Zoran Jankovič napiše odprto pismo Petru Franklu, odgovornemu uredniku časnika Finance

Za Zorana Jankoviča sem že dolgo časa nazaj zapisal, da bi bil jaz zelo ponosen, če bi živel v Ljubljani, kjer je on župan. Toliko stvari, kot se spreminja v LJubljani zadnja leta, se prej ni v vsem času samostojne Slovenije.

Današnje jutro mi je precej polepšalo odprto pismo, ki ga je Zoran Jankovič poslal Petru Franklu, odgovornemu uredniku časnika Finance in so ga Finance tudi objavile.

Seveda je bilo pričakovati stampedo pobesnelih komentatorjev, ki si vsakodnevno dajejo duška in “močno” argumentirano, podobno kot je zapisal Zoran Jankovič za novinarje Financ, podajajo dejstva in obračunavajo z njim.
Zelo smela poteza župana, ki pa na žalost ne bo dosegla svojega namena – da bi novinarji Financ mogoče preverili kakšno dejstvo, ne pa poskušali biti senzacionalistični in čedalje bolj rumeni. Iz časnika, kjer so bile informacije o biznisu so se spremenili v nekaj rumenega. In ja, tudi Zoran Jankovič je namazan z vsemi “žavbami”, v kar niti ne dvomim, vendar za konstrukte je potrebno malce več kot samo par črk na papirju, ki ga potem vsi, sploh v času ko se nič drugega ne dogaja, pograbijo in takoj pribijejo na križ.

Tako kot je zapisal Zoran Jankovič, ki si želi – Da ne zavajate svojih bralcev, ne obračate dejstev, ne ustvarjate neresnic in da delujete po načelu objektivnega, odgovornega, etičnega in korektnega novinarja?

Par delčkov iz pisma Zorana Jankoviča:

zoran jankovic

Že od trenutka, ko sem se odločil za pisanje teh vrstic, vem, da to ne bo prineslo rezultatov. Ko se gredo novinarji Financ vojno, je ta za vsakogar, ki se ga lotijo, vnaprej izgubljena. Pa ne zato, ker bi »raziskovalci« imeli tako zelo prav, temveč zato, ker imajo zmeraj zadnjo besedo.

Novinar Financ je napačno izračunal vrednost kvadratnega metra stanovanj, ko se mu je mudilo namigovati, da je nakup neprofitnih stanovanj povezan z gradnjo Vegrada za Electo na Vrhniki in posledično zasebnimi interesi moje družine.

Enoletna brezplačna uporaba protokolarnega vozila ni bila predmet nobene preiskave spomladi 2009, ko je bil prevzem vozila tudi javno predstavljen, temveč, zanimivo, komaj decembra 2009, ko je novinar Financ skonstruiral novo povezavo, tokrat med MOL in klubom Ilirija.

Res je, da je SDS tako državnozborske volitve kot nedavni referendum izgubila zaradi izida v Ljubljani, zato njihovo užaljenost in maščevalnost še nekako razumem.

S tem pismom zavestno tvegam, da se dodatno okrepi novinarska solidarnost nekaterih drugih posameznikov, ki nekritično povzemajo prispevke svojih kolegov in o zapisanih teorijah poročajo kot o dejstvih. Ko se na konstrukte odzovemo s preverljivimi argumenti, pa se zgodba kar naenkrat izgubi, tisti, ki je naredil napako, pa se, namesto opravičila, že pridno loteva nove teorije, v kateri igram osrednjo (seveda negativno) vlogo.

Prepričevati prepričanega novinarja je nesmisel. V Financah imate zmeraj zadnjo in zmeraj prav. Tudi takrat, ko nimate. Še posebej takrat si boste z vsemi štirimi prizadevali za napletanje zgodbe v vseh smereh. Po basnih, ki jih piše odgovorni urednik, pa sploh ni nobene možnosti, da bi bili drugi sodelavci pri svojem delu objektivni in predvsem odgovorni do svojih bralcev.

Kljub temu, da boste zagotovo še naprej tulili v svoj rog, da sem nepošten in me obkladali z (živalskimi) zmerljivkami, s polno odgovornostjo trdim, da sem zmeraj deloval skladno z zakonom, transparentno in pravično. Ali lahko, spoštovani odgovorni urednik, tudi zase in svoje delo trdite podobno? Da ne zavajate svojih bralcev, ne obračate dejstev, ne ustvarjate neresnic in da delujete po načelu objektivnega, odgovornega, etičnega in korektnega novinarja?

