Nutrije. Tema zadnjih tednov. Kavč komentatorji, ki so bili pred tem strokovnjaki za odstrel volkov, še pred tem Covid strokovnjaki, da nogometa, kolesarstva in vsega ostalega niti ne omenjam, so čez noč postali strokovnjaki za nutrije. Ob vsem tem se mi zastavlja preprosto vprašanje – zakaj sploh potrebujemo strokovnjake v Sloveniji, če imamo influensarje in ljudi, ki jim je vse jasno bolj kot tistim, ki se s tem ukvarjajo že leta in leta in so temu tudi posvetili svoj študij in življenje.

Zgpdba okoli nutrij je zanimiva. Nutrije so invazivna vrsta, ki lahko precej uniči okolje, v katerega jo “nekdo naseli”. Tudi v Sloveniji se je zgodilo to že pred mnogimi leti. Izredno hitro se razmnožujejo in posledično lahko ogrožajo habitat drugih živali. Vendar, ..

V javnosti je precej čudnih informacij, ki se jim lahko samo nasmehnem. Pri odvzemu nutrij iz narave, kot se lahko izrazim, ne gre za to, da so nutrije “napadle” objekt na Ljubljanci, saj gre za odvzem živali iz Ljubljanskega barja. To bi bilo dobro najprej razumeti.

Druga stvar, ki bi jo moral vsak razumeti, je, da se nutrij ne hrani. Prav tako se ne hrani golobov. Ampak ker so nutrije tako “kjut,” jim ljudje prinašajo hrano, ki leži na obrežjih Ljubljanice. Prav zanimivo je videti, da se najbolj zgražajo nad odvzemom iz narave tisti, ki prinašajo tem živalim hrano in tako skrbijo, da se še bolj prosto množijo.

Ampak moj namen ni pisati o tem, na kateri strani sem, čeprav je verjetno, da sem na strani strokovnjakov. Da sem na strani tistih, ki poznajo to področje in dajo svoja čustvar na stran, ker se zavedajo, kaj se lahko zgodi v nasprotnem primeru.

Glede na to, da je v času Covida Slovenija dobila nešteto strokovnjako za Covid področje, ki so sedaj postali strokovnjaki za nutrije, je jasno, da je nepomembno, kaj misli in kaj svetuje resnična stroka. Tisti, ki so izobraženi in vedo o tem področju vse, kar je potrebno vedeti.

Ampak glej ga šment, ti ljudje niso influensarji in se ne izpostavljajo v javnosti, ker ne živijo od tega. Ampak v Sloveniji se tem ljudem več ne zaupa. Zaupa se tistim, ki imajo svoje kanale in preko njih sporočajo svoje “veleume,” in tistim ljudje zaupajo. Zakaj torej sploh še potrebujemo stroko, če imamo influensarje?

In ker se bo kdo obregnil ob to, da kot nekdo, ki se prehranjuje vegansko, pišem takšne stvari – ja verjamem strokovnjakom, ki vedo o tem več kot vem jaz. In verjetno ti strokovnjaki niso brezčutni ljudje, ki jim je vseeno za vse, ..

Aja, se je kdo vprašal, koliko srn vsako leti odstrelijo lovci v Sloveniji?