Messina 21 Messina 21

Mesto Messina / Sicilija

Iz Taormine proti v mesto Messina. Na srečo so razdalje na Siciliji podobne tistim v Sloveniji in jih je precej lažje premagovati. Messina je tretje največje mesto na Siciliji, ki je bilo ustvarjeno v osmem stoletju BCE. V mestu živi 220.000 prebivalcev in je precej urejeno – vsaj na prvi pogled in prve kilometre, ki sem jih naredil v mestu.

Mesto je znano po pristanišču in industrije, povezane z njim, po agrikulturi in turizmu. In ena izmed stvari, ki mi je padla takoj v oči, je bila ogromna križarka, ki je bila “parkirana” v pristanišču in po sami Messini so bili ljudje, ki so prišli z nje in šli na ogled mesta.

Vožnja z avtom po Messini me je spomnila na prvo vožnjo v Rimu z avtom pred dvajsetimi leti, ko sem zapeljal v rondo in nisem mogel iz njega – saj me nihče ni spustil na “sosednji” pas. Zapelješ in upaš, da bo vse ok. In tako je tudi z vožnjo po Messini – ko ti v enosmerno ulico pripelje tovornjak, se pač umakneš, kolikor se lahko in ponavadi gre. Včasih pa tudi ne, vsaj po vseh udrtinah na vozilih, ki sem jih opazoval med sprehodom po mestu.

Priporočam obisk katedrale v Messini in vzpon do gradu Matagrifone, s katerega je razgled nad staro mestno jedro in seveda na križarko, ki kvari pogled. Iz Messine se tudi vidi celina na drugi strani in trajekti, ki zelo pogosto vozijo sem in tja in povezujejo Sicilijo s celinsko Italijo.

Še ena zanimivost – vstop v vse cerkve na Siciliji je brezplačen – za razliko od vstopa v marsikatero cerkev na celinski Italiji. In na Siciliji je cerkva ogromno in med seboj se precej razlikujejo.

Po par urah raziskovanja sem imel dovolj Messine in se odločil, da grem naprej proti najbolj severovzhodni točki Sicilije – Torre Faro.