Jaz bi koncesijo za pridelavo medicinske konoplje

Nekaj se premika na področju legalizacije konoplje. Prvi korak je legalizacija medicinske konoplje in upam, da bodo temu ukrepu sledili tudi še drugi koraki, ki bi legalizirali konopljo tudi za vse ostale rekreativne uživalce. Glede na to, da imamo cel kup primerov dobre prakse iz tujine, je tole lepa priložnost tudi za Slovenijo in naš turizem. In ja, tudi jaz bi imel koncesijo za pridelavo medicinske konoplje.

Precej zapisov je bilo do sedaj že namenjeno tej temi – legalizaciji konoplje. In končno se spreminjajo tudi stvari v Sloveniji. Seveda se bo sedaj začelo mesarsko klanje – kdo bo imel koncesijo za pridelavo medicinske konoplje, kdo jo bo prodajal, kdo jo bo uvažal.

Stvari, ki so še povsem nejasne, ampak naj bi bile v letu 2017 že dokaj jasne in tudi znane. Niti za trenutek nisem podvomil v to, da bi si določeni lobiji radi prilastili ta projekt, ker tole bo zelo zelo dober biznis. Kdorkoli bo sodeloval pri tem, si bo omastil brke – pa naj bo to kot uvoznik, ali pridelovalec. Seveda bo na drugi strani morala država pripraviti cel kup aktov, ki bodo omogočali pridelavo konoplje, predvsem pa nadzor nad pridelavo in prodajo.

Mogoče bi bilo smiselno, če bi sodelovali pri pripravi teh predlogov tudi tisti, ki že sedaj na črno pridelujejo konopljo, predvsem pa imajo izkušnje z njenim gojenjem v naših krajih – s tem bi pridobili na kvaliteti konoplje, predvsem pa bi se izognili marsikateremu problemu, ki bo nastal v procesu pridelave. Niti ne dvomim, da je takšnih strokovnjakov v Sloveniji precej, saj je ta trg precej in zelo razširjen in ne razumem, zakaj si država ne želi pobirati davka od tega in s tem polniti davčno blagajno, ki je vedno prazna.

Če jaz pravilno štekam našo državo – bomo na zakonske akte čakali vsaj par let in posledično bomo v tem času uvažali konopljo iz drugih virov. Kar pomeni, da bo nekdo moral to “distribuirati” in šele potem bomo imeli akte, ki bodo omogočili gojenje konoplje v vsebnostjo THC-ja tudi pri nas. Definitivno bo tole zanimivo spremljati na dolgi rok, predvsem pa videti, kdo bo imel največjo korist od vsega tega.

Sam že od nekdaj zagovarjam stališče, da bi morala biti marihuana legalizirana. Preprosto zato, ker črni trg v Sloveniji preveč dobro funkcionira in imajo od tega korist zgolj posamezniki. Če lahko kupim alkoholne pijače v vsaki trgovini, mi je smešno, da ne morem kupiti marihuane v lekarni in za to tudi odšteti davek državi. V bistvu morajo določeni domači bolniki, ki imajo medicinsko dovoljenje za uživanje marihuane, le to kupovati v Avstriji. In ZZZS plačuje to Avstriji. Medicinska marihuana je na beli recept. Hvala Simon (vir)

Prav tako zagovarjam stališče, da bi morala Slovenija v turizmu veliko več resursov posvetiti mladim obiskovalcem. Tistim, ki sedaj pridejo z nahrbtniki v Sloveniji, čez par let pa bodo prišli s svojimi otroki v hotele. Kljub temu, da Slovenija ponuja marsikaj – ja, naravne danosti niso več dovolj, pa je premalo poudarka na doživetjih. To je tisto, kar ostane. Ampak za to imamo strokovnjake v Spiritu, ali STO (niti ne vem več, kako se imenujejo!)..