Kabriolet - cabrio, da ali ne? 8 Kabriolet - cabrio, da ali ne? 8

Kabriolet – cabrio, da ali ne?

Zakaj želja po kabrioletu? Ali se splača imeti avto kabriolet? Kdaj se lahko voziš brez strehe? Kabriolet – cabrio, da ali ne?
To je samo ene par vprašanj, katera mi pogosto zastavljajo kolegi in znanci. Par vprašanj, ki ponujajo preproste odgovore, vendar so lahko večplastni. Vendar so moji odgovori subjektivni, tako kot jaz vidim avto brez strehe, ki ga imam že več kot tri leta.

Zakaj kabriolet? Sam sem ga želel imeti za 30. rojstni dan, da bom užival v vožnji z njim in da si ga ne bom kupoval na stara leta v drugi puberteti. In želja se mi je uresničila. Sedaj, 3 leta in par mesecev kasneje, se zavedam, da je bil nakup povsem dobra odločitev, ampak podnebje v katerem živimo, ni najbolj primerno za vožnjo brez strehe. Zakaj?
Če je zunaj 35 stopinj in sonce pripeka, je veliko boljše, predvsem pa manj naporno, voziti z dvignjeno streho in s prižgano klimo. Vsi tisti “frajerji”, ki se sredi poletja, v največji vročini vozijo gor in dol po ulicah Ljubljane, precej “trpijo” za to. Ko se sonce upre v avto, ti ne pomaga niti kapa niti kaj drugega, ampak je preprosto vroče kot v peklu.
Če je zunaj manj kot 15 stopinj je vožnja s kabrioletom precej hladna. Pomaga, če si vključiš gretje v avtu in se ustvari polje toplega zraka v avtu. Takrat se da voziti brez strehe, vendar vseeno ni to tisti pravi užitek.
Tudi pri njižjih temperaturah se da voziti brez strehe. Sam sem testiral vožnjo pri 2 stopinjah in pri hitrosti 130km/h na avtocesti. In preživel. Sicer sem imel na sebi bundo, kapo in vse ostalo, vendar sem se normalno peljal.
Idealni pogoji za vožnjo brez strehe so spomladi, ko so temperature od 20-25 stopinj, ko sonce še ni tako močno in seveda poleti, ko se znoči in je vožnja ob morju, ob vonju borovcev in šumenju morja več kot idilična. In takrat je vožnja brez strehe pure joy!

Pogosto me sprašujejo, ali se mi je že kdaj kakšen ptič “posral” med vožnjo v avto, oz. name?
Teh izkušenj nimam. Seveda obstaja možnost, da bi se to zgodilo, če bi stal nekje v Italiji, v koloni, z odprto streho in bi kakšen “nepridiprav” golob začutil da mora rešiti svoj eksistencialni problem in se “posral” name. Ampak tega še nisem doživel. Niti med vožnjo. Prav tako še nisem imel zob in ust polnih mušic, ko sem se ponoči vozil brez strehe, kot si nekateri predstavljajo. Tako, da so to povsem nepotrebne skrbi.

Primerjava stroškov vzdrževanja kabrioleta in navadnega osebnega avtomobila je povsem nepotrebna, kajti razlik ni nobenih. In tudi poraba goriva je povsem normalna, čeprav ima avto precej veliko težo v primerjavi z navadnim avtom.

Prostor v avtomobilu? Res je, prostor je omejen na dve osebi. Tigra je pač takšne sorte, da nima zadnjih sedežev in zatorej je malce problemov pri prevozu dodatnih potnikov. Oz. ni problemov, ker dodatnih potnikov ni! Je pa zato pri dvignjeni strehi prtljažni prostor zeloo velik, pri zloženi pa malce manjši, vendar še vseeno dovolj velik, da gresta dva, za 10 dni, potovati naokrog.

Ali se splača imeti kabrioleta? Da ali ne? Moj odgovor je definitivno DA! Vendar se lahko razlikuje od vsakega posameznika in vsakega človeka posebej. V treh letih sem našel toliko dobrih stvari, da kljub temu, da avto menjam na tri leta, o tem še ne razmišljam. V bistvu ravno obratno. Mogoče bi ta avto ostal za “vedno” doma pri hiši.

  1. Kabriolet … ja, ampak samo Porsche 356 ali Porsche 911 … ostali kabrioleti me ne zanimajo, enga od teh dveh pa najbrž nikol’ noum meu :(

  2. Ne. Ker sem previsoka očitno. Rob šipe mi pri vsakem kabriu pride ravno v novo oči, tko se pa nekak ne da vozit :P Mogoče edino megane coupe, ki je edini da je mal višji…
    kar se pa lepote tiče bi ga pa takoj imela.
    Samo bi mi mogel nekdo sinuse rentat, kadar bi se vozila v njem :)

  3. Zadnjič srečam na cesti kabrioleta (morda kje okrog Bistre pri Vrhniki?) in v njem se mi je zdelo da si ti. Pa sem že mislil pritisniti na troblo, samo potem sem se spomnil, da ne boš vedel, kdo ti hupa. :)

  4. moja draga si želi nekaj takšnega in ji printam tale tvoj post. že vidim sline … :)

Komentarji so zaprti.