Novinar Financ, Jaka Elikan, je v zapisu Golobič težak skoraj pet milijonov evrov (vir), dne 4.6.2009 zapisal:

Golobičevo 20.921 kvadratnih metrov veliko posestvo (gozd in pašnik) v Vinjolah pri Luciji smo ocenili na 2.730.191 evrov.

Taisti novinar v članku Odkrivamo še eno Golobičevo ”napako” (vir) z dne 18.6.2009 zapiše:

Celotno Golobičevo posestvo je nepremičninar čez palec tako ocenil na približno 2,3 milijona evrov.

Jebe lud zbunjenog? Ali pa je to naša novinarska realnost. V 14 dneh se je cena nepremičnine spremenila za 400.000€! Ah ja, nepremičnine se ne prodajajo in cene padajo. Ampak ne na obali, kot je zapisal v članku.


In glede na to, da nimam pojma o njihovih cenah in ponudbi in povpraševanje, se kot laik sprašujem – ali ni nepremičnina vredna natanko toliko, kot dobiš za njo če jo prodajaš in ne toliko, kot si želiš da bi dobil? Če se motim, se opravičujem. Ampak zgoraj omenjeni avtor se ne opravičuje za mimosunek 400k€, ki znaša – 680 minimalnih plač – junij 2009 – 589,19€ – oz. toliko kot zasluži človek ki celo življenje dela za minimalno plačo.

In če je Gregor Golobič denar za nakup te nepremičnine ukradel/si nepošteno prisvojil, potem naj se s tem ukvarja tožilstvo in ostali, za to pristojni organi!

24 Responses to Jaka Elikan, koliko je vreden Gregor Golobič?

 1. Pris pravi:

  Če primerjamo prvi in drugi članek, je razlika še višja.

  Prvi članek je na 2,7 milijona evrov ocenil ZGOLJ dobra dva hektarja (nezazidljivih) kmetijskih površin (travnik, pašnik, gozd), hišo (+ parcela) pa je ocenil na še dodatnih 638.189 evrov, torej skupno več kot 3,3 milijona evrov.

  Drugi članek je celotno posest (hiša + kmetijska zemljišča) ocenil na skupno 2,3 milijona evrov. Osebno se mi ocena 100 evrov za kvadr. meter zdi pretirana, ampak nisem strokovnjak. Veliko je verjetno odvisno od tega, ali se zemljišču v bližnji prihodnosti obeta sprememba namembnosti, kar pa se novinar glede konkretnega zemljišča seveda ni pozanimal, prav tako mi lokacija ne izgleda ravno top-notch, torej da bi se tam v karatkem lahko kaj dogajalo oz. gradilo.

  Poleg razlike v oceni, ki znaša milijon evrov, drugi članek še zavaja, da gre pri sosedovem zemljišču, o katerem je govoril Golobič, za NEZAZIDLJIVO ZEMLJIŠČE in da ga torej ne moremo primerjati z Golobičevim. Nikjer namreč nisem zasledil, da bi Golobič s tem zemljiščem primerjal svojo zazidljivo parcelo, na kateri stoji njegova hiša, temveč omenjena dva hektarja kmetijskih (t.j. nezazidljivih) površin, ki sta bila s strani Financ sprva ocenjena na vesoljskih 2,7 milijona evrov.

  Žuta štampa!

 2. had pravi:

  @pris: hvala za popravek! ocitno sem v navalu jeze spregledal se dodatna dejstva, ki si jih ti prikazal..

  namrec vceraj sem bil na okrogli mizi z naslovom prihodnost medijev.. in ce je to, kamor nas peljejo finance, nasa prihodnost, si jo lahko nekam zatlacijo..

 3. morpheus7 pravi:

  Joooj Had,

  ti res ne razumeš. Fora je v tem, da so ljudje začel fuuuul na polno kupovat delnice Ultre, ker so ugotovil, da je to res noro dobra firma (polna tajkunov, valda mora bit dobra) in zdej je tako rekoč čez noč GG podražil za 400k. Mala mal’ca za velikega profesionalca …

  XD

 4. had pravi:

  ups, sej res.. ultra je delniska druzba, kot so na radiu 1 naredil pesmico.. da ma gg delnice :)

  salabajzerji :)

 5. Pris pravi:

  Hja, če bi bile številke prave, bi to pomenilo, da je ogromno primorskih kmetov težkih milijonarjev, pa se mi nekako zdi, da ni ravno tako (po rodu sem 100% Primorec in imam kar nekaj stikov s tem okoljem).

  Drugače pa imaš prav, stvar sploh ni v Golobiču in njegovemu premoženju, oglasil sem se zaradi ravni naših medijev. Prevladujeta senzacionalizem (zaradi prodaje oglaševalskega prostora) in politično navijaštvo (za doseganje drugih ciljev). Za bruhat!

