Današnja novica, da Mobitel spreminja svoje pakete, je na Twitterju povzročila plaz negodovanja in neodobravanja (#mobitel)

Mobitel spreminja imena svojih paketov in tako ukinjajo imena Povezani 11, 22, 33, 44, 77 in jih preimenujejo v Mini Povezani, Osnovni Povezani, Opti Povezani, Super Povezani, Mega Povezani. S tem se povzroči popolna zmeda in spet ni nič več nič jasno kaj naj bi kateri paket pomenil. Dosedanje poimenovanje je bilo precej bolj preprosto in veliko bolj jasno.

Mobitel pa prav tako spreminja “konfiguracije” paketov, ki so jih uporabniki izbrali ravno zato, ker so služili svojemu namenu.
Cene paketov so se spremenile za 2€, pri paketih Mini Povezani, Osnovni Povezani, Opti Povezani in za 1€ pri paketu Super Povezani.
Najbolj pa so spremenili količino prenosov podatkov, ki so bile do sedaj:

 • Povezani 33 – 1 GB – od sedaj pa bo v paketu Opti Povezani – 100 MB
 • Povezani 44 – 1 GB – od sedaj pa bo v paketu Super Povezani – 100 MB
 • Lool. Saj se hecajo, mar ne! Namreč večina uporabnikov teh dveh paketov je vzela to konfiguracijo ravno zaradi prenosa podatkov. Ker 1 GB zadosti “normalnim” uporabnikom, ki čedalje več uporabljajo socialna omrežja in so aktivni na Twitterju, Facebooku, 4Sq…

  mobitel salabajzerji


  Poleg tega, bodo z mesecem avgustom neporabljeno količino storitev v paketih Mini, Osnovni, Opti, Super in Mega Povezani ter paketu Povezani 55 prenehali prenašati v naslednji mesec!

  In če se dotaknem še paketa Itak Džabest, na katerega so “nahukali” veliko mladine in je bil eden izmed boljših paketov.

  Tudi ta je doživel svojo spremembo. Podražili so ga za 4€, iz 15€ na 19€ in mu zamenjali 1 GB prenosa za 100 MB!

  E, moj Mobitel. Tako se ne dela s svojimi strankami. In če je sedajle Simobil pripravljen na tole, lahko pobere precej velik delež jeznih in razočaranih uporabnikov, ki se ne bodo strinjali s pogoji in bodo enostavno odstopili od naročniške pogodbe, kot ima Mobitel zapisano:

  Naročniki paketov, katerih pogoji in ceniki se s 1. 8. 2010 spremenijo, ki s spremembami ne soglašajo, lahko do vključno 31. 7. 2010 odstopijo od naročniške pogodbe, in sicer s pisno izjavo, ki jo pošljejo na naslov MOBITEL d.d., Vilharjeva 23, 1537 Ljubljana ali oddajo v Mobitelovih centrih.

  47 Responses to Mobitel podražitev – Mobitel spreminja svoje pakete – jih preimenuje, podraži in spremeni količine prenosa podatkov – FAIL!

  1. Manuela pravi:

   Aha…to je bilo to. Meni pa nič jasno, ko smo službene številke prenašal in dobili neka čudna obvestila o v naprej zakupljeni količini podatkov. No, dobro, da nisem vezana…tudi Itak je dražji in slabši :P

  2. Žiga pravi:

   Tole je bilo za pričakovati, saj je UVK zadnje čase stalno pritiskal na njih. Sicer pa to ni poglavitni razlog, saj se jim gre tudi za zaslužek.
   Jaz samo upam, da ne bo šel še Simobil v višave s svojimi cenami. Seveda pa bojo zeleni pokasirali kar dosti strank na račun telih podražitev. :)

  3. andrej pravi:

   Simobil bo vrjetno naredil enako, le da bo to storil v jeseni, tak bo prvo pobral nekaj novih narocnikov iz Mobitela.Tako je bilo tudi 2 leti nazaj ce se prav spomnim.

