Če zavrtim film nazaj, v čas pred volitvami, so bili vsi mediji polni informacij o Patriah. Raziskovalni novinarji tujih in domačih medijev, med njimi Magnus Berglund, so odkrivali zarote, ki naj bi se dogajale v ozadju tega preko 200 mio€ vrednega nakupa.
Karel Erjavec, takratni minister za obrambo je poudarjal da je vse v skladu z zakoni in vse po predpisih. Prav tako so taisto zgodbo poudarjali vsi iz vrha SV. Janez Janša, takratni premier, ni imel časa da bi se ukvarjal s to enormno pogodbo in je odločitev o nakupu prepustil drugim. Pojavljala so se imena Walterja Wolfa, Wolfganga Riedla in ostalih.
In previjem film malce naprej. Zgodile so se volitve. Spremenila se je oblast. In zgodba o Patrijah je izginila iz medijev!


Na to, da ni več zgodbe o Patrijah v medijih sem pisal že konec oktobra. Bil sem prepričan da se bo zgodba o tem “famoznem” nakupu starega železa rešila najprej in da bomo davkoplačevalci, ki financiramo ta nakup, končno izvedeli kdo se je igral z našim denarjem in kdo je dobil “mastne” provizije. Vendar sem se motil.

Resnice o Patrijah še vedno ni na spregled. Kot tudi ni več govora o dobavah naslednjih Patrij, ki bi morale priti. Nazadnje je bilo objavljeno, da smo naročili Patrije brez oborožitve, ki bi nas stala še zelo veliko in da smo zavrnili prva vozila, ker niso bila ustrezna. Prav tako se je omenjalo penale, ki jih bodo proizvajalci/posredniki Patrij dolžni plačati nam, ker nam niso pravočasno dobavili naročenega. In tudi o tem ni nikjer več govora, čeprav bi bil zanimiv podatek, kakšna je sedaj ta številka?!

In če še malce skočim v zgodovino. Zakaj smo morali nabaviti Patrije? Ker smo v članstvu NATO in je “kao” NATO pogojeval ta nakup. 200 mio€ “nepremičnin” zato da pripadamo organizaciji (samo en delček vsega, kar smo nakupili)??

/ironija on

Sedaj, ko fantje iz SSN zbirajo podpise za referendum (btw. tudi ta zgodba je povsem odrinjenja iz medijev), je idealna priložnost, da nas NATO vrže sam iz njihovih vrst. In potem nam ne bo treba kupovati Patrij in pošiljati vojakov po svetu, ampak bomo pa v strahu, da nas ne bodo napadle sosednje držve, živeli v Sloveniji!

/ironija off

Mogoče pa bi bil že čas, da davkoplačevalci izvemo kaj se dogaja s tem famoznim projektom in da se ugotovi krivdo vpletenih v ta primer in da pade tudi kakšna glava!