Zoran Jankovič – fotografije župana
zoran-jankovic-fotografije-05.jpg

Zoran Jankovič in Pelijeva fantovščina
had_0124

 1. še za na ror nasaditi ni novinarke kaj šele kaj pametnega od nje prebrati :)
  novinarji so pa … pač pacienti :)

 2. Dobro je napisal, še predvsem v zadnjem odstavku. Tudi sam bi volil zanj, če bi bil Ljubljančan. Očitno sedaj, ko so naši nogometaši spet nazaj iz Afrike, se bo začelo natepavanje levi-desni… Imam poln k vsega skupaj. Ko berem komentarje pod Jankovićevim člankom določenih ljudi, se mi gnusi.

 3. Ogromno se je naredilo in ogromno se je zadolzilo. Upam, da ne bomo vsi placevali tega dolga. Skrajni cas je blo da se vsaj malo spremeni ljubljana.

 4. Meni osebno je Jankovič všeč, ker glede nato, da sem v Lj že 10 let, se v tem času, ko je on župan, marsikaj zgodi, naredi, uredi, prenovi,….
  In pri nas so itak natocevanja novinarjev stalna praksa, brez da bi kdo kaj preveril ali pa mogoče raziskal. To je pa že preveč. Je pa zelo grdo, ker razna natocevanja potem očrnijo ljudi, ki pa mogoče še kaj naredijo in v Slo. je tako, da se zelo radi v nekoga zapičijo, ki je mogoče malo bolj uspešen in ker mu zaradi svoje sposobnosti, uspe kaj več naredit kot enmu sosedovemu Francetu in zakaj bi bil on uspešen, če ga lahko mal spljuvamo po časopisih… Več bi moralo biti tožb za blatenje imena in tudi konkretne kazni, pa bi se tudi kakšen novinar zamislil, predno bi kakšno nepreverjeno zadevo spisal.

 5. @bbb: hahah.. nasmejal si me, priznam.. jeap, lepo bi bilo, ce bi bilo kaj placanega na tem blogu :) na sreco, vsaj mojo, pa ni.. in je moja vest cista..

 6. Seveda gre za plačan oglas, stal je 600 jurjev. Če bi avtorju tega PR zmazka delale najelementarnejše osnove logike in bi res verjel v svoja plozanja, bi tega super meneđerja že zdavnaj povabil, naj kandidira v njegovi občini.

 7. @nkvd: si pripravljen stati za svojimi besedami tudi kje drugje kot na spletu?

  ce si, pusti komentar s svojim pravim elektronskim naslovom, da te bo nekdo komentiral..

  dovolj imam taksnih in drugacnih podtikanj! put your money, where your mouth is!

 8. Vsak ima pravico, da izrazi koga bo volil in koga ne. Vendar tudi Janković ni brez veliko masla na glavi. In, če se nekomu spregledajo stvari samo za to, ker je nekdo njegov “podpornik” je to metanje peska samo sebu v oči…

  Že akrobacije z zemljišči in njegovimi sinovi povedo veliko. Poštenih ni, so samo manj in še manj pošteni.

 9. Po logiki V for Vendette je Jankovič tole . Sem pa razmišljal, če “ni brez veliko masla” pomeni “je z malo masla” ali “je z veliko masla”. A mi lahko kdo pomaga?

  Aja, Had, kdaj dobim provizijo za moj pro-Jankovćevski komentar? ;)

 10. In zakaj na FB ne sprožiš peticije in ga prosiš naj odj**e nehvaležne Ljubljančane in pride v Zagorje? V tem primeru še sam naredim account in jo “podpišem”.

 11. @Anonymous: peticija na fb? ne vem, oz. ne znam tega narediti.. skupina, ki bi pozivala k temu, pa je povsem nesmiselna, kot vse ostalo kar je na fb-ju in folk uporablja za taksne zadeve..

  ce bi bil fb “tisti ki sodi”, potem bi bilo verjetno vse drugace.. namrec v skupinah ljudje upajo veliko vec, kot sicer :))

 12. Če bi ti prebral ta od Jankovića podpisan prosti spis brez “Zaresnih” očal bi verjetno ugotovil, za kakšno prazno nakladanje gre. V primerjavi s tem so inkriminirani članki v Financah žal prave pravne ekspertize.
  (Pa zanimivo je tudi, kako Zoki ne zdrži, da ne bi v vsako zgodbo zatlačil zlobnih Janše in SDS, podobno kot ti :)

 13. @Franci: kaksne zaresne ocale? o cem je govora.. na dan z besedo?

  pravne ekspertize? a ni smesno, da ne pade vsak teden vsaj 15 kazenskih ovadb zaradi teh ekspertiz..