  4. Gregor pravi:

   Razočaran sem nad Mobitelom. Pazi to, ravno sem govoril z njihovim helpdeskom, saj sem jim hotel v živo povedati moje mnenje. In pazi njen odgovor, zakaj so to naredili?

   Pri Mobitelu so se tako odločili, ker so opazili, da njihovi uporabniki ne uporabljajo toliko te storitve prenosa podatkov. Mhm, ko sem ji povedal, da smo v letu 2010 je spremenila mnenje. In poleg tega mislim, da je bila blond.

  5. karolina pravi:

   Po drugi strani se draži nafta, elektrika (trošarine ..), pa se nihče ne razburja zaradi tega. Očitno mobilna telefonija v sloveniji ne bo več nikoli tako poceni kot je bila. :( Sedaj bodo lahko tudi drugi operaterji povišali cene.

  6. Anonimno pravi:

   A to pomeni, da Mobitel opušča Zares Ultra super duper opremo

  7. Xul pravi:

   nah je to samo za nove naročnike ane?
   za tiste k mamo od prej đabest nam to do konca pogodbe velja-ali je kje kakšen majhen tisk, da lahko vse spremenijo če hočejo =/

  8. had pravi:

   @xul: velja od 1.8.2010 naprej.. torej pades naslednji mesec v drazjo narocnino in manjsi paket prenosa podatkov :(

  9. smoger pravi:

   Vsi na stacionarne! :)))))

  10. Joško pravi:

   Torej kdor ima đabest paket od prej se mu 1.8 šteje po novi ceni in pogojih. Če se s tem ne strinja lahko do 31.7 prekine pogodbo?

  11. had pravi:

   @josko: jeap.. vsaj tako je zapisano :)

   in glede na to, da so pocitnice.. jih veliko ne bo vedelo za tole :(

  12. Joško pravi:

   Pa še to. Telefonček mu ostane?

  13. had pravi:

   @josko: po pravilih naj bi bilo tako.. namrec nisi to kriv za odpoved razmerja.. nikjer pa nimajo tega eksplicitno napisanega :(

  14. Čorba pravi:

   Lejte, treba se je zavedat, da mamo v Sloveniji ultrapoceni komunikacije… skor nikjer v evropi ni tolk poceni.

   Pri nas je to posledica tega, ker so operaterji še vedno v fazi: Kdo bo ponudu še bolj zastonj to kar je itak že zastonj.

   Kkerkol obrneš se bojo pomoje v prihodnjih mesecih/letih storitve mogle podražit, jbg, pr mobitelu so to mogli nardit tolk prej tut na račun tega da majo ultradupersuper pokritost slovenije…
   sam to da majo u zgornji vukojebini 3 bazne preko katerih se opravi 27 klicev na leto: to je tako rekoč delanje ogromne izgube ane…
   je pa res, da so na marsikaterem področju še vedno vodilni mobilni operater. (na nekaterih je pa seveda tudi simobil.. :P)

   pa zavedajte se tega, da si morjo operaterji tudi med sabo plačvat lepe dnarje za klice v njihovo omrežje (določa jih APEK pr nas). cena mislim da je mal čez 5 centov na minuto (med mobitelom in simobilom, za manjša omrežja še nekaj več)….
   dejte si mal preračunat kolk je dejansko tega k pol plačaš recimo na ortu 15/mesec z opcijo 201, maš pa 201 minuto (pa zdej ko je bla akcija celo double – 402 minuti) zastojn…
   402*0,05 = 20,1 eur more npr si.mobil plačat za tele klice v druga omrežja… ti pa simobilu 15 eur / mesec ZA VSE KLICE, SMSe, PODATKE, MMSe in ostalo! ;)

   Pišem za simobil zato ker sem v teh paketih mal bol domač…
   Podobno je pa z vsemi ostalimi…..

  15. smoger pravi:

   had: Po tvojem…obstaja kartelno dogovarajajne med ponudniki telekomunikacijskih storitev (stacionarni in mobilni telefoni).

   Meni vst to skupaj smrdi… na zažgano ohišje Nokie.

  16. Čorba pravi:

   Vse to je seveda moje osebno mnenje.