 6. pixl pravi:

  Citiram tvoj citat, upam da je tocen:)

  “smo ocenili na 2.730.191 evrov”

  Bemuboga, pa kaj so s sublerjem merili kvadrature?

  Druga ocena se mi zdi priblizno 245,16 odstotka bolj butasta od prve
  :>

 7. dr. filomena pravi:

  Tudi mene nekaj zvija v želodcu ;)

 8. had pravi:

  @pixl: predvidevam da je bil jaka elikan v prejsnjem zivljenju, ali pa je se vedno, nepremicninski agent..

  me zanima kaj bi se zgodilo, ce bi gg ponudil za to ceno svojo nepremicnino financam :)

  @dr.filomena: hahaha :)

 9. yacko pravi:

  VEDNO ŠČITIŠ LDS IN SD.
  KAJ TE PLAČUJEJO.
  ZELO NEMORALNO IN SPREVRŽENO

 10. Drago pravi:

  Kot cenilec nepremičnin, ti lahko povem, da tržna vrednost ni nujno enaka tržni ceni.

  Glede različnih cenitev, ti pa nobeden cenilec ne bo nepremičnine ocenil dvakrat isto, sploh pa ne pri različnih datumih.
  Torej… mogoče je novinar iskal podatke pri dveh različnih nepremičninskih agencijah ali cenilcih… večje kot so vrednosti, večja so odstopanja.

  Skratka… delo cenilca je enkratno in unikatno. Bistvenega pomena pa je datum cenitve.

  Kar se pa GG tiče, sem ga podpiral in tudi volil… to da je dobesedno “skrival” pred svojimi volilci svoje premoženjsko stanje, se mi pa zdi PODN. Še večji PODN pa je to, da sedaj ko ga iz opozicije napadajo, govori da so si oni to namislili… žalostno. Volil pa sem ga, ker točno od njega ne bi pričakoval kaj tako neumnega. Na prvi pogled deluje dokaj inteligentna oseba, ampak le na prvi pogled. ;)

 11. Davor pravi:

  Slamice! Za slamice se lovite.
  Zdaj se bo še izkazalo, da je vsega kriv Jaka Elikan!
  – kdo je navedel, da je UltraSUM vredna 2.500 € in koliko je vredna v resnici? Izračunaj napako v %, pa ti bo Jakova kar naenkrat postala nepomembna!
  – kdo je dobil kredita za 3/4 svoje plače. A ga lahko ti dobiš? Kakšne so garancije za dobljene kredite? Zastavljeno zemljišče, hiša?
  GG je kupil stanovanje, posestvo s hišo in delež v firmi v rahlo rečeno čudnih okoliščinah, pa še kredit je dobil na enak način (tudi podatki o kreditih niso točni, saj naj bi enega celo manj odplačal, kot ga je dobil, ali pa je res dobil tako ugoden kredit). Meni vse skupaj diši po izkoriščanju svojega položaja. GG mora pokazati, da temu ni tako. S “the lažjo” se je breme dokaznega postopka pred javnostjo pač prestavilo na njegovo stran. Pred sodnimi organi se ni nič spremenilo.

 12. had pravi:

  @davor: od kdaj so mediji in javnost tisti, ki sodijo? kljub dejstvu da smo v demokraciji, nismo mi tisti ki lincamo..
  za to so pristojni drugi organi..

  jaz se ne lovim za slamice.. nimam potrebe.. vsak clovek ima pravico do svoje zasebnosti, tudi politiki, ceprav delajo v “nasem interesu”.. in kako on dobi kredit je njegova stvar.. kako pa jaz kupim fotoaparat pa moja.. ce zelim jaz to deliti z drugimi, pac delim, ce ne, pac ne..

  in v tem primeru sem zelel pokazati nekaj drugega.. namrec kako se spreminja pisanje medijev iz dneva v dan..

  @drago: hvala za razlago.. kot sem napisal, sem analfabet v nepremicninah in verjamem, da tudi finance niso kar tako ustrelile v prazno z neko stevilko.. ampak smesno, da pride do taksne razlike v 14 dneh.. mogoce bi morali vse cenilce vprasati koliko je njegovo premozenje vredno.. :)

 13. Davor pravi:

  Had, ko že govoriš v minimalnih plačah. Razlika ocen vrednosti zemljišča praviš, da je 680 minimalnih plač.
  Če je GG vsak mesec, ko je bil zaposlen prihranil 1 (ENO) minimalno plačo, je za razliko v vrednosti potreboval 56,7 let. Glede na to, da ni še niti toliko star, je potreboval ob 2 (DVEH) minimalnih plačah prihranka na mesec 28,3 leta samo za razliko vrednosti zemljišča.
  Lep dosežek!