 14. @had: Tvoja zelo močna in nekritična politična opredeljenost je pač razvidna in tudi znana, zato o tem ne bi. Pravne ekspertize? Očitno zate nisem bil dovolj razumljiv: Jankovičevo besedilo ne nastopa z nikakršnimi relevantnimi argumenti ali dejstvi. Gre za besedilo, ki pavšalno zavrača in zanika vse vprek, v ozadju pa vidi vedno priročni SDS, kar je za Jankoviča vedno deux-ex-machina za pojasnilo zarote.
  Članki v Financah (s katerimi na konkretni ravni sploh ne poskuša polemizirati) so v primerjavi s tem prav naphani z podatki in dejstvi. Parcela za podpornika ta in ona, sin ta in oni, sina tega in onega računovodja, “donacija” taka in drugačna, kršenje postopka javnega naročila tako in drugačno, posel za podjetje v posredni lasti predsednika Zares tak in drugačen, reševanje stadiona tako in drugačno…..
  Oprosti, tako zmagoslavno sprejeti skrpucalo iz Jankovičevega kabineta ravno te pritiče intelektualcu in liberalcu, kamor se (vsaj po moje) prištevaš.

 15. @franci: v prejsnjem komentarju si mi ocital zaresna ocala.. na zalost, ali pa na tvojo sreco, jaz nimam nicesar z zaresom..

  to, da sem levo usmerjen, je pa zgolj in samo moj problem..

  jaz nisem jankovicev zagovornik, oz. portparol, torej je tole zgoraj zgolj in samo moje mnenje..

  jankovic ni na zatozni klopi, da bi moral argumentirati stvari.. se pa novinarji obnasajo kot da oni sodijo.. pa naj bo to v primeru patria, naj bo to v primeru ultra, ali jankovic..

  torej ti jemljes clanke iz financ za tako merodajne, kot jih jemlje alenka jeraj in ostali iz sds-a?

 16. Kako na Jankota gledajo neobremenjeni tujci:

  Raimar Luksch, svetovalec pri nemškem podjetju HBM, ki je po svetu postavilo vrsto sodobnih nogometnih stadionov: “To je mož z veliko močjo, velik poslovnež in mislim, da pozna vsa pravila poslovanja v vaši kulturi, specifični poslovni kulturi.”

 17. Tale odziv Jankovića bi Finance lahko objavile na strani s šalami (če imajo tako stran). Veliko govorjenja brez vsebine. Janša je kriv.

 18. @had: Levo usmerjenost si si pripisal sam, jaz sem ti liberalno, je pa definitivno res, da je to povsem tvoj problem (ali lepše, tvoja stvar).
  Tvoja politična preferenca (ki, da se razumemo, sama po sebi ni nič napačnega) je popolnoma jasno razvidna tudi iz nekaterih zapisov na tem blogu, ki jim kar naenkrat zmanjka racionalnosti, ko nanese na zadeve, kjer je aktivna ali zastopa stališče ta politična grupacija. Precej odločno se namreč vseh po vrsti, seveda z žolčnim poudarkom na SDS, le zaresniki (kamor prištevam tudi “nestrankarskega” g. Jankovića) nekako ubežijo tvojemu gnevu.

  BTW, težko pa razumem, kako tvoja, kot praviš, leva usmerjenost, pripelje do take nekritičnosti do ravnanja g. Jankovića. Kaj za hudiča je v njegovem ravnanju politično levega?

  In, da, članki v financah so v primerjavi z Jankovićevim pismom prav pojem merodajnosti. Ali pa obratno, Jankovičevo pismo je v primerjavi s članki v Financah norčevanje iz inteligence njegovih volilcev.

 19. HAD pravi:”v prejsnjem komentarju si mi ocital zaresna ocala.. na zalost, ali pa na tvojo sreco, jaz nimam nicesar z zaresom.”

  Kaj vse najde google:

  “Pri Zares oranžnem avtobusu zadnji teden pred volitvami”

  “(s Hadom sta mimogrede javno priznala, da sta člana Zaresa) ”

  “Gre torej za glavnega Zaresovega blogerja in pred oblikovanjem uradnih stališč stranke Zares se Golobičeva stališča običajno preverijo ravno na tem blogu.”
  http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novicaID=15020&sort=DESC&show=10&odgovoriID=6464&stran=12&test

  “Dobro obveščeni že dlje časa vemo, da sta ima stranka Zares na internetu tri bloge……… Te prikrite izpostave stranke Zares so blogi:
  – Drugi dom,
  – Had in
  – Medijski. ”

  :)

