Lastnik nepremičnine ima pravico preveriti, kdo ima na naslovu njegove nepremičnine prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Ministrstvo za notranje zadeve, a ste vi na glavo padli? Zakaj bi lastnik nepremičnine preverjal, kdo ima na njegovem naslovu stali ali začasno prebivališče. Brez dovoljenja lastnika ne bi smel nihče prijaviti začasnega ali stalnega prebivališča na njegovem naslovu?! Zakaj se prelaga vse skupaj zopet na državljane?

Preprečimo fiktivne prijave prebivališč je zadeva, ki sem jo v teh dneh zasledil na družbenih omrežjih, Poziva k temu, da naj lastniki nepremičnin preverijo, kdo ima prijavljeno začasno ali stalno prebivališče na njihovem naslovu. Strošek te poizvedbe je 3 evre!

Če ste lastnik stavbe na določenem naslovu, lahko zaprosite katerokoli upravno enoto v Republiki Sloveniji, da vam posreduje podatke o posameznikih, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče na tem naslovu, vendar največ za obdobje vašega lastništva ali solastništva te nepremičnine.

Da, prav ste prebrali.

Namesto da bi bil sistem vzpostavljen tako, da nihče ne bi smel prijaviti stalnega ali začasnega prebivališča na nekem naslovu brez izrecnega soglasja lastnika nepremičnine, bi MNZ raje, da se gremo “ovaduštvo” in sami skrbimo za to, da preverimo, če je nekdo prijavljen na tem naslovu.

Tole je precej noro. In zelo narobe.

fiktivna prijava