Prvič so mednarodni praznik žensk praznovali 19.marca, leta 1911 in sicer na pobudo nemške feministke Clare Zetkin. V svoji izjavi so ženske zapisale: “Socialistične ženske vseh dežel prirejajo v soglasju z razredno zavedno politično in sindikalno organizacijo proletariata v svojih deželah vsako leto dan žensk, ki služi v prvi vrsti agitaciji za žensko volilno pravico
V letu 1917 se je praznovanje prestavilo na 8.marec in takrat se je tudi v Rusiji začela februarska revolucija, ki sicer nima povezave z dnevom žensk. In leta 1945 so Slovenke, takrat Jugoslovanke, dobile splošno volilno pravico. Leta 1977 Generalna skupščina OZN določi 8.marec kot mednarodni dan žensk.
V časih socializma je bil to praznik, kjer so večinoma bolj uživali moški, ko so proslavljali pravice žensk. V osnovni šoli smo nabirali rože in se učili pesmice, ki smo jih potem na proslavah, ali doma, recitirali. Saj se spomniš pesmice: “Mamica je kakor zarja, zjutraj se smehlja, ko še v postelji se dete s sanjami igra”
V sedanjosti je ta praznik izgubil na svojem pomenu. Poleg tega se je z demokracijo pojavil še materinski dan, ki ga praznujemo 25.marca.

p.s.: namesto čestitke pa par rožic!