Ne, nisem se zmotil v naslovu. Nataša Pirc Musar bo 13. novembra postala prva predsednica Slovenije. To trdim na podlagi včeraj preštetih glasov, ki so dokazali, da Anže Logar ni “neodvisni” kandidat kot nas je želel ves čas kampanje prepričati, ampak je kandidat SdSa, saj je dobil približno toliko glasov kot jih dobi SdS na volitvah. Anže Logar je prejel 292.224 glasov, stranka SdS na državnozborskih volitvah 279.897.

Včerajšnji rezultati me niso presenetili. Bi me, če bi Logar uspel zbrati krepko čez 40 odstotkov glasov. Potem bi me zaskrbelo. Ker je zbral 33,96 odstotkov glasov in Nataša Pirc Musar 26,87 odstotkov, pa je vse skupaj precej lažje. Še posebej, če upoštevam dejstvo, da sta SD in Gibanje Svoboda v predsedniško tekmo poslali svojega kandidata, namesto, da bi stranki skupaj podprli neodvisno kandidatko Natašo Pirc Musar, ki se je prva odločila za vstop v predsedniško tekmo.

Njena kampanja je bila konkretna. Njeni odgovori so bili koncizni in direktni. Zagovarjala je svoja stališča – ista stališča, ki jih zagovarja že ves čas svojega pojavljanja v medijih. V času korona krize je bila proti kršenju ustave, ki si ga je privoščila stranka SdS in tudi Anže Logar, ki je bil del ablasti, ki nas je zaprla znotraj meja občin povsem neskladno z ustavo.

To, da nekdo poskuša prepričati volivke in volivce, da je neodvisni kandidat mu ni prineslo prednosti. To, da nekdo nima odgovora na nobeno konkretno vprašanje je zgolj in samo poskus “posnemanja” obnašanja precednika Pahorja, ki bo šel v zgodovino kot najslabši predsednik, ki ga je Slovenija imela. Dan po razglasitvi nove predsednice ne bo nihče več razmišljal o tem, da je Pahor obstajal in dve leti tiščal glavo v pesku, ko se kršile ustavne pravice državljanov in gledal stran ob vseh rabotah SdSovcev in njihovih podrepnikov.

Še malce nazaj k rezultatom. Vsi kandidati so bili včeraj veseli za svoje dosežene rezultate. No, ja. Naj si nalijejo čistega vina in ugotovijo kakšen je dejansko njihov doseg. Včerajšnje volitve so bile zaušnica za SD in Gibanje Svoboda. Prav tako za NSi in Levico. SdS pa je dobila točno toliko glasov kot jih dobi vsakič znova.

Edino vsi trije neodvisni kandidati – Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar so lahko zadovoljni z rezultatom, ki so ga dosegli. Saj so po mojem mnenju dosegli odlične rezultate.

Udeležba je bila 51,06 odstotna, kar pomeni, da se marsikomu ni dalo spokat na volišče in oddati svojega glasu. Očitno še vedno gledamo te stvari precej romantično – da se itak nič ne bo spremenilo, če ne grem na volitve. Upam, da 49 odstotkov Slovencev, ki imajo možnost oddati glas na volitvah, ne bodo ponovili te vaje in se bodo spokali na volišče in glasovali za osebo, ki se ne spreneveda in ki ne igra igre, ampak je preprosto iskrena.

In ja. Besede zapisane v naslovu držijo. Nataša Pirc Musar bo prva predsednica Slovenije in do 13. novembra jo čakajo napadi in poskusi diskreditacij iz “mašinerije” SdSa, pri tem pa ji bo seveda pomagala tudi nacionalka, ko se bodo namesto z vsebino ukvarjali raje z njenim zasebnim življenjem in na vsakem koraku dokazovali nepoznavanje tvarine. Ampak tega smo že navajeni, kajne?