sem v mestu spraševal po muzeju – so me vsi po vrsti napotili do muzeja anti mafije – kjer so predstavljene zgodbe o krutosti mafije in njihovih posledicah. Malce naprej od tega muzeja pa je muzej, ki je namenjen Vitu Corleonu in filmu Godfather. Muzej je v privatni lasti in na žalost sem prišel tja v času kosila – prijazna gospa mi je povedala, da moram počakati vsaj eno uro, da končajo s kosilom. Na žalost sem imel že naprej plane in sem moral to preskočiti.

Seveda sem odšel do pokopališča in iskal znane priimke na njem, kajti na pokopališču je pokopanih nekaj znanih imen “mafijozov” iz teh krajev, čeprav jih je večina umrla preko “luže,” v ZDA, kamor so prenesli svojo krutost. Prav tako pa je na tem pokopališču pokopan borec proti mafiji Placido Rizzotto.