Včeraj zvečer, po koncu Spletnih uric v Kiberpipi, sem se med potjo do avta odločil, da naredim en test. Ideja mi je bila všeč, vendar se je v končni fazi izkazala za precej neodgovorno in nepremišljeno. Ampak je bila premišljena.
Namreč, glede na to, da se vsak dan vozim po avtocesti na isti relaciji, sem se odločil, da ugotovim kakšna je pozornost človeka, ki namesto da vozi zbrano po avtocesti, ta čas ali telefonira ali sms-a, oz. v mojem primeru twitta. Vseeno je bila ura že precej pozna, tako da sem klicanje in sms-anje izključil, sem pa upal, da bo še kdo, ki me sledi na twitterju še pokonci in da bom lahko uresničil svojo idejo. Kakršnakoli je že.
In imel sem srečo. Matevž Luzar, Karmen aka Hirkani in Miha Hribar so mi delali družbo med mojim neodgovornim dejanjem, za katerega posledice sam odgovarjam in sem se jih zavedal.
Preden sem se vsedel v avto in se odpeljal sem pogledal na Twitter in ugotovil, da je matevzluzar ravno zaznal potres v Zagorju. Ko sem pripeljal na obvoznico, se je začela korespodenca, ki jo prilagam

matevzluzar Ravnokar mali potres v Zagorju.
hadhad @matevzluzar a se ti je izklopil apple? Senzor za gibanje
matevzluzar @hadhad Hehe. Ni blo tako hudo. Se je tebi slučajno? :-)
matevzluzar Apple prireja 24 urno tekmovanje v snemanju filma – http://tinyurl.com/336u5z
hadhad @matevzluzar jaz sem ravno na poti iz ljubljane, pa me premetava po avtocesti, ampak ni kriv potres
hadhad @matevzluzar ce lahko kako pomagam? Me stej zraven! Kakopacne ;)

Hirkani @hadhad a ti to tipkaš na BB med vožnjo? :-)
hadhad @Hirkani jeap. Z iphonom ne gre, na bb pa gre ze za slepo tipkanje in je bb vpet volan. Vem vem :)
hadhad V trojanskem predoru peljem 100 na uro in me prehiteva ceski tovornjak. Saj ni res pa je

mihahribar @hadhad Upam da nisi vmes še pisal tale twit :)
Hirkani @hadhad sej te čist razumem. Varno vožnjo domov ti želim!
matevzluzar Tu je link do lanskoletne Applove Insomnie 07 in zmagovalni filmi –
matevzluzar @hadhad pomoč je vedno dobrodošla. Pazi se teh tovornjakov.
hadhad @mihahribar sem moral ker sem bil cist sokiran, sám fotko sem pozabil naredit
hadhad Doma. Varno ampak tega ne bom pocel vec, ker je bila moja pozornost drugje kot na cesti. Zelo neumno in neodgovorno, vem in priznam!

matevzluzar @hadhad če to ratal, svaka čast.
hadhad @matevzluzar je ratal tale test. Na iphonu je veliko lazje twitat ce si doma :) pod tus pa v mizale :)

Približno 40 kilometrov sem prevozil po avtocesti, vozil sem natančno po vseh omejitvah, zato tudi prehitevanje tovornjaka v predoru in v tem času napisal 7 twitov, oz. večji del vožnje sem tipkal po BB-ju, ki je bil zataknjen za volan, tako da sem to lahko počel z eno roko in vseeno bil delno fokusiran na cesto.

V bistvu sem počel taisto stvar, ki jo hudičevo sovražim pri drugih, namreč telefoniranje ali sms-anje med vožnjo. Kajti zbranost voznika med tem početjem je zelo majhna in posledično je vožnja počasna in precej vijugasta. Če to počneš med prometnimi konicami je precej nevarno, vendar tudi če to počneš ponoči, ko je cesta skoraj prazna, razen parih tovornjakov, je to neumno in nevarno početje. In prispel varno domov.

