Ko sem se maja lani (hvala Gregor in Bojan!) odločil, da se bom prehranjeval vegansko, sem vedel, da bom pogrešal mlečni riž. V bistvu rižev narastek, ki ga najboljšega na svetu naredi moj oči in ki sem ga vedno imel zelo rad. Ker je bil zunaj “polarni mraz” in se mi ni dalo skakati naokoli, sem se odločil, da naredim veganski mlečni riž.

Moški kot moški. Najprej sem moral preveriti, kaj vse imam v omarah. Na srečo sem našel kokosovo mleko in riž – mešanico dolgozrnatega in divjega riža, ki naj bi imela okus po lešnikih. Sicer je bil v omari tudi riž za pripravo sushija, vendar sem se odločil za prvo možnost. Veganski mlečni riž bi lahko pripravil tudi z raslinskim mlekom (mandljevo, ali pa riževo), vendar mi ga je zmanjkalo. Prav tako se mi ni dalo samemu pripraviti rastlinskega mleka (vzameš mandlje, ali pa katerekoli druge oreščke in jih v blenderju zmešaš z vodo in precediš), zato je bila rešitev kokosovo mleko.

Kokosovo mleko (400 ml), sem razredčil z vročo vodo in počakal, da na štedilniku zavre. Med vrenjem sem dodal skodelico riža in vse skupaj kuhal 25 minut. Uspelo mi je, da nisem “prismodil” riža, predvsem pa, da je bil riž ravno prav kuhan in ne razkuhan.

Tako pripravljenemu rižu sem dodal še malce cimeta in jed je bila pripravljena. In priznam, uspelo mi je! Dobra hrana je lahko tudi preprosta! Dober tek!

Veganski mlečni riž
Veganski mlečni riž