Slovenija ima talent – najbolj spektakularen šov vseh časov se je končno pričel. Gledanost oddaje je bila višja kot oddaja na nacionalki, ki jo vodi Mario in v katero je pripeljal “zvezdo” naših src Sašo Lendero.

In seveda sem, kot pravi firbčni Slovencelj, tudi jaz gledal oddajo Slovenija ima talent, da jo lahko sedaj kritiziram. V bistvu sem ugotovil, da se rad mučim z gledanjem takšnih oddaj – Trenutek resnice. Svet na Kanalu A, da jih potem lahko pljuvam!

Ampak gremo po vrsti. Oddaja ima naslov Slovenija ima talent – po prvi oddaji bi preprosto lahko zaključil da Slovenija nima talenta. Oz. da bi bilo mogoče potrebno ločiti med talentom in nečim kar je natrenirano, naučeno.. Vsaj meni sta ti dve kategoriji različni, vendar ker ne poznam samega koncepta oddaje, se ne bom preveč vtikal v to.

slovenija ima talent


In ko sem gledal oddajo, prvi par tekmovalcev, sem se vprašal ali je namen ljudi, ki se pojavijo na odru ponižati ali pa je to samo del taktike, s katero priklenejo gledalce pred male ekrane. Verjetno slednje, kajne?

60 in še nekaj let več stara trebušna plesalka, človek s čudno frizuro, ki ga je kozmična sila vrgla v neznan prostor in čas, fant pri tridesetih letih, ki zna štrikati, Filipinec ki rad skače okoli na pol gol in ga je zaradi tega zapustila žena, fant ki zna zelo dobro oponašati kokoš in pava? In v končni fazi fant – Alen Vogrinec Vesel, ki ima sedem otrok pri 22-letih (rispekt zanj! definitivno ima jajca, čeprav so trije otroci od prej in en rejniški)

V bistvu nisem bil prepričan ali naj se jočem ali smejem. No, na srečo je nekaj nastopajočih popravilo vtis, ker so se dejansko pripravili na nastop.
Komisija, Lucienne Lončina (‘entertainer’ pianistka), Branko Čakarmiš (oče resničnostnih šovov na naših tleh) in Brane Kastelic (večni zapeljivec, londonski dopisnik), bi bila lahko precej bolj stroga in neusmiljena do nastopajočih. Se je pa definitivno poznalo, da so nekatera dekleta zelo všeč Branetu Kastelicu, saj jih je dobesedno požiral z očmi!

 • Slovenci si želimo resničnostnih šovov, kajti poistovetimo se z nastopajočimi, uživamo v njihovem trpljenju in se naslajamo, da nekdo živi še slabše kot živimo mi sami.
 • Slovenci si želimo medijske pozornosti in bi za to naredili marsikaj – kar je vidno v oddaji Slovenija ima talent.
 • Slovenci radi kritiziramo vsako stvar, kar je razvidno tudi iz tega zapisa (lol), težko pa naredimo stvar boljšo. Kajti veliko lažje je kritizirati vse povprek, kot pa biti konstruktiven!

Na srečo ne posedujem nobenega talenta, ki bi bil vreden omembe in zaradi katerega bi si želel da me spozna slovenska javnost. In verjetno je tako celo boljše. Kajti tisti ki so slišali moje petje, že vedo o čem govorim!

Zame, kot sem zapisal že pred mesecem dni – Slovenija ima talent – zmagovalka je 6-letna Lina

9 Responses to Slovenija ima talent? Slovenija in talent – kaj res?

 1. abcd pravi:

  Zanimivo je predvsem kaj se je ekipa odločila spraviti v oddajo, ne kakšni ljudje so se prijavili. Tip, ki štrika je prišel do ožjega izbora, medtem ko so res talentirane mogoče skenslali… Sej ni point talent, point je kakšen kos mesa bo v areni med tigri pritegnil več pozornosti.

 2. Avtodom pravi:

  Zaradi miru pri hiši smo gledali oddajo Slovenija ima talent, ostali družinski člani so gledali in komentirali. Osebno sem trpela in polovico časa zardevala. No, nekaj talenta se je pa le našlo in še je upanje za našo nacijo…. Čestitke za korajžo vsem po vrsti.

 3. (jm) pravi:

  Definitivno je point v tem, da je oddaja gledana. Talent gor ali dol.

  Meni se je prva oddaja zdela malenkost prerazvlečena. Moral bi pa pogledati “the book” ali je tako pač predpisano. Da se recimo prvih par oddaj, ko je gledanost zagotovljena, predvsem dela na tem, kdo vse NI talent. Nato pa, ko gledanost malce upade, se vrže kost (kakšen izjemen talent) da gledanost nazaj naraste ipd… In potem imaš za veliki finale recimo res gledljive talente.

