streljanje v naselju streljanje v naselju

Ali lahko lovec strelja živali v naselju / lovec ustrelil srno v izolski ladjedelnici

Zgodba o lovcu, ki je ustrelil srno v izolski ladjedelnici, te dni buri duhove v Sloveniji. Nekateri so na strani živali, drugi na strani lovca. Mene pa je bolj zanimalo, kaj pravi zakon? Ali lahko lovec strelja živali v naselju? Po zakonu in če si ga pravilno interpretiram – NE. Lovci lahko streljajo na lovnih površinah in lovne površine niso naselja po 1o. členu Zakona o divjadi in lovstvu.

To, da inšpektor odredi odstrel živali, še ne pomeni, da lahko lovec strelja v naselju. V tem primeru je očitno šlo za “domačo prakso,” ki pa nima veze z zakoni, ki opredeljujejo vse skupaj in katerih bi se moral tako inšpektor kot tudi lovec držati.

Lovec bi lahko uspaval žival. Vendar je ni. Ustrelil jo je. Kar pomeni povzročitev splošne nevarnosti, saj je lovec streljal v naselju in glede na to, da površine zaselkov in naselij niso lovne površine, prav tako so nelovne površine z ograjo obdani industrijski in drugi objekti.

Upam, da dobimo tudi uradno razjasnitev tega dogodka, da bomo vsaj razumeli vnaprej, kaj je prav in kaj je. Nekaj je “domača praksa,” nekaj pa je spoštovanje zakonov. In čeprav lovska zveza trdi drugače, je lovec streljal na nelovni površini. Bo za to sankcioniran on in inšpektor, je drugo vprašanje.

Zgolj upam, da dobimo razlago in bo jasno, kako se postopa v takšnih primerih. Ker če lahko lovec mirno strelja po naselju, potem je to očitno nov standard v Sloveniji.

  1. Za škodo, ki jo povzroči divjad, odgovarja lovska družina. Niti malo se ne bodo ozirali na vaše mnenje, temveč bodo divjad, ki nima kaj početi v urbanem okolju, odstrelili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja