had blog roni kordis had blog roni kordis

Razmišljanje o naši košarki

Zadnjih par dni je bila glavna tema vseh pogovorov košarka! Za spremembo so bili politični, socialni in ostali problemi povsem v drugem planu. Slovenski svet se je vrtel izključno okrog žoge. Naše košarkarje se je povzdigovalo skoraj že v nebesa in vse, kar se je dogajalo pred začetkom samega prvenstva je bilo pozabljeno.

In sedaj kvantni preskok v čas tri tedne nazaj. Zjutraj sem se peljal proti Ljubljani in kot vedno poslušal Val202. Govora je bilo o prvenstvu in o naših košarkarjih. Kako se bodo “odrezali” in kje so težave. In večina poslušalcev je bila prepričana da je šibki člen trener Jure Zdovc! Nekateri so se bali, da bodo naši zelo hitro končali s tekmovanji, drugi pa so bili pozitivno usmerjeni in so bili prepričani, da bomo stali na stopničkah.

V športu, sploh na takšnih tekmovanjih, je več faktorjev ki odločajo o uvrstitvah. Pripravljenost ekipe, poškodbe, navijači in v končni fazi tudi sodniki. Slednje je bilo za nas precej odločilno v tekmi z ekipo Srbije. Ampak to je pač kolateralna škoda, ki se lahko zgodi vsaki reprezentaci in ki lahko spremeni rezultat tekme.


Konec koncev so naši prikazali odlično igro. Erazem Lorbek je bil izbran v peterico najboljših igralcev prvenstva in naše barve so zastopali odlično. Seveda bi lahko bili zmagovalci, lahko pa bi tudi izpadli že v predtekmovanju in potem bi bilo za šankom več “manevrskega prostora” za opravljanje in seveda kritiziranje trenetja in celotne izbrane vrste. Pač Slovenci smo narod, ki nam nikoli nič ni prav. Vedno bi nekaj drugače in vedno vsi najbolje vemo kako bi bilo lahko boljše in zakaj ni bilo boljše. Le malo teh kritikov pa je kdaj v življenju stalu pred nabito dvorano na kakšnem prvenstvu in odigralo tekmo za svojo državo.

Ampak to je nepomembno. Pomembno je, da znamo kritizirati in pametovati in predvsem da vedno vse vemo. Tudi če se nam ne sanja, lahko pametujemo do nezavesti, sploh podkrepljeni z določeno mero alkohola.

Takle mamo. Slovenija gre na svetovno prvenstvo. Tam bo dovolj priložnosti za naše košarkarje. Če bo manj poškodb in bolj realno sojenje, potem ni hudič, da nas ne bodo razveselili. Če pa nas ne bodo, pa tudi ne bo nič slabega. Barve Slovenije so zastopali odlično in lahko smo ponosni na njih!

 1. Popravi Jugoslavija s Srbija.

  Jaz osebno verjamem, da je Zdovc opravilo stvar (glede na dane razmere) z odliko. Če bo ostal na čelu slovenske repke z isto strokovno ekipo in če bo ohranil isti elano, se lahko nadejamo velikih uspehov na SP. Zdaj je potrebno do Turčije zbrati najboljši kader in dopovedati nekaterim ‘vročim glavam’ (Prelđić in Vujačić), da so zelo pomebni za slovensko košarko in jih hkrati spraviti na realna tla.

  Slovenija ima vse pogoje za medaljo. Zdaj je zopet na potezi KZS, da nadaljuje odlično delo, ki ga je pričela to poletje.

  Čestitke vsem fantom in strokovnem vodstvu!!!

 2. @smoger: ups.. mea culpa.. res je.. srbija in ne juga..

  in ja, naj koncno stopijo vsi skupaj in gredo skupnemu cilju naproti.. namesto da se med seboj “prepucavajo”.. v slogi je moc

 3. Mene so z igro res presenetili. Pred prvesnstvom sem bil precej skeptičen, ko so govorili o medalji – pa čeprav smo imeli v ekipi veliko odličnih posameznikov, tekom prvenstva pa se je pokazalo, da so res prava ekipa, ki je lahko nevarna vsakemu. Na koncu je za medaljo res zmanjkalo malo sreče in nevtralen sodniški kriterij, vendar ob nadaljevanju takšnega dela lahko optimistično zremo v prihodnost :)

 4. Jaz trenerske zasluge ne bi pripisal samo Zdovcu, tu je tudi pomočnik Mahorič in cel štab.

  Kar pa je letos najbolje (in kar je nauk tud za real-life) – ko je fantom šlo slabo, se niso predali tko kot v prejšnjih letih, ampak so stisnili še mal. Prva reprezentanca, ki ni avtomatsko pušila v težkih končnicah.

  Če tko pogledaš – šest zmag, dva neodločena in en poraz za piko – ni razloga za sram, čeprav so prišli nazaj brez medalje.

 5. @had lepo napisano, ni kaj.

  Sam sem bil pred prvenstvom v dvomih kar se medalje tiče. Reprezentanca ni bila slaba, ni pa bila ne vem kaj dobra. No, to se je s prvenstvom spremenilo. Fantje so resno blesteli, en za drugim, noben ni izvzet. Imeli so manjši kader igralcev kot druge velike reprezentance, da poškodb glavnih akterjev igre ne omenjam, pa še vseeno so jim bili trn v peti. Borili so se do konca, nažalost pa jim je proti koncu prvenstva zmanjkalo goriva. Vem, da so bili zmožni medalje ampak v vsakem primeru so se izkazali odlično! Bravo fantje, se vidimo na svetovnem!

 6. Trenerski štab je bil odličen, k njemu priključujem tudi Smodiša.. Še vedno nam manjka tisti psihični zaključek. Mislim da še vedno nismo dovolj psihološko močni zaključit tekmo, ampak je veliko napredka.. Naslednjo leto smo prvaki ;)

Komentarji so zaprti.