O tem sem pisal tukaj (intelektualna lastnina), tukaj (kraja intelektualne lastnine), tukaj (kraja fotk) in nazadnje par dni nazaj tukaj (kraja fotk). O moralno spornih fotografijah sem pisal tukaj.
In danes zjutraj me preseneti komentar na Vecerovem blogu, kjer mi Veky pove, da je opazil dve moji fotografiji v Slovenskih novicah v Bulvarju. Seveda nisem niti pomislil, da bi bilo to lahko res, kajti vseeno sem mislil, da so novinarji tisti, ki spostujejo intelektualno lastnino in avtorske pravice. Pa vendar, sem se moral prepricati na svoje oci. Skok do kioska in nakup Slovenskih novic (jeap, naredil sem to). Odprem Bulvar in pred seboj zagledam dve fotografiji, moje delo na Avto motor showu v Ljubljani. In gledam, ce bom kje videl watermark, ki je na vseh mojih fotografijah. In ugotovim, da ga ni. Obrezano ravno toliko, da ni napisa www.had.si in objavljeno brez imena in priimka avtora v komercialne namene.
Klic na urednistvo Slovenskih novic. Glavnega urednika g. Bauerja na zalost ni bilo, sem se pa pogovoril s prijazno (verjetno) tajnico in ji razlozil problem, oz. krajo fotografij. Pustil sem ji podatke, ona pa mi je obljubila, da me poklice g. Bauer v ponedeljek.
S.H., tako kot je podpisan avtor clanka (oz. prispevka) verjetno bere tale blog. Ker je verjetno opazil, da me zelo moti, ce mi nekdo ukrade mojo lastnino in da sem isto stvar poudaril ze zbljt-ic, bi lahko vedel, da ne bom ostal ob tem ravnodusen.
V bistvu sem imel precej lahko delo, kajti o Direktovi kraji z Jonasovega bloga sem ze pisal. Prav tako je tudi Jonas napisal, kako bo na hitrico zasluzil. Takrat sem ga tudi jaz delno kopiral (upam, da me ne tozi) in ocitno sem naredil dobro delo.

Kaksen bo dogovor s Slovenskimi novicami, pa bom tudi napisal.

20 Responses to Kraja intelektualne lastnine

 1. miha5 pravi:

  TO JE NAVADNA SVINJARIJA… TREBA JE POSTAVITI MEJO….
  TOŽI JIH…
  LP ,
  M5

 2. had pravi:

  hvala za moralno podporo.. ravno to imam namen narediti, ce ne bo prislo do dogovora..

  :)

 3. Bello pravi:

  Podpora tudi z moje strani. Upam, da te izplačajo brez kakšne tožbe, ker se bo sicer vleklo. In prosim objavi nadaljnji potek dogodkov, da se bodo ali stvari glede teh kraj normalizirale ali pa bodo kršitelji preprosto plačevali. Pusti pa ti močan pečat slabe volje…

  Sam sem na primer ugotovil, da je mojo diplomsko nalogo bivša sodelavka preprosto vzela in jo z malimi popravki oddala kot svojo na drugi fakulteti. Tudi sam bom preveril, kaj lahko naredim in gotovo tudi bom.

 4. jaKa pravi:

  vso srečo želim!

 5. Black Betty pravi:

  toži jih bastarde pisunske ;)

 6. david pravi:

  bolje receno, kopipejstrske ;)

  had, tepst, tepst in se enkrat tepst … mogoce bo kej boljse pol :) je pa definitivno treba pocakat da se gopod odgovorni javi …

 7. ivan pravi:

  Bastards…

  BTW, fajn se mejte na Fotokini. :)

 8. Milan'che pravi:

  @had bravo!

  Zakaj men noben ne krade materjimje*em lopovsko, jaz bi tudi rad zaslužil :)

 9. Hirkani pravi:

  Had, izstavi jim račun!

  p.s. kako pa sta se dogovorila s tipom iz Mobisuxa? Vidim, da so bili zapisi pobrisani.
  Jaz pa firbčna :)

 10. djschumi pravi:

  Kick ass! Collect cash, da bos lahko pivo castil! :)

 11. ju-nov-hu pravi:

  matr, jest bi tud, da men kšno fotko plunejo!
  Bo-ga-ti-ja! Izi mani, stari!

 12. had pravi:

  @milan’che: sej kradejo, ampak verjetno ne tolk opazno..

  @hirkani: ko sem mu sporocil, da vem kdo je, se mi je opravicil in objasnil, da je mislil, da ce je na netu, da je to last vseh

  @djschumi: deal :)

  @ju-nov-hu: ti prid, da naredimo blog.. pol pa bodo tudi tebi kradli.. sam bos moral delat “eksplicitne” fotke :evil:

 13. Position-Female pravi:

  Tožiti barabe, ker me ne bo nihče prepričal, da je navedba vira nekaj težkega.

  Srečno!

 14. biba_b pravi:

  pri nas pač ni “dobre prakse”, če si sposodim znano frazo iz PR fafkologije. “mediji” postajajo gojišče (v bakterijiološkem smislu besede) foteljskih pisarčkov, kjer je “zbiranje zgodb” na webu že ultimativna avantura nadebudnih wannabe “reporterjev”. etika javne besede, sposobnost sprejemanja odgovornosti, razumevanje in spoštovanje ustvarjanja pa itak gredo primerno podmazano v p.m.

  žl si se tudi ti soočil z imebcilnostjo mentalnega dometa povprečnega pisarja: če si na webu si anonimen, lahko žliš ljudi (ker kao izražš svoje mnenje), pa karkoli najdeš je lahko tvoje, kdo bo pa vedel.

  ne jih samo tožit, postavi se nad njih (odšpilej če je treba) in jih pouči, they will come back for more…
  ker druge variante itak nimajo :D

 15. mloncar pravi:

  včeraj zjutrja, ko sem na šihtu prelistal časopis, sem takoj opazil to krajo slik. to kar se dogaja je prava svinjarija.. ..upam, da boš čimveč iztržil iz tega ;-)

 16. exorciser pravi:

  watermark cez celo sliko!

 17. Cawo pravi:

  Zakaj le, naj le kradejo, več denarja he-he. ;) Bravo Had, iztoži jih…

 18. mayamaya pravi:

  In, kakšen je bil razplet?

 19. lium pravi:

  Men so tud že kradli. Texte ker kopi paste, skoraj cele podstrani, delovni nalog v PDF…..nič jim ne moreš,….kaj boš tožil….samo jih vljudno lahko prosiš ….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.