fokaca fokaca

Fokača po moje / recept za fokačo

Fokača, po moje oz. recept za fokačo. Včeraj sem se prvič lotil priprave fokače in priznam, da mi je uspelo. Sicer fokača ni bila takšna, kot je bila v Italiji, ampak sem vseeno navdušen nad svojim podvigom. Recept za fokačo je preprost, je pa precej odvisno od vas samih, kakšno fokačo želite.

Ko si na jugu Italije in se prehranjuješ vegansko, si precej pogosto v situaciji, ko moraš vprašati, če so jedi “senza uova, latte, burro, formaggio” (jajca, mleko, maslo, sir). Ker to so sestavine, ki pač pašejo v njihov način prehranjevanja. Seveda se najdejo tudi lokali, kjer imajo za vegane še kaj drugega kot pizzo, ampak jih je treba poiskati.

Sam nisem navdušenec nad kruhom. V bistvu se ne spomnim, kdaj sem ga nazadnje kupil v trgovini. Včasih bageto, če je že potrebno. Sem se pa sedaj navdušil nad fokačo – italijanskim kruhom, ki je precej nizek in si ga lahko vsak pripravi po svoje. Tisti s svežimi paradižniki, olivami in pa vejicami rožmarina so najboljši. Včeraj zvečer sem se odločil, da naredim fokačo po svoje.

Sestavine:

  • 1/2 kilograma moke za pizzo
  • 4 dl vode
  • 2 žlici soli
  • 3 žličke kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • olivno olje po želji
  • dišavnice, paradižnik, olive po želji

V vodi sem razstopil sladkor, sol in kvas. Vse skupaj zlil na moko v posodi in z žlico premešal. Mešal sem par minut, da je postala zmes homogena. Posodo zaprl s pokrovom in počakal pol ure. Še enkrat vse skupaj pregnetel in se dičil, kako je testo vzhajalo in kako lepo se je med seboj povezalo.

Pečico sem segrel na 200 stopinj in v pekač položil “peki papir”. Nanj izdatno nalil olja in potem nanj dodal testo. Ker je bilo testo “puhasto,” sem s prsti naredil še dodatne luknje in dodatno zalil z olivnim oljem. Na testo dodal vejice, rožmarina in pa sveže olive.

Ker sem dal izdatno količino olja, se je spodaj in zgoraj “zapeklo” in je fokača dobila lepo temno rjavo barvo, notri pa je bila puhasta. Mogoče sem dal malce preveč kvasa oz. je verjetno odvisno od vrste kvasa, ki ga uporabite. To moram še izboljšati, sicer pa bom večkrat pripravil fokačo po moje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja