Včeraj zvečer, po koncu Spletnih uric v Kiberpipi, sem se med potjo do avta odločil, da naredim en test. Ideja mi je bila všeč, vendar se je v končni fazi izkazala za precej neodgovorno in nepremišljeno. Ampak je bila premišljena.
Namreč, glede na to, da se vsak dan vozim po avtocesti na isti relaciji, sem se odločil, da ugotovim kakšna je pozornost človeka, ki namesto da vozi zbrano po avtocesti, ta čas ali telefonira ali sms-a, oz. v mojem primeru twitta. Vseeno je bila ura že precej pozna, tako da sem klicanje in sms-anje izključil, sem pa upal, da bo še kdo, ki me sledi na twitterju še pokonci in da bom lahko uresničil svojo idejo. Kakršnakoli je že.
In imel sem srečo. Matevž Luzar, Karmen aka Hirkani in Miha Hribar so mi delali družbo med mojim neodgovornim dejanjem, za katerega posledice sam odgovarjam in sem se jih zavedal.
Preden sem se vsedel v avto in se odpeljal sem pogledal na Twitter in ugotovil, da je matevzluzar ravno zaznal potres v Zagorju. Ko sem pripeljal na obvoznico, se je začela korespodenca, ki jo prilagam

matevzluzar Ravnokar mali potres v Zagorju.
hadhad @matevzluzar a se ti je izklopil apple? Senzor za gibanje
matevzluzar @hadhad Hehe. Ni blo tako hudo. Se je tebi slučajno? :-)
matevzluzar Apple prireja 24 urno tekmovanje v snemanju filma – http://tinyurl.com/336u5z
hadhad @matevzluzar jaz sem ravno na poti iz ljubljane, pa me premetava po avtocesti, ampak ni kriv potres
hadhad @matevzluzar ce lahko kako pomagam? Me stej zraven! Kakopacne ;)

Hirkani @hadhad a ti to tipkaš na BB med vožnjo? :-)
hadhad @Hirkani jeap. Z iphonom ne gre, na bb pa gre ze za slepo tipkanje in je bb vpet volan. Vem vem :)
hadhad V trojanskem predoru peljem 100 na uro in me prehiteva ceski tovornjak. Saj ni res pa je

mihahribar @hadhad Upam da nisi vmes še pisal tale twit :)
Hirkani @hadhad sej te čist razumem. Varno vožnjo domov ti želim!
matevzluzar Tu je link do lanskoletne Applove Insomnie 07 in zmagovalni filmi –
matevzluzar @hadhad pomoč je vedno dobrodošla. Pazi se teh tovornjakov.
hadhad @mihahribar sem moral ker sem bil cist sokiran, sám fotko sem pozabil naredit
hadhad Doma. Varno ampak tega ne bom pocel vec, ker je bila moja pozornost drugje kot na cesti. Zelo neumno in neodgovorno, vem in priznam!

matevzluzar @hadhad če to ratal, svaka čast.
hadhad @matevzluzar je ratal tale test. Na iphonu je veliko lazje twitat ce si doma :) pod tus pa v mizale :)

Približno 40 kilometrov sem prevozil po avtocesti, vozil sem natančno po vseh omejitvah, zato tudi prehitevanje tovornjaka v predoru in v tem času napisal 7 twitov, oz. večji del vožnje sem tipkal po BB-ju, ki je bil zataknjen za volan, tako da sem to lahko počel z eno roko in vseeno bil delno fokusiran na cesto.

V bistvu sem počel taisto stvar, ki jo hudičevo sovražim pri drugih, namreč telefoniranje ali sms-anje med vožnjo. Kajti zbranost voznika med tem početjem je zelo majhna in posledično je vožnja počasna in precej vijugasta. Če to počneš med prometnimi konicami je precej nevarno, vendar tudi če to počneš ponoči, ko je cesta skoraj prazna, razen parih tovornjakov, je to neumno in nevarno početje. In prispel varno domov.

In kaj sem ugotovil. Da sem po prevoženih parih kilometrih ugotovil, da se sploh ne zavedam, kaj se je dogajalo ob cesti, na kar sem v normalnih razmerah vedno pozoren. Da nisem bil pozoren na to, če me bo kakšen avto prehiteval z veliko hitrostjo in kar je bilo še hujše, je bilo dejstvo, da ko sem se približeval tovornjaku, da sploh nisem imel občutka koliko sem oddaljen od njega. Preprosto sem izgubil tiste občutke na katere se ponavadi zanašam.
In če bi bila policijska patrulja ob cesti, je ne bi opazil. Če to apliciram na vožnjo po lokalnih cestah, kjer je veliko pešcev, da o otrokih ne razmišljam, je takšno početje hudičevo nevarno. Mobilni telefon, kljub temu da omogoča našo mobilnost, nam krati zbranost med vožnjo. In tudi uporaba prostoročnega telefoniranje je riskantna. Saj v vsakem primeru moraš izbrati osebo iz imenika ki jo kličeš in se pogovarjaš z njo. Tudi v tem primeru je nezbranost. In verjamem da je veliko prometnih nesreč, sicer z manjšo materialno škodo, kar pa ni izgovor, posledica telefoniranje, oz. sms-anja med vožnjo.

Ne, twittanje med vožnjo ni kul. In tudi moje dejanje ni bilo kul!

twitter