Še pomnite tovariši? Deset let nazaj je ljudstvo v deželi, kjer se cedita med in mleko, razveseljevala in osrečevala Esmeraldakraljica src slovenskih gospodinj. Ko je Leticia Calderon prišla v Slovenijo, so jo pričakale trume ljudi. V tistem obdobju je veliko novorojenih deklic dobilo ime Esmeralda.
Esmeralda je bila v nadaljevanki slepa in zato so ženske v Sloveniji začele zbirati denar, da bi lahko Esmeralda šla na operacijo! Naravnost fantastično bizarno.
In potem nas neznana sila vrže v leto 2008, kjer se cedita med in mleko in doživi podobno evforijo. Tokrat so to junaki iz limonade Rebelde. In mladina ponori. Seveda spretni marketingarji izkoristijo priložnost in pripeljejo skupino RBD med drugim tudi v Ljubljano. Trije razprodani koncerti v Tivoliju, ki sprejme precej ljudi. Preko palca, preko pol milijona € denarja od vstopnic. Da o vsem ostalem, kar se še prodaja pod brandom Rebelde, niti ne izgubljam besed. Seveda se v vmesnem času razširi novica, da bo skupina RBD razpadla in najstnice organizirajo proteste. Povsem sprevrženo. Ampak takle mamo.


Zanimiva mi je teorija, da so oboževalci skupine RBD večinoma otroci, katerih matere so deset let nazaj gledale Esmeraldo in točile krokodilje solze. In posledično se je to “uživanje” v limonadah preneselo na njihove otroke in je bilo vse to precej načrtno izpeljano. Če ta teorija drži, potem kapo dol pred temi, ki so naredili to zgodbo. Je preprosto fantastična.

Mogoče bi bilo na mestu, da se tukaj vprašam o idolih, ki jih ima današnja mladina. Ko sem bil jaz v najstniških letih, so bili moji idoli iz sveta športa – Bojan Križj, Ingemar Stenmark, Pirmin Zurbriggen, kasneje rokometaši – Veselin Vujovič, Mile Isakovič – fantje, ki so leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojili zlato medaljo.
Takrat še ni obstajal MTv in tudi le redko kdaj so vrteli video spote na televiziji. V bistvu se najbolj spomnim Tv Koper Capodistria, kjer je Dario Diviachi vodil oddajo Alta pressione in kjer sem videl prve glasbene videospote.
Vse ostalo je zgodovina. Spremenili so se idoli, spremenili smo se ljudje. Čedalje bolj veljajo besede Janeza Menarta – Veruj le v tistega boga, ki v banki svoj oltar ima.
In tako je tudi z idoli. Idoli so marketinško določeni z namenom ustvarjati dodano vrednost. In ko zajahaš ta val, lahko precej dobro jezdiš.
Rebelde, Tokio Hotel, Damjan Murko (ups, on je idol samo sam sebi!) in podobni krojijo svet najstnikov…
Ah, nostalgija.. In zgodovina se ponavlja.. In misel, kaj nas čaka čez deset let :)