Za Zorana Jankoviča sem že dolgo časa nazaj zapisal, da bi bil jaz zelo ponosen, če bi živel v Ljubljani, kjer je on župan. Toliko stvari, kot se spreminja v LJubljani zadnja leta, se prej ni v vsem času samostojne Slovenije.

Današnje jutro mi je precej polepšalo odprto pismo, ki ga je Zoran Jankovič poslal Petru Franklu, odgovornemu uredniku časnika Finance in so ga Finance tudi objavile.

Seveda je bilo pričakovati stampedo pobesnelih komentatorjev, ki si vsakodnevno dajejo duška in “močno” argumentirano, podobno kot je zapisal Zoran Jankovič za novinarje Financ, podajajo dejstva in obračunavajo z njim.
Zelo smela poteza župana, ki pa na žalost ne bo dosegla svojega namena – da bi novinarji Financ mogoče preverili kakšno dejstvo, ne pa poskušali biti senzacionalistični in čedalje bolj rumeni. Iz časnika, kjer so bile informacije o biznisu so se spremenili v nekaj rumenega. In ja, tudi Zoran Jankovič je namazan z vsemi “žavbami”, v kar niti ne dvomim, vendar za konstrukte je potrebno malce več kot samo par črk na papirju, ki ga potem vsi, sploh v času ko se nič drugega ne dogaja, pograbijo in takoj pribijejo na križ.

Tako kot je zapisal Zoran Jankovič, ki si želi – Da ne zavajate svojih bralcev, ne obračate dejstev, ne ustvarjate neresnic in da delujete po načelu objektivnega, odgovornega, etičnega in korektnega novinarja?

Par delčkov iz pisma Zorana Jankoviča:

zoran jankovic

Že od trenutka, ko sem se odločil za pisanje teh vrstic, vem, da to ne bo prineslo rezultatov. Ko se gredo novinarji Financ vojno, je ta za vsakogar, ki se ga lotijo, vnaprej izgubljena. Pa ne zato, ker bi »raziskovalci« imeli tako zelo prav, temveč zato, ker imajo zmeraj zadnjo besedo.

Novinar Financ je napačno izračunal vrednost kvadratnega metra stanovanj, ko se mu je mudilo namigovati, da je nakup neprofitnih stanovanj povezan z gradnjo Vegrada za Electo na Vrhniki in posledično zasebnimi interesi moje družine.

Enoletna brezplačna uporaba protokolarnega vozila ni bila predmet nobene preiskave spomladi 2009, ko je bil prevzem vozila tudi javno predstavljen, temveč, zanimivo, komaj decembra 2009, ko je novinar Financ skonstruiral novo povezavo, tokrat med MOL in klubom Ilirija.

Res je, da je SDS tako državnozborske volitve kot nedavni referendum izgubila zaradi izida v Ljubljani, zato njihovo užaljenost in maščevalnost še nekako razumem.

S tem pismom zavestno tvegam, da se dodatno okrepi novinarska solidarnost nekaterih drugih posameznikov, ki nekritično povzemajo prispevke svojih kolegov in o zapisanih teorijah poročajo kot o dejstvih. Ko se na konstrukte odzovemo s preverljivimi argumenti, pa se zgodba kar naenkrat izgubi, tisti, ki je naredil napako, pa se, namesto opravičila, že pridno loteva nove teorije, v kateri igram osrednjo (seveda negativno) vlogo.

Prepričevati prepričanega novinarja je nesmisel. V Financah imate zmeraj zadnjo in zmeraj prav. Tudi takrat, ko nimate. Še posebej takrat si boste z vsemi štirimi prizadevali za napletanje zgodbe v vseh smereh. Po basnih, ki jih piše odgovorni urednik, pa sploh ni nobene možnosti, da bi bili drugi sodelavci pri svojem delu objektivni in predvsem odgovorni do svojih bralcev.

Kljub temu, da boste zagotovo še naprej tulili v svoj rog, da sem nepošten in me obkladali z (živalskimi) zmerljivkami, s polno odgovornostjo trdim, da sem zmeraj deloval skladno z zakonom, transparentno in pravično. Ali lahko, spoštovani odgovorni urednik, tudi zase in svoje delo trdite podobno? Da ne zavajate svojih bralcev, ne obračate dejstev, ne ustvarjate neresnic in da delujete po načelu objektivnega, odgovornega, etičnega in korektnega novinarja?

Zoran Jankovič – fotografije župana
zoran-jankovic-fotografije-05.jpg

Zoran Jankovič in Pelijeva fantovščina
had_0124