Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem podrocju Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem podrocju

Demoniziranje legalizacije konoplje / ker sicer ne morejo mladi priti do nje, kajne?

Znanstvena dejstva o škodljivosti konoplje s THC. Legalizacija bi največ škode povzročila otrokom in mladostnikom, saj se njihovi možgani še razvijajo. Naslov članka v Delu. Ob tem se mi zastavi zgolj eno vprašanje – torej, če konoplja ni legalizirana, pa ne povzroča škode? A to je tako, kot je bilo s Covidom – ponoči je bil najbolj nevaren. Pa v diskotekah in pa lokalih. Ali ne bi bilo boljše urediti to področje, kot pa pustiti “divji zahod”?

Pred referendumom, kjer bomo odločali o legalizaciji konoplje, je bilo veliko debat na to temo. Žalostno in predvsem smešno je bilo zavajanje, ki smo ga poslušali. Primčevo strašenje z zastrupljanjem z marihuano in heroinom je bilo eno izmed takšnih. In potem se je samo še nadaljevalo. V bistvu so prikazali marihuano v takšni luči, da me je postalo strah. Toliko demoniziranje že dolgo nisem nikjer videl in slišal.

Ob bok temu pa ni nihče od nasprotnikov legalizacije konoplje omenjal alkohola, ki pa je dejansko krivec za nasilja v družinah, za mnogo prometnih nesreč in je del slovenske folklore. Ampak to je povsem nepomembno. Pomembno je, da je konoplja demonizirana in da se v letu 2024 še vedno ukvarjamo s to temo.

In sedaj nazaj k članku v Delu in temi, ki jo je izpostavila tudi stroke. Seveda škodi THC. Kot škodi tudi zrak, ki ga dihamo, in voda, ki jo pijemo, če ni kontrole in če ni nadzora. In ravno za to bi se morala stroka zavzemati za legalizacijo, da bi ljudje vsaj vedelo, kaj uživajo, in poznati tudi vse učinke določene vrste konoplje.

Ampak jaz razumem, da je nekaterim v interesu, da do tega ne bi prišlo, saj če je gram medicinske konoplje 360 evrov oz. neka podobna številka je bila omenjena v samem soočenju, potem so interesi ogromni. Medtem na črnem trgu dobiš gram marihuane za 5 evrov, skanka pa za 8. In pri tem nikoli ne veš, kaj točno dobiš in koliko je prisotne sintetike.

Če jaz, ta članek iz Dela, pravilno razumem. Če konoplja ni legalizirana, potem mladim ne povzroča škode, kajne? Vsak, ki ima vsaj malce zdrave pameti, bi uredil takšno področje, predvsem pa bi tudi izobraževal o tem. Tudi pri alkoholu, ki je vsem dostopna droga, ni dovolj izobraževanje in to, da je mladim prepovedana prodaja alkoholnih pijač, jih ne ustavi, da se ga ne bi “ubili”.

Jaz sem za legalizacijo in za ureditev tega področja! In ja, na referendumu sem glasoval štirikrat ZA!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja