Zjutraj, med vožnjo proti Ljubljani, je bil na Valu202 gost Drago Menegalija – predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.
Govora je bilo o elektronski pošti o loterijskih dobitkih, ki jih dobivamo zadnje dni v poštne nabiralnike in nam obljubljajo cel kup milijonov in pa o prevarantih iz Nigerije, ki imajo preveč denarja in bi ga nakazovali malce okrog, da bi se izgubila sled za njim.

Moje mnenje je zelo preprosto: “There is no such thing as a free lunch” – kar je izrekel Milton Friedman.
In kdor verjame, da mu bo dobra duša iz Nigerije nakazala ogromne vsote denarja, ker se ravno danes počuti odlično, si je povsem sam kriv da ostane brez kupčka denarja, ki ga mora nakazati za davke in podobne izmišljotine.

Ampak k zanimivemu delu. Voditelj je zastavil vprašanje Dragu Menegaliji če lahko s tem, ko pošljemo podatke o svojem transakcijskem računu, lopovi le tega tudi izpraznijo?!?


Odgovor je bil precej presenetljiv. Namreč, da verjame da imajo banke to dobro zaščiteno, vendar da naj vseeno pazimo na to, ker se da vse izkoristiti.

LOOL!
Če kdo pozna način, kako samo s številko transakcijskega računa izprazniti račun, se mu priporočam. Namreč za to je potrebno precej več stvari: certifikat za elektronsko banko, geslo, itd.. In stvar je precej bolj zakomplicirana, kot si ljudje predstavljajo. Ampak narod se bo ustrašil in bo začel resno razmišljati o tem, da se da s tem izprazniti račun!

Predvidevam da je v tistem spoznal, da se je malce “zaplezal” in je začel preusmerjati pozornost na krajo identitete. Namreč če boste prevarantom in Nigerije poslali svojo PIN kodo, ali pa podatke o naslovu, lahko to izkoristijo za krajo identitete!

LOOL!
Upam da se je hecal! Namreč podatkov je na internetu cel kup. Če jih človek želi izkoristiti za krajo identitete bo moral narediti še precej več kot samo to da jih najde. In če v filmih naredijo to v parih minutah, bo v realnosti vse skupaj potekalo precej drugače in ne bo tako preprosto. Edino če govorimo o kraji identitete na Facebooku ali podobnih socialnih omrežjih. To je nekaj drugega.

Suma sumarum tega jutranjega pogovora je bila, da sem se do srca nasmejal. In če me je kak voznik opazil je videl, da sem prekleto bentil nad odgovori, ki so bili milo rečeno “krneki”. Namesto da bi ljudje osveščali in jim razložili te stvari, se gremo teorijo zastraševanja.

/sarkazem on

In če boste odgovorili na prevarantsko elektronsko pošto, vam bodo le ti zlonamerni ljudje izpraznili transakcijski račun! Če boste pridni pa vam bodo tudi počistili stanovanje!

/sarkazem off

5 Responses to Kraja identitete – loterijski milijoni in prevaranti iz Nigerije

  1. Tamara Zara pravi:

    Dej a mogoče veš, do kolk m2 bivalnih površin pridejo spucat? Mi mamo namreč ogrooomno hišo, ki je potreba temeljite generalke zaradi nedavne prenove… misliš, da bi šlo. Za denar pa me ne skrbi – posledično prenovi, ga tko nimamo več :D

  2. had pravi:

    @saso: hvala za tale primer.. sicer ga poznam, pa sem upal da ga ne bo nihce nasel :)
    ampak pri nas se tega ne da naredit na taksen nacin.. in tudi nakazovanje denarja na tuje racune ne gre kar direktno preko podpisa, kot je to v angliji mozno..

    @tamara: nazadnje je bilo za 2 milijona eurov opranega denarja tarifa 120m2 :) ampak za to je potreben precej velik pralni stroj :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.