  Ne vem. Oddaja je pa verjento kar dobro prikazala neko povprečje Slovenije. Tudi sicer je v naši državi precej takšnih, ki mislijo da znajo peti, pa takšnih, ki mislijo da so smešni, pa sramežljivih, ki bi svetu radi pokazali da zmorejo, in takšnih, ki so definitivno carji na svojem področju.

  Ali bom gledal drugo oddajo? Sanja se mi ne. Prav silil se ne bom, niti grebel za daljinca da naj gre stran.

 4. Kolikor sem jaz slišal, je talent ravno natreniranost. A niso ravno tisti zmeraj talentirani, ki se mučijo celo otroštvo z nekim športom ali igranjem klavirja? :) Neka naravna danost bi prej bila genialnost kot pa talent, imho.

 5. Jan pravi:

  Hmmm, sam sem pogledal en kratki izsek iz oddaje, kjer so precej na grdo odslovili tekmovalce.
  A ni bistvo, da ponudijo priložnost “pravim talentom”, ne pa da spuščajo naprej takšne, ki nimajo talenta in se potem norce delajo?
  No meni se zdi da je njihov namen nekako narediti, podobno kot Američani, šov ki bo poiskal pravega talenta hkrati pa šov, ki se bo delal norce z tekmovalci (podobno kot AmrecianTalent al kaj je že).

  Kar pomeni, da bodo določeni tekmovalci precej negativno zaznamovani na tem tekmovanju (posledično lahko vpliva na njihovo psihološko stabilnost, kar smo lahko videli pri marsikaterem v BB-ju ter ostalih reality showih).

  Menim da bi morali talente, za katere sami mislijo da ne spadajo v kategorijo “talent”, da bi jih predčasno poslali domov. Talent se lahko gleda tudi bolj širše, načeloma grimse, kot jih je naredil eden izmed tekmovalcev niso kar tako in je malo ljudi ki bi lahko pokazali kaj podobnega. Komentarji, ki so po tem leteli, pa po mojem niso bili na mestu. Prav tako njegova dobrota, s katero je želel nekoga osrečiti, da so ga na takšen način zabili. Vemo kaj bi bilo da bi jih v zaodrju vprašal, bi mu ziher rekli da niso društvo za pomoč ampak da je šov za talente.

  Bi prav rad bil sam na odrju da bi tega golobučnega buksla malce iz tira spravil z protikomentarji. Sicer dobro govori vendar ko je končal, bi se mu dalo precej “kajl” spustiti nazaj.

  Drugače se mi pa smilijo tekmovalci, ker so jih ali jih še bodo izigrali predvsem v smeri, da bodo organizatorji dobili kar bodo želeli. Tekmovalci ne igrajo “prime” vloge, temveč je tukaj le in zgolj šov za ljudi.
  Tudi zmagovalec, kdorkoli že bo, bo moral igrati po njihovih “notah” (kar bodo lahko ocenili že tekom tekmovanja, kdo je bolj prilagodljiv in kdo je bolj uporniški). Za organizatorje bo potemtakem 2:0, tekmovalec pa poleg pritiska medijskega, ki g abo doživel, česa posebnega ne bo dobil.

 6. (jm) pravi:

  Jan, odrasti!

  Namen TVja je jasen. Udeleženci morajo pa za svojih pet minut slave tudi kaj plačati. Če bi rad samo imel 5 minut slave, pa da te trepljajo spodbujajo in so prijazni s teboj, potem se pač ne smeš prijaviti na komercialni šov.

  Valjda so sodelujoče izbirali po kritriju ali je zanimiv za šov ali ne, vključno z tem, kako ga lahko komisija porabi (za šov).

 7. Edner pravi:

  Izgleda, da sva si v marsičem podobna. Pijeva posladkano vodico in bruhava strup.
  Sem po naravi mazohist, zato se mi dvigne adrenalin, ko je po televiziji kaksen show kot npr. “Slovenija ima talent”, “EMA” ali pa “Evrovizija”. Z največjim uživanjem gledam, kako blejajoče ovce teptajo najlepše cvetje in žerejo trnje osat in akacijo.

 8. avtodoma pravi:

  @ My Kafkaesque Life – Kako je lahko talent natreniranost. Talent pomeni, da si talentiran in ni nekaj kar bi se naučil.
  So pa s koncem šova dokazali, da ima Slovenija kar nekaj talenta. Uspešni to tudi sedaj izkoriščajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.