  17. smoger pravi:

   Čorba: Kolk je pa so plače višje preostalih državah EU…ko smo že pri mobilnih tarifah…

  18. had pravi:

   @corba: definitivno drzi napisano – imamo poceni telefoniranje.. ampak sedaj so vzeli nekaj, zaradi cesar so ljudje prisli k njim.. prenos podatkov.. ker je to cedalje bolj “iskana” zadeva.. to je cel problem zgodbe..

   @smoger: bomo videli cez mesec, dva.. kaj bo naredil simobil.. ce bo sel za njimi, potem se kako obstaja ta moznost :(

  19. had pravi:

   @josko: sedajle sem sel brat splosne pogoje, ki si jih podpisal..

   Če bo Mobitel spremenil obseg, kakovost ali cene storitev, bo naročnike in uporabnike o tem obvestil najmanj 30 dni pred uveljavitvijo sprememb. Če se naročniki s spremenjenimi pogoji ne strinjajo, lahko v 30 dneh od objave obvestila odstopijo od naročniške pogodbe.

   Naročniki, ki so od Mobitela na račun vezave za daljše časovno
   obdobje prejeli terminalsko opremo po subvencionirani ceni, lahko ob odstopu od pogodbe poravnajo razliko med subvencionirano in redno ceno ter obdržijo terminalsko opremo, ali terminalsko opremo vrnejo v prvotnem stanju, Mobitel pa jim vrne vplačano kupnino in zaračuna uporabnino za čas uporabe terminalske opreme, skladno z veljavnim cenikom.

   V tem primeru Mobitel lahko pobota terjatev, ki jo ima nasproti naročniku oz. uporabniku, s tistim, kar naročnik oz. uporabnik terja od Mobitela, in obratno, in sicer na način, da se Mobitel in naročnik oz. uporabnik zavezujeta podati izjavo o pobotu, ko se zanj stečejo zakonsko določeni pogoji.

  20. smoger pravi:

   Sam je ‘smešno’…recesija, mobitel je državno podjetje…1+1=2

  21. Matty pravi:

   hmmm… obrazložitev Mobitela…
   “S 1. 8. 2010 uvajamo prenovljene naročniške pakete, ki so bolje prilagojeni dejanskim potrebam uporabnikov in izhajajo iz analize uporabniških navad.”
   Očitno so tisti ki so imeli džabest in 33 premalo uporabljali podatkovni prenos podatkov…

   sicer pa… jest sem imel paket 11 + zakupljenih 100 Mb. Ob prvi podražitvi mi bodo paket 11 spremenili in dražje zaračunali. Ko so prepolovili cene prenosa podatkov v aprilu, pa seveda niso uporabnikom znižali cen, ampak si moral iti na mobitel skleniti novo pogodbo… (bilo pa je tudi “zelo” potiho narejeno, nobenih obvestil). Torej… sedaj bom imel na novo 110 Mb prenosa podatkov na mesec. Jupi!

   Očitno s podražitvami “kompenzirajo” ukrepe EU glede zniževanja cen klicev v mednarodnem prometu… So pa market leaderji (tako kot NLB, Zavarovalnica Triglav,…) tako da bo tudi ostala konkurenca prej ali slej sledila…

   Glede na to, da ne kličem veliko, je bil pri povezanih 11 v povezavi z družinskim paketom “threshold” pri 41 minutah pogovora in 11 SMSih na mesec, zdej bo pri 60 minutah pogovora in 11 SMS. Mini paket bo dražji za 18%. Sem pa še včeraj iskreno razmišljal o paketu 33,ki pa me po novem ne zanima NITI pod razno… Načeloma pa… če bi imel paket 33, bi me sedaj po novem stale vse iste storitve 47 EUR. To je pa… 34% podražitev… Zraven je sedaj (kot bonus DO KONCA LETA!!!) brezplačno še integral (meni neuporabno za iphone, tudi za BB ne vem koliko je uporabno), mobilna tv (neuporabno na iphone) ter NeoWlan (pogojno uporabno, vendar si zeloooo omejen na redke lokacije).

  22. el diablo pravi:

   ja treba bo pač na simobil prešaltat xD

  23. Matty pravi:

   pardon, sem se zmotil… podražitev povezani 33 ob ohranitvi 1Gb (35+12 namesto 33 EUR)je dejansko 42,4 %!!! Itak džabest ob ohranitvi 1gb prenosa (19+12 namesto 15 EUR) podatkov pa za 106 %!

   Vredi. Razumem. Cene gor. Inflacija. Povečevanje konkurence. Ampak tako drastična povišanja?!? Iskreno pričakujem večji odliv strank, ter to, da bodo dejansko stranke odpovedovale paket 33 (oz. opti paket) in šle na osnovni paket… razen tistih največjih klepetulj…

  24. peter pravi:

   še dobro da sem prejšnji mesec prestopil k simobilu…že tako ali tako sem imel way prevelik račun…zdaj bi pa še tole kasiral…kriza…

  25. markopigac pravi:

   vrnes zastareli telefon iz ponudbe, ki si jo imel, vzames kupnino in presaltas na boljsega operaterja.

  26. R pravi:

   So pa premeteni, da to naredijo 1.8.2010, ko je folk na dopustu in je odmevnost zadeve čimmanjša. Druga stvar: najprej so podražili Hrvaško, en mesec kasenej pa še tole. Zanimivo, da se niso lotili vsega naenkrat.

  27. MihaJ pravi:

   Če ne plačaš računa po 1.8., ko se vrneš z mporja, pomeni, da ne sprejemaš ponudbe (nove tarife)? Kakšne pravnik tu?

  28. Aleš pravi:

   Prenos podatkov velika večina ljudi ni izkoriščala, tako da ne razumem zakaj zmanjšujejo prenos podatkov. Tako si bodo nakopali samo srd uporabnikov, ki so prenos podatkov izkoriščali od 100MB do 1GB. Samo zvičanje cen ne bi bilo tako odmevno, če bi podatke pustili pri miru.

   Mogoče bi jim lahko bila to lekcija za v prihodnje.

  29. Čorba pravi:

   dej na dej… stoprocentno ni problem v porabi podatkov.. če bi jih folk zares rabu po 100M, zaka bi pol nižali paket? sam zato da bi bli “bolš izkoriščeni”??
   aahahahhaa, to pa že ne… :)
   fora je u tem, da noben ni prišu čez giga, da bi pol še tam kasirali, čez 100M pa pride marsikdo.. ;)
   pol je pa to faaaaajn moneey… :)

  30. kuki pravi:

   Mislem, kaj se grejo???? Ravno spremenu sem paket na 33, ker mi je ravno zaradi 1g podatkov ustrezen, saj mnogokje ni wifi dostopa, meni pa ni do plačevanja 50 in več € na mesec zaradi bogega prenosa podatkov, ki ga potrebujem za karte v programu sport tracker. Itak so mi lani zaračunal vsoto, katere rajši ne omenjam, samo zaradi tega, ker mi je nek program(še zdaj ne vem kateri, ker sem jih nato nekaj zbrisal) downloadal(sam od sebe) po 100M in 80Mpodatkov ob 3h in ob 5h zjutraj na hrvaškem morju medtem ko sem jaz sladko spal. Potem ti pa kao prikažejo, da so ti dali 50% počitniškega popusta na prenos podatkov. Cena pa še zmer ojojoj, da sem par mesecev plačeval.

   Kaj pa morda zveza potrošnikov?? Al je to vse povezan (beri poplačano ) med sabo. Bom poizkusil poklicat jih, pa da vidmo kaj porečejo. Bom poročal

  31. rf45 pravi:

   corba..ne strinjam se, da imamo poceni komunikacijo..poglej malo okoli nas..avstrija…hrvaška…

   problem ne bi bil, če bi stvar samo podrazili..ampak so se nekaj odvezeli (in to 90% količine date), kar pomeni 2x podrazitev…

  32. Čorba pravi:

   rf45, mam sorodnike v avstriji in nemčiji in pri njih so komunikacije nmau bol drage…. vsaj po njihovih poročanjih… ;)

  33. Janez pravi:

   > pa zavedajte se tega, da si morjo operaterji tudi med sabo
   > plačvat lepe dnarje za klice v njihovo omrežje (določa jih
   > APEK pr nas). cena mislim da je mal čez 5 centov na minuto
   > (med mobitelom in simobilom, za manjša omrežja še nekaj več)
   > dejte si mal preračunat kolk je dejansko tega k pol plačaš
   > recimo na ortu 15/mesec z opcijo 201, maš pa 201 minuto (pa
   > zdej ko je bla akcija celo double – 402 minuti) zastojn
   > 402*0,05 = 20,1 eur more npr si.mobil plačat za tele klice v
   > druga omrežja… ti pa simobilu 15 eur / mesec ZA VSE KLICE,
   > SMSe, PODATKE, MMSe in ostalo! ;)

   … čisti prihodek za vse klice iz mobitelovega v simobilovo omrežje si pa kar izpustil iz računice? V končni fazi strošek posredovanja klicev iz enega v drugo omrežje predstavlja le neto razlika med odhodnimi in prihodnimi klici, ki je bistveno manjša od celotnega števila klicov.

   Podobno je tudi z roamingom – z izjemo gostovanja na Hrvaškem, ki je izrazito nesimetrično v škodo naših operaterjev – naši operaterji kar lepo služijo z gostovanjem tujih gostov.

  34. Aleš pravi:

   @Čorba
   Zavedat se moraš, da je plačan in neporabljen prenos podatkov tudi plus za operaterja.
   Ta hec z zakupljenimi količinami so operaterji že dobro naštudirali, da jim ne hodi narobe.
   Večina uporabnikov porabi minimalne količine teh zakupljenih vsebin in tako operater zaračuna večini uporabnikov več, kot bi sicer le ti zapravili. Se grem stavit, da izgleda graf porabljenih zakupljenih količin strmo padajoč, ko se bližamo skrajnim vrednostim teh količin.

  35. MIKE pravi:

   Še vedno je telefonija bistveno cenejša kot je bila leta 2006 2007 2008. Ljudje so se navadl lagodja zdej je pa problem.

  36. anchy-9 pravi:

   vse kar lahko rečem je to, da so izbrali slabo poslovno potezo…vse se draži…plače so pa iste- še službo človek teško danes najde…groza! smešno je tut to da finska dela na tehnološkem napredku, pri nas pa lih obratno :D

  37. Micka pravi:

   Had dobro si napisal :)

   So pa res barabe na Mobitelu. Meni je še paket Itak gor. Gremo h konkurenci – to je rešitev.

  38. TAna pravi:

   Sem bila danes na mobitelu, so rekli, da julija ostane še stara naročnina (se pravi 15€ za itak džabest)- položnica, ki bo prišla v avgustu bi torej morala biti 15€, po 1.8. pa se ti res zaračuna za 19€. Predlagam ali prehod na Simobil ali pa na mobitelov enotni paket (3€ + pogovori).. Ampak kot je rekel Andrej, upam da Simobil ne bo naredil enako jeseni..
   Mike: bistveno cenejša? Jaz imam v spominu, ko je bil MSG 10 tolarjev, klici pa 7sit/min.. ne pa 10 centov oziroma 14 centov :)

  39. lenuh pravi:

   Poglejte,se kar spoznam na te stvari.iz mobitela se je prelilo v zasebne žepe ogromna količina denarja. En izmed teh načinov je bila gradnja baznih postaj. Gradili so jih na vseh koncih, pa če je bilo to potrebno ali ne.Zato ima Mobitel eno najboljših omrežij na svetu. Če ste kaj po Evropi, npr. Nemčiji, imate precej težav z klicanjem, pa se nobeden ne razburja. Sam sem se že leta nazaj odločil, da ne bom podpiral teh državnih firm, iz katerih si potem nekateri polnijo žepe. Sem naročnik Simobila, nikoli ne bom pri Siolu, Telekomu ipd.
   Simobil ima tujega lastnika, njegova uprava se ne gre takšnih igric, kot se gredo pri Mobitelu, zato Mobitel ne more zdržati tako nizkih cen.
   Odločitev je pa vaša

  40. Haha pravi:

   Kdo uporabnik T-2 mobile? Se splača? 4 € naročnine je OK in tudi klici niso predragi, vprašanje je glede omrežja in signala po celi Sloveniji.