 20. > da sem zmeraj deloval skladno z zakonom, transparentno in pravično

  Menim, da se ravno v teh besedah skriva srž problema, ko govorimo o Zokiju.
  Če občinski svet namembnost zemljišča, ki je v lasti osebe A, leta in desetletja ne želi spreminjati, ima za to vso zakonito pravico. Prav tako ima zakonsko pravico, da spremeni prostorski načrt in v skladu z njim podpre tudi spremembo namembnosti. Da je zemljišče vmes po ceni stare namembnosti prešlo v roke osebe B na samo zakonitost odločitve seveda to ne vpliva, strokovnih razlogov, zakaj bi eno in isto zemljišče lahko bilo njiva, močvirje, površina namenjena rekreaciji ali stanovanjskim blokom, je na vsaki parceli dovolj za vsako odločitev občinskega sveta.
  Enako seveda velja za razne razpise in druga poslovanja občine z zasebniki – zelo enostavno je najti strokovno argumentacijo za izbiro priviligiranega izvajalca.

  Skratka, možnosti za osebno okoriščanje in trgovanje s prijatelji je znotraj zakonskih okvirov več kot dovolj in Zoki je dovolj izkušen, da bo tako tudi ostalo.

  Kar mene osebno moti je, da je raven skrbi za transparentnost v naši družbi tako nizka, da se politiki (in tu je Zokijov pristop praktično enak JJovem) sploh ne trudijo s svojih odločitev odstraniti sence dvoma. Lep primer tega je novinarkino vprašanje na zadnji tiskovki o vpletenosti Electe v sumljive posle z zemljišči. Zoki je novinarki mirno zabrusil, da naj o določenih stvareh vpraša kar direktno njegovega sina, saj je polnoletna oseba in s tem je bila debata zaključena.

  Oprostite, ampak ko se vrednost lastnine podjetja v lasti županovega sina zaradi dejanja županovega občinskega sveta bistveno dvigne, bi to moral biti alarm za vse nadzorne inštitucije v naši državi, hkrati pa alarm za vse volivce neke demokratične družbe (pa naj bo to MOL ali širše države).

  Pa ni. Ker Zoki ob vsaki priložnosti z omenjanjem SDS uspešno mobilizira leve volivce in temo spremeni v obračun med levimi in desnimi. To pa je tudi največja žalost naše Slovenije.

  Ljudstvo se igra domobrance in partizane, politika pa si netransparentno polni žepe.

 21. Argument, da se je v Ljubljani naredilo 10x več, kot prej v vseh letih skupaj – ni noben argument! Že morda res, da se je naredilo dosti, a za kakšno ceno?? (Pa ne mislim zgolj v finančnem smislu.) Danes, ko je privatnih firm, arhitekturnih birojev, gradbenih firm, okoljskih svetovalcev, – skratka ni da ni -, kolikor hočeš, res ni noben problem, da se nekaj dela. Problem e, če se nekaj dela samo zaradi populizma, zato da se skozi gradbene posle ožja skupina okorišča (pa ne mislim po redni, podjetniški poti!), če se občino čezmerno abnormalno zadolžuje, če se sesuva finančna slika občine in celo več, če se razne gradene arogance prenašajo celo na breme celotne države oz. še slabše, v breme davkoplačevalcev.

  In to še ni tisto najhujše in najslabše kar on počne oz. kar njegovi (tisti tihi in tisti glasni) zagovorniki počnejo, t.j. dopuščajo: dokončen razkroj države! Klientelizem, nepotizem, korupcija v raznih pojavnih oblikah, zanemarjanje in zasmehovanje organov in institucij države, etc – to je način delovanja župana Jankovića! In s tem se dokončno ugonablja država! Janković je zame poosebljenje tistega, kar je državo zapeljalo na kriva pota!

  Za zaključek: župan Janković je simpatičen, karizmatičen in tudi drugače všečen človek, z njim bi z veseljem debatiral (na kakšni plaži, na vrtu kakšnega gostinskega lokala, na kakšni družabni prireditvi), a za župana ga ne nočem.

 22. @butl: torej, kaj so potem argumenti, ki kazejo da je zupan dober?

  spreminja, oz. gradi se, ce ima zupan jajca.. in kljub temu, da mu je vlada JJ-ja vzela 60mio€, ker je pac on podpornik levice, mu stvari gredo odlicno od rok..

 23. @had: Pa smo tam, ko zmanjka argumentov, povlečete (vsi, kao levi in kao desni) ven političen nivo “argumentiranja”. Ne bo šlo.

  Naj poskusim takole: če imaš za nekaj (beri v mandatu) urediti na razpolago X enot, potem predvidiš in organiziraš v okviru X enot, ev. za celovito dokončanje nekega sklopa x+something, nikakor pa ne greš v 10x X, samo zato da boš izpadel jack, ker se te pač drži nek (danes že nekdanji) sloves in/oz. ker potrebuješ žaromete. Vse se namreč enkrat plača, tako ali drugače! To se bo zgodilo Ljubljani, račun šele pride!

  Za moje pojmovanje ravna zelo neodgovorno, morda na oko všečno, a zelo neodgovorno.

 24. @butl: kdo je argumente povlekel prvi? hmm.. no, taksno podtikanje ne bo slo skozi, kajne..

  ostaniva pri tem, kako naj se vrednoti delo zupana? kaj je merodajno, kdo doloca pravila?

  ali pa je predvsem in samo odziv volivcev tisti, ki podaja to oceno?

 25. @had: Pravila določa(jo) zakon(i), na nek način tudi morala.

  Ne, niso samo volilci tisti ki podajajo to oceno, to oceno podaja (vsaj morali bi jo) tudi računsko sodišče, komisija za preprečevanje korupcije, ministrstva, policija,… Ampak pri nas je pač kot je.

  Volilci ga samo izvolijo. Ali pač ne.

  p.s.
  (Sicer pa: živi bili, pa videli.)

 26. @butl: kateri zakoni? katere zakone je jankovic krsil?

  ce bi jih, bi bile ovadbe na sodiscu.. rekla, kazala pa je pac praksa, ki je v sloveniji v navadi :)

 27. Ne vem kje v mojem zapisu vidiš, da bi naj Janković kršil zakone in predpise? O tem imam svoje mnenje, a sem ti vseeno samo in zgolj odgovoril na tvoje vprašanje, kdo določa pravila.

  Saj ovadb je kar nekaj. (Spet, ne pravim da je kriv, samo – zopet – odgovarjam na tvojo trditev, da bi bile ovadbe. So.)

 28. “Klientelizem, nepotizem, korupcija v raznih pojavnih oblikah, zanemarjanje in zasmehovanje organov in institucij države, etc – to je način delovanja župana Jankovića! In s tem se dokončno ugonablja država!”

  tukaj si omenjal stvari, za katere bi morale obstajati kazenske ovadbe..

  to je precej podobna zgodba, kot ce bi jaz zapisal da je janez jansa svercal orozje – ce bi to zapisal, bi moral imeti dokaze.. v sloveniji pa se vse operira preko besed – tudi afera patria in podobne zgodbe.. zelo malo jih pa dobi epilog na sodiscu.. ce bi vzdrzale trditve financ, potem bi bil jankovic ze davno za zapahi..

 29. @had, zanašanje na kazenske ovadbe ali celo pravnomočne sodbe v naši državi niti ni tako stoodstotno. Preveliko je že bilo primerov, v katerih so kljub očitnim kriminalnim dejanjem storilci svojo kazen presedeli kje drugje, kot pa za zapahi. Ali pa so bili več kot očitni dokazi proti storilcem, pa se iz tega ni izcimilo nič. Spomnimo se samo zloglasnega Kovačiča, ki mu je uspelo nemogoče – galantno se je rešil sedenja za zapahi, Drnovšek ga je v svoji začetni fazi zen budizma namreč pomilostil. Slovenija je majhna, kjer se najdejo skupni interesi, bodo direktorčki skupaj s politiki naredili vse, da si napolnijo žepe, sodnega epiloga pa od nikoder. Tudi sodstvo ni več tako brezmadežno, kot bi si sprva lahko mislil. Ko tukaj ravno potekajo debate o Jankoviču, si ne morem kaj, da ne bi omenil, da so ravno taiste Finance že pred časom napeljevale, natančneje pred dobrimi štirimi leti,da je Jankovič v preteklosti sklepal posle s Kovačičevo firmo Erina. Če bi bilo sodelovanje zakonito, ne vidim razloga, da bi ena stran kasneje zanikala sodelovanja, in to kljub vidnim povezavam pri internem radiu v Mercatorju. Je tudi takrat Jankovič pisal odprta pisma uredniku Financ? Verjamem pa, da je realizacija njehovih projektov v zadnjem času rahlo onemogočena, saj ga vodilna SD ne podpira. In jasno je tudi, da se moraš potem poslužiti še kakšnih drugih sredstev, k čemu spada tudi očitan nastrojenost proti svobodi tiska. Ko nimaš več vseh vajeti v rokah, so marsikatera dejanje prevranjena..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja