Lidl in Eurospin ne prodajata pirotehnike Hofer Mercator Spar Tus zakaj vi prodajate pirotehniko Lidl in Eurospin ne prodajata pirotehnike Hofer Mercator Spar Tus zakaj vi prodajate pirotehniko

Ekološki ognjemet #WTF / prepovejmo vso pirotehniko enkrat za vselej

Letošnji ognjemeti po Sloveniji so bili v večini primerov ekološki. Da, prav ste prebrali – ekološki ognjemeti. Ko sem prvič zasledil to informacijo sem bil malce presenečen, saj mi ni jasno kaj je lahko pri ognjemetu ekološkega. Pok je zagotovo ekološki, kajne? Pa svetlobno onesnaženje tudi? Da o ne govorim o poškodavnih prstih in smrtnih primerih ob rokovanju s pirotehniko. Ali ni že končno čas, da prepovemo enkrat za vselej vso pirotehniko!

Našel sem par člankov o ekološkem ognjemetu in ugotovil, da sicer ti ognjemeti nimajo veze z ekologijo, ampak so pa “udarna sredstva” narejena iz papirja in biorazgradljiva. In to je “kao” ekološki ognjemet. Koga briga za vse živali, koga briga za vse ljudi, ki jim ni niti najmanj prijetno ob pokanju teh sredstev.

Sam že vrsto let “pizdim” nad pokanjem petard in ostalih pirotehničnih sredstev in tudi nad samimi ognjemeti. Sam bi vse to prepovedal. Tudi ekološke ognjemete, ki sicer navdušujejo množice ljudi, vendar ob tem pozabimo, da niso vsi navdušeni nad tem. Spomnimo se samo živali in njihovega strahu pred pokanjem? Ampak očitno je to nepomembno, kajne? Pomembnih je tistih par sekund svetlobnega efekta in poka!

Nazaj k ekološkim ognjemetom. Super je, da se “ekološki” buzzword tako dobro prodaja. Da v bistvu dodaš ognjemetu predpono ekološki in vse je ok in super in prav. Mal pejte v rit s tem. Ali pa si namontirajte ognjemet v rit in uživajte. Predvsem pa ne prodajat “ekološkega” ognjemeta, ker to je “kao kul”.

V letu 2023 smo. Čas je, da se konča to. Čas je, da se sprejme zakon, ki prepoveduje vse to in se kršitelje tudi kaznuje – recimo ornk zajeten znesek denarja in pa par mesecev dela v zavetišču za male živali ali pa na urgenci, kamor pridejo ljudje brez prstov. In denar od “ekološkega ognjemeta” bi bil precej bolje porabljen, če bi šel za zavetišča za živali!

Lidl in Eurospin ne prodajata pirotehnike Hofer Mercator Spar Tus zakaj vi prodajate pirotehniko