Zadnjih par dni je bila glavna tema vseh pogovorov košarka! Za spremembo so bili politični, socialni in ostali problemi povsem v drugem planu. Slovenski svet se je vrtel izključno okrog žoge. Naše košarkarje se je povzdigovalo skoraj že v nebesa in vse, kar se je dogajalo pred začetkom samega prvenstva je bilo pozabljeno.

In sedaj kvantni preskok v čas tri tedne nazaj. Zjutraj sem se peljal proti Ljubljani in kot vedno poslušal Val202. Govora je bilo o prvenstvu in o naših košarkarjih. Kako se bodo “odrezali” in kje so težave. In večina poslušalcev je bila prepričana da je šibki člen trener Jure Zdovc! Nekateri so se bali, da bodo naši zelo hitro končali s tekmovanji, drugi pa so bili pozitivno usmerjeni in so bili prepričani, da bomo stali na stopničkah.

V športu, sploh na takšnih tekmovanjih, je več faktorjev ki odločajo o uvrstitvah. Pripravljenost ekipe, poškodbe, navijači in v končni fazi tudi sodniki. Slednje je bilo za nas precej odločilno v tekmi z ekipo Srbije. Ampak to je pač kolateralna škoda, ki se lahko zgodi vsaki reprezentaci in ki lahko spremeni rezultat tekme.


Konec koncev so naši prikazali odlično igro. Erazem Lorbek je bil izbran v peterico najboljših igralcev prvenstva in naše barve so zastopali odlično. Seveda bi lahko bili zmagovalci, lahko pa bi tudi izpadli že v predtekmovanju in potem bi bilo za šankom več “manevrskega prostora” za opravljanje in seveda kritiziranje trenetja in celotne izbrane vrste. Pač Slovenci smo narod, ki nam nikoli nič ni prav. Vedno bi nekaj drugače in vedno vsi najbolje vemo kako bi bilo lahko boljše in zakaj ni bilo boljše. Le malo teh kritikov pa je kdaj v življenju stalu pred nabito dvorano na kakšnem prvenstvu in odigralo tekmo za svojo državo.

Ampak to je nepomembno. Pomembno je, da znamo kritizirati in pametovati in predvsem da vedno vse vemo. Tudi če se nam ne sanja, lahko pametujemo do nezavesti, sploh podkrepljeni z določeno mero alkohola.

Takle mamo. Slovenija gre na svetovno prvenstvo. Tam bo dovolj priložnosti za naše košarkarje. Če bo manj poškodb in bolj realno sojenje, potem ni hudič, da nas ne bodo razveselili. Če pa nas ne bodo, pa tudi ne bo nič slabega. Barve Slovenije so zastopali odlično in lahko smo ponosni na njih!