In kaj sem ugotovil. Da sem po prevoženih parih kilometrih ugotovil, da se sploh ne zavedam, kaj se je dogajalo ob cesti, na kar sem v normalnih razmerah vedno pozoren. Da nisem bil pozoren na to, če me bo kakšen avto prehiteval z veliko hitrostjo in kar je bilo še hujše, je bilo dejstvo, da ko sem se približeval tovornjaku, da sploh nisem imel občutka koliko sem oddaljen od njega. Preprosto sem izgubil tiste občutke na katere se ponavadi zanašam.
In če bi bila policijska patrulja ob cesti, je ne bi opazil. Če to apliciram na vožnjo po lokalnih cestah, kjer je veliko pešcev, da o otrokih ne razmišljam, je takšno početje hudičevo nevarno. Mobilni telefon, kljub temu da omogoča našo mobilnost, nam krati zbranost med vožnjo. In tudi uporaba prostoročnega telefoniranje je riskantna. Saj v vsakem primeru moraš izbrati osebo iz imenika ki jo kličeš in se pogovarjaš z njo. Tudi v tem primeru je nezbranost. In verjamem da je veliko prometnih nesreč, sicer z manjšo materialno škodo, kar pa ni izgovor, posledica telefoniranje, oz. sms-anja med vožnjo.

Ne, twittanje med vožnjo ni kul. In tudi moje dejanje ni bilo kul!

twitter

14 Responses to Twittanje med vožnjo NI kul, zakaj odsvetujem uporabo mobilnega telefona med vožnjo

 1. Ja, jaz sem samo vesel, da se ti ni kaj zgodilo. Ker telefoniranje je eno, tipkanje sporočil pa nekaj povsem drugega, nekaj kar dejansko odvrača pozornost, saj moraš tuhtati kje je kakšna črka na tipkovnici, medtem ko je telefoniranje pravzaprav podobno pogovoru s sovoznikom. V glavnem, test je očitno uspel, tako da upam da ti ne bo prišlo na misel da bi ga ponovil (mater, zvenim kot kakšna skrbna mamica :mrgreen: )

 2. Karmen pravi:

  Baje da je tudi Haider nekaj sekund pred nesrečo odposlal SMS.

  Kakorkoli, naj bo to telefoniranje, twittanje, pisanje smsov,… bi bilo prav zanimivo izvedeti, kaj vse še ljudje počnemo med vožnjo v avtu.

  Ampak z odkritimi javnimi odgovori itak bolj slabo kaže, ker bi lahko kdo to uporabil kot dokazni material (corpus delict) :-)

  Priznanja:
  1. Glasbo imam v avtu tako na glas, da ne slišim drugih.
  2.
  3.

 3. mitjamavsar pravi:

  Ja. Uh. Res je nevarno.

  Med vožnjo vedno telefoniram, ampak prostoročno. Kljub temu se dostikrat zalotim, da sem precej nepozoren na cesto.

  Pred parimi dnevi pa sem na primer med vožnjo jedel hruško, fotografiral in pisal twit. Včasih se mi vklopi še Fring in tudi chatam. Ne bom več! :/

 4. Swizec pravi:

  Sam a ni zanimivo, pogovarjamo se med voznjo komot, cim je pa v pogovarjanje vkljucena elektronska naprava nam pa pobere vso pozornost. Mar to kaze na kake posebne lastnosti gadgetov?

  Osebno a priori nikoli ne dvigujem telefona med voznjo, ne odgovarjam na sms-e itd. Se pa skusam privajat pocetju cimvec stvari med voznjo, tako lahko na primer popravljam srednje ogledalo prakticno brez izgube pozornosti, saltam po radiju ali karkoli tudi brez izgube pozornosti … sam telefoniru ne bom pa nikol :P

  Aja pa se tako malo trivia, en najvecjih carjev voznje v vsej zgodovini sir Stirling Moss je bojda nekoc, ko je med intervjujem vozil novinarja na prikljucku za avtocesto ustvaril bocno drsenje skozi cel ovinek vmes pa obrnil kaseto v radiu. TO je pa car!

