Ko sem se maja lani (hvala Gregor in Bojan!) odločil, da se bom prehranjeval vegansko, sem vedel, da bom pogrešal mlečni riž. V bistvu rižev narastek, ki ga najboljšega na svetu naredi moj oči in ki sem ga vedno imel zelo rad. Ker je bil zunaj “polarni mraz” in se mi ni dalo skakati naokoli, sem se odločil, da naredim veganski mlečni riž.

Moški kot moški. Najprej sem moral preveriti, kaj vse imam v omarah. Na srečo sem našel kokosovo mleko in riž – mešanico dolgozrnatega in divjega riža, ki naj bi imela okus po lešnikih. Sicer je bil v omari tudi riž za pripravo sushija, vendar sem se odločil za prvo možnost. Veganski mlečni riž bi lahko pripravil tudi z raslinskim mlekom (mandljevo, ali pa riževo), vendar mi ga je zmanjkalo. Prav tako se mi ni dalo samemu pripraviti rastlinskega mleka (vzameš mandlje, ali pa katerekoli druge oreščke in jih v blenderju zmešaš z vodo in precediš), zato je bila rešitev kokosovo mleko.

Kokosovo mleko (400 ml), sem razredčil z vročo vodo in počakal, da na štedilniku zavre. Med vrenjem sem dodal skodelico riža in vse skupaj kuhal 25 minut. Uspelo mi je, da nisem “prismodil” riža, predvsem pa, da je bil riž ravno prav kuhan in ne razkuhan.

Tako pripravljenemu rižu sem dodal še malce cimeta in jed je bila pripravljena. In priznam, uspelo mi je! Dobra hrana je lahko tudi preprosta! Dober tek!

Veganski mlečni riž

Veganski mlečni riž

3 Responses to Veganski mlečni riž / najbolj preprost recept

 1. Matjaž pravi:

  Zakaj potem ime mlečni riž če je narejen z kokosovo vodo.
  Prav tako kot veganski burgerji nimajo nobene veze več z burgerji ali pleskvicami
  Če ste že tako nastrojeni proti živalskim beljeakovinam, pa iznajdite še primerna imena brezmesnim pripravkom- to je edini ptimeren izraz zanje

  • had pravi:

   seveda. seveda. ampak nad cim pa bi potem pizdil :)

   salo na stran – kaj pa ce je taksno poimenovanje zgolj za to, da se kdo drug razume, kaj je bilo skuhanega? ker ce recem, riz v kokosovem mleku se slisi precej drugace kot veganski mlecni riz.. pa gre v bistvu za enako zadevo?

 2. luka kajzar pravi:

  #rekt matjaž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.