  41. no komment pravi:

   Kaj naj zdaj … do leta 2012 plačujem dražji paket, ali naj preplačam brezvezn telefon, ki sem ga vzel skupaj s paketom IĐ in grem drugemu operaterju?
   Dobro so me nategnili. Vsaka jim čast!

  42. Seko pravi:

   [i]Naročniki paketov, katerih pogoji in ceniki se s 1. 8. 2010 spremenijo, ki s spremembami ne soglašajo, lahko do vključno 31. 7. 2010 odstopijo od naročniške pogodbe, in sicer s pisno izjavo, ki jo pošljejo na naslov MOBITEL d.d., Vilharjeva 23, 1537 Ljubljana ali oddajo v Mobitelovih centrih.[i]

   Nekaj me zanima,… če zdaj jaz za 24mesov podalšam aneks in vzamem en telefon po akcijski ceni za ta paket… in potem kot piše zgoraj do 30.7 odstopim od naročniške pogodbe, mi ostane telefon po tej ceni? (upam da razumete kaj mislim)?

  43. had pravi:

   @seko: ne bo slo :) namrec, ce odstopis od pogodbe, ti telefon ne ostane, ampak placas vrednost, ki so ti jo subvencionirali.. in se ne splaca!

  44. mike pravi:

   Debitel bo 01.08. podražil pakete, Simobil pa baje 01.01.2011.
   Tako da z menjavo operaterja realno ni možno privarčevati. Simobil ti ponuja ORTO V NULO + OPCIJA MOBILNI ZA 15€. Kaj ti nuca če pa 200 minut v mobitel takoj sprašim ostalo bo pa potrebno doplačat.
   Škoda da bo mobitel imel samo 100mb prenosa. Je pa res da internet dela v piko, simobilov pa je popolnoma neuporaben.

  45. elroy pravi:

   Jankoviča je treba podpret še en mandat, da vspostavi še brezplačen Wi Fi po celem mestu !

  46. WebMan pravi:

   Že nekaj let ne kupujem telefonov pri ponudnikih mobilne telefonije, ker so predragi, odstotek subvencioniranja pa je premajhen, da bi pokril verjetnost namernega oškodovanja uporabnika, tako kot je to sedaj storil Mobitel. Vsi razlogi zakaj, so le pesek v oči, dejstvo je, da želijo na račun naročnikov zaslužiti nekaj deset mio EUR več. Vsi klici so pošastno dragi, prenos podatkov prav tako, praktično vse cene so vsaj nekajkrat previsoke. To podjetje je bilo ustanovljeno z državnim kapitalom, vso infrastrukturo so dobili zgrajeno, sedaj se pa gredo nek kapitalizem…
   Pripadnosti danes več ni, zato grem še pred prvim julijem k simobilu.
   Upam, da se je raja naučila, da se aneksov k pogodbam ne podpisuje tako lahkomiselno za skromnih 100 ali še manj EUR, ki jih “mogoče” podarijo uporabniku (najprej ti telefon prodajo za cca 100eur manj, nato pa dve leti plačuješ 4eur več, pa si na istem, kot bi telefon že prvi dan kupil po polni ceni)…

  47. krneki pravi:

   @Čorba: v Avstriji majo dost bol pocen komunikacije: plačajo 20€ pa majo 4000 minut v domače omrežje, 1000 minut v tuja omrežja, 4000 smsov pa 4gb prenosa podatkov. pa še povrh vsega majo 300 minut v vsa omrežja v evropski uniji. zej pa če je to fer… Pa majo tt paket tak ko pr nas itak sam da lahk greš pr njih gor že z 12 leti.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.