Veganski cannoli 1 Veganski cannoli 1

Sicilijanski veganski cannoli v mestu Cefalu / Sicilija

Siciljanski cannoli niso veganska sladica. Ampak ob zadnjem obisku Cefaluja sem v eni izmed slaščičarn vprašal, če imajo slučajno veganske cannolije. Pričakoval sem nasmešek in kakšno šalo na ta račun, vendar sem presenečeno obstal, ko je bil odgovor pritrdilen. Takrat sem prvič poskusil veganski cannoli, na žalost je bil to zadnji dan in dve leti sem že sanjal o tej sladici, ki si jo bom privoščil v Cefaluju. Že zaradi tega cannolija je vredno obiskati Sicilijo!

Ko sem šel zvečer v mesto Cefalu, je bila prva destinacija ta mala slaščičarna, ki leži ob vhodu v mesto. Na vratih pa napis – oggi chiuso. Za trenutek se mi je podrl svet, ampak upanje umre zadnje. Ko sem sicer po Cefaluju spraševal o veganskih cannolijih, je bil odgovor povsod enak – ne, nimamo jih.

In tako sem čakal naslednje jutro. Kot majhen otrok, ki čaka, kaj mu bo prinesel “dedek mraz”. Klub dežju sem se odpravil do slaščičarne, ki je bila odprta. Moje veselje je bilo neopisno. Ko je pred menoj pripravljal cannoli, so se mi cedile sline in komaj sem čakal, da ga poskusim.

Ob prvem ugrizu se mi je nasmejalo. Točno to, kar sem pričakoval in čakal dve leti. Nabavil štiri in zdajle bom enega snedel za zajtrk.

Bistvo cannolija je popolna zmes njegovega testa in polnila. Originalno se za polnilo uporablja ovčja rikota, ki pa marsikomu ni všeč. No, ti moji veganski so najboljši cannoliji na svetu in zagotovo se zaradi njih še vrnem na Sicilijo!