had blog roni kordis had blog roni kordis

Primož Kozmus – rispekt za to dejanje

Včeraj so se pojavile novice, da se je Primož Kozmus – dobitnik zlate olimpijske medalje odločil, da prekine svojo bogato športno kariero. Precej velik šok za vse, ki smo spremljali njegovo športno kariero. In verjetno še težja odločitev zanj.

Kljub temu, da se nisem strinjal z njegovimi izjavami o rentah športnikov, pa mi je s to potezo, ko se je na vrhuncu kariere odločil, da jo konča, precej priljubil. Zakaj?

Spomnimo se mnogih naših športnikov, ki niso in niso končali svoje športne kariere (mogoče ni povsem na mestu, da pišem njihove priimke, vendar nas večina verjetno ve o kom je govora), kljub temu da je njihov čas že potekel. Pojavljali so se na tekmovanjih, kjer niso dosegali rezultatov in niso našli prave forme. Potem pa so, povsem potiho poniknili. In zelo malo ljudi, kljub temu da so dosegali vrhunske rezultate, jih je ohranilo v spominu.

Oz. kot sem zapisal v zapisu Fenomen slovenskega športnikaKo si na vrhuncu kariere, se poslovi in vsi te bodo imeli v lepem spominu.

Rispekt Primož Kozmus, za vse športne dosežke, kot tudi za to zadnje, pogumno dejanje! Ohranili te bomo v povsem drugi luči, kot marsikoga pred teboj!

 1. vsakega se dotakne tudi fenomen gemblanja, zato pa vztrajajo in poskušajo…kaj pa če bo…

  ne vem če je kozmus ravno na vrhuncu, bolj se mi zdi da je pred vrhuncem kariere…zdi se mi da je/bo odšel malo prehitro…

 2. ps: vrhunec kariere mislim na športne dosežke skozi aktivno udeležbo = medalje iz tekmovanj…

 3. Za začetek… kapo dol Primožu :-) Če se je pač tako odločil se je pač tako odločil, in njegovo odločitev moramo spoštovati. Neglede na razlog.

  >>>Ko si na vrhuncu kariere, se poslovi in vsi te bodo imeli v lepem spominu.
  To se pa popolnoma strinjam. Veliko športnikov tega ne zna. Če pač ne najde motivacije je to to. Sicer še mesec nazaj je govoril, da mu je motivacija svetovni rekod, verjamem pa, da včasih začneš sam pri sebi dvomiti ali je to sploh dosegljivo (še posebno, če so rekorderja “kasneje” odkrili na poživilih). Mateja Svet je naredila isto (kar sem slišal je to naredila iz drugih razlogov) in tudi njo imamo vsi v lepem spominu.

  Sicer pa… pravim tako, da dokler uživaš v temu kar delaš in to delaš z veseljem, potem je super, in tudi če to delaš v “zatonu” kariere. In če izgubiš motivacijo, ko si enkrat prišel na vrh (ali pa prej!?) je tudi legitimno če končaš. Kaj pa ti preostane ko si enkrat osvojil vse? Treba si je postaviti nove cilje, ki pa niso nujno povezani s starimi.

  Druga je pa zgodba glede rente. Upam, da ne bo to v nadaljevanju izpadlo kot “izsiljevanje”, ker ravno se sovpada z novicami o tem kakšne “fičnike” je prejel, oz. za samo 70 kladiv…

 4. Vedno sem poslušal, da je zabavo najbolje zapustiti takrat k je najboljš… matr škoda da nikol nism vedu al bo čez 2 uri še boljš…

 5. z eno potezo si je zagotovil pozornost medijev do spomladi, ko se bo kao dokončno odločil :P respect :)

 6. Mislim, da Kozmusu v zivljenju do vceraj ni slo slabo. Poleg tega ga nihce ni silil v met kladiva, lahko bi se odlocil denimo tudi za zogobrc, za katerega pravijo, da je vec denarja.

  Tudi sam upam, da Kozmus s slovesom ne izziva politike, ampak misli resno. Prav je, da se vrhunski sportnik poslovi na vrhuncu svoje poti, a vprasanje je kdaj je vrhunec – kaj ce bi pa bil cez 2 leti?!

  O renti pa – brez besed. Ce si dober, je tvoja renta prodaja tvojega dela in imena. Ce nisi (tega sposoben), si je pa itak ne zasluzis.

 7. Mogoče pa čuti, da rekord ni v dosegu in se preprosto umika iz te tekme. Dosegel je “nakolenaprednjim” vredne dosežke a je mogoče rekord vseeno prevelik zalogaj in če se je že zdej odrekal maksimalno, ne najde še kakšnih rezerv za naskok

 8. Moje mnenje pa je, da ni nujno, da se le najboljši odmaknejo na vrhuncu. Na prvo žogo mi pride na misel samo Janica Kostelič (pozna kdo še koga?), ogromno drugih najboljših športnikov je nehalo takrat, ko niso bili več absolutni kralji. Niti Jordan, niti Pele, ki veljata za top of the top, se nista upokojila na vrhuncu. Upokojiš se takrat, ko ne vidiš več perspektive v temu, imaš dovolj denarja za nadaljne projekte, se hočeš posvetit čemu drugemu….

 9. Marin, ne vem sicer kdaj tocno se je poslovil Pele, vem pa, da je Mike šel na vrhuncu ;)

  Janica ni odšla, ker si je tega želela, ampak, ker ji telo več ni dovoljevalo (poškodbe).

  Od naših je šla v špici recimo Mateja Svet.

  Problem nastane, da je v tem tempu težko slaviti ideale, in bo Kozmus, če res odide, odšel tiho. Čez leto, dve, pa ga ne bo pogrešal več nihče.

 10. Jordan se je trikrat upokojil in igral tudi ko ni bil več na vrhuncu.

  Res je, vendar je Janica odšla po izvrstni sezoni, na višku svoje slave.

 11. Njegova odločitev mi je všeč, glede na to da se na vrhuncu da dobiti največ. Sedaj mu lahko rečemo, da je dober športnik za našo zgodovino ;)

 12. Primož,

  naredil si že izjemno in neponovljivo kariero, več kot je bilo kdajkoli pričakovati! Za vse svoje prave oboževalce si ti pomembnejši kot še en nov svetovni rekord, zato te podpiramo v vsaki tvoji odločitvi! Naj bo življenje res lepo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja