Taormina 10 Taormina 10

Mesto Taormina / Sicilija

Taormina je eno izmed mest, ki jih morate obiskati na Siciliji. Nastalo je leta 734 BCE in leži visoko na griču nad morjem. Dostopno je z gondolo ali pa avtom. Taormina je znana tudi po svojem grškem gledališču, ki je še vedno ohranjeno in ima čudovit pogled na Jonsko morje spodaj. Prav tako pa je Taormina znana, ker si je naš premier privoščil dopust v tem kraju – jaz ga sicer nisem srečal.

Taormino sem do sedaj videl v soncu. V dežju še ne. Ampak vse je enkrat prvič. Izkušnja je precej drugačna, saj ni pogleda na morje, ki se razprostira spodaj. Vendar to vreme očitno ni motilo ne mene ne množice turistov, ki so se tisti dan sprehajali po mestu kljub dežju.

Taormina ima precej cerkva, pred “duomo” je velik trg, ki sicer proža fantastičen razgled na morje in obalo, vendar pod pogojem, da ni megle in dežja. S tega trga je tudi pogled na hotel Metropole, ki so ga desnosučni mediji označili kot najdražji hotel na Siciliji, ker je v njem prebival dr. Robert Golob.

Kar seveda ne drži. Verjetno se ne zavedajo, kakšne cene imajo nekateri drugi bolj prestižni hoteli, kot je recimo Grand hotel, Timeo ali pa Ashbee, kjer cene za nočitev presegajo 1500 evrov. Smešno je, da obiska Sicilije niso desnosučni očitali Janezu Janši, ko je leta 2013 z nosečo Urško obiskal Taormino. Očitno imajo dvojne vatle, kajne? Ampak dovolj o politiki, ki sem jo želel na tem potovanju izključiti, ampak me je kar sama našla.

Če imate voljo in čas, predvsem pa kondicijo, potem priporočam “sprehod” do cerkve Madonna della Rocca, s katere je najboljši pogled na Taormino – vendar je precej hoje do tja. In če ste se že odločili za ta podvig, potem si oglejte še bližnji grad.

Sicer pa je Taormina precej tipično turistično mesto, kjer so v zadnjih letih svoje trgovine odprle znane blagovne znamke – Dior, Patek Philippe in podobni. Pred leti, ko sem bil prvič na Siciliji, tega še ni bilo. Vendar očitno se časi spreminjajo.

Če ste bili na Siciliji in niste bili v Taormini – ste sploh bili na Siciliji?