 5. jm pravi:

  Imeti po headsetu sproščen, nezahteven pogovor, v tem ne vidim problema. Pozornost je verjetno še mnogo boljša od jutranjih zasanjanih voznikov.
  Kar se tiče pa tega tvojga poskusa Roni. Potrkaj si na čelo.

  lpj

 6. miro pravi:

  Sam nikoli ne telefoniram med vožnjo. Sem prepričan, da tudi pogovor preko headseta krepko moti zbranost. Sam sem to ugotovil, ko sem med vožnjo želel poslušati audiobook (na avtoradiu, brez slušalke seveda). Ljudje se sicer razlikujemo, a mislim, da je tudi headset nevaren pri uporabi med vožnjo.
  Kaj vse ljudje počnejo med vožnjo sem pa videl na italijanski oddaji “Le iene”. Prikazali so posnetek kamere ob zelo prometni avtocesti. Kamijonisti berejo revije, malicajo, gledajo televizijo!!! Pa menda je tudi tisti šofer, ki je zmlel avtomobile v predoru na Hrvaškem, takrat tipkal SMS.

 7. @Karmen – I’m glad you liked the cartoon! (I’m sorry I don’t speak Slovenian. I’ve used Google to translate this comment below.)

  Jaz sem vesel, da si všeč risanke! (Jaz žl ne govorim Slovenski. I uporablja Google za prenos te pripombe v nadaljevanju.))

 8. Karmen pravi:

  Hi Rob. How nice of you and thanks for trying to comment in Slovenian language. Google traslate in Slovenian quite funny, indeed. With time it will be better. Well, actually Had’s blog post was about twittering during driving a car.

  Yes, I like your cartoons very much:-)

 9. sce pravi:

  to se pa res redno vidi na cesti. Ne govorim za telefoniranje, govorim o blondinkah ki vijugajo po avtocesti ko pelješ mimo pa vidiš zakaj :) :D (je pa res da opazim samo blondinke zaradi osebne privlačnosti). No nima veze. Uglavnem v oddaji MythBusters so ugotovili da je telefoniranje med vožnjo isto kot če bi vozil pijan (kar se tiče zbranosti). Si je treba zamisliti ne? ;)

  LP
  SCE

 10. UrosG pravi:

  Če kaj odtehta, sem pred dnevi prehitel voznika, ki je na avtocesti bral knjigo. In nisem se zmotil, ker je kasneje stal ob meni na semaforju in to počel še naprej. Resnično si ne znam predstavljat za koga se imajo takšni vozniki.

 11. vedranp pravi:

  Naj pripomnim, da tudi iskanje primernega komada na avtoradiu med vožnjo pripomore k “izgubi spomina”. Včeraj sem recimo med Å marjem-Sap in razcepom Malence na dolenjski AC iskal primeren komad na CD-ju in moram priznati, da se tudi približno ne morem spomniti, kaj se je dogajalo vmes oz. kako sem prepeljal tistih nekaj kilometrov…

  @ UrosG: tole o branju med vožnjo pa poznam. Nekdanji sodelavec je bil tega sposoben, da o celi množici stvari, ki jih je opravljal med vožnjo niti ne govorim in prav čudim se, kako se mu še ni pripetila kakšna nesreča…

 12. Swizec pravi:

  Tole z branjem bi blo pa prov treba probat, sam morebiti raje na kakem praznem veeeeliiiiikem parkiriscu :P

 13. Anonimno pravi:

  bla, bla, bla…

  ne menjam radijske postaje, ko vozim…
  ne nastavljam klime, ko vozim…
  ne spremljam porabe goriva, ko vozim…
  ne pogovarjam se s sopotnikom, ko vozim…

  ne vrtim volana, ko vozim…

  bla, bla, bla…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.