 14. had pravi:

  @gregor: koliko je placal za parcelo je razvidno iz njegove prijave.. in glede na to, da se je o tem ze veliko pisalo, je ta stvar zelo preprosta..

  tudi jaz bi lahko kupil delnice krke, k so bile “na pol” zastonj in bi jih pred “recesijo” bogato prodal..

  razlika v 10 letih bi bila ocitna :)

 15. Davor pravi:

  Zdaj vidim, Had, česa ne razumeš.
  V demokraciji je tako, da ljudje, vsak posameznik, sodi. Sodi na ta način, da gre ali ne gre volit, da obkroži ali pa ne določenega kandidata. To je sodba!
  Kandidat, stranka, usmeritev si prizadevajo za to, da jih ljudje pozitivno sodijo, da dobijo njihov glas.
  Dol mi visi en GG! Ni mi pa vseeno, da bo zaradi njegovih dejanj izgubila stranka, da bo izgubila levica. Neodstop GG-ja je voda na mlin JJ. Zato se pogovarjam s tabo. Zato je potreben pritisk na GG-ja, da se čim prej umakne, kajti škoda ki jo dela, bo na površje pripeljala JJ. In to je še slabša varianta.
  Kot iz tistega vica: vse ženske so enake, nekatere so še slabše. Vsi politiki so enaki, nekateri so še slabši.

 16. had pravi:

  @davor: e, vidis, to pa je razlika.. s tem, ko imamo moznost iti na volitve, s tem sodelujemo v demokraciji.. seveda imamo moznost “lincati politike” in s teboj se popolnoma strinjam glede boja na levici..

  ampak ta boj je malce globji, ni samo desnica levica.. zato je verjetno tudi ostal.. sicer bi se sedaj sesula koalicija in bi bile ponovne volitve (moj scenarij, ki mi je najblizji sedaj)..

  sicer pa.. ce bi obstajal politik, ki ne bi lagal, ne bi bil politik :)

 17. Drago pravi:

  @had

  Že v enem dnevu lahko pride do bistvene spremembe vredonsti. Npr.: Okoliško podjetje gre v stečaj… ljudje ne vidijo več perspektive v kraju in na lokalnem trgu se znajde kar naenkrat veliko neprimičnin – cene posledično padejo. Sploh Obala je pri nam zelo specifičen trg… Sploh pa se ne da tako čez palec ocenit vrednosti…je treba na lokaciji opravit podroben ogled… raziskat lokalni trg, pozidljivost, + še cc. 100 stvari.

  napisal si:
  “sicer pa.. ce bi obstajal politik, ki ne bi lagal, ne bi bil politik ”

  Se strinjam s tabo, lažejo vsi. Samo je ena bistvena razlika med npr. Janšo in GG pri teh lažeh. Janša svojih laži ne bo nikoli priznal, GG pa jih(jo) je, oz. je šel nekaj skrivat in to med volitvami.

  to da novinarji pišejo o nečem se pa reče RAZISKOVALNO NOVINARSTVO – V primeru Patria si pa vehementno zagovarjal oz. podpiral ravno to. Ne spreminjaj svojega mnenja, kot neprimičnine svoje vrednosti. pa tudi da ga braniš, da je na tapeti je čisto abervezno, saj se je sam odločil da bo “politik” in posledično tudi javna oseba ;)

  S tem ko ga tako “trdno” zagovarjate vi strankarski kolegi, posledično tonete celo stranko. Je pa po drugi strani tudi neumno, da ga ne bi zagovarjali, saj ravno GG pooseblja Zares, brez njega vas nikoli ne bi bilo v parlamentu.

 18. Drago pravi:

  @ Davor

  ne morem se bolj strinjati s tabo!

 19. Pris pravi:

  @Drago:
  “to da novinarji pišejo o nečem se pa reče RAZISKOVALNO NOVINARSTVO”

  Ampak to naše “raziskovalno novinarstvo” je očitno za en k*rc, ker ne raziskuje in preverja ter ne poda objektivne slike. Tudi jaz, ki se sploh ne spoznam na cenitve zemljišč, vem, da je vrednost zemljišča lahko odvisna od sto okoliščin in da nekritična primerjava z nekim drugim zemljiščem v isti katastrski občini niti približno ne pokaže prave slike. Žebljico na glavico v izpostavljenem članku pa zabije trditev, da ne moremo primerjati Golobičevo zemljišče z zemljiščem njegovega soseda, ker gre pri slednjem za nezazidljivo zemljišče. Kot da sta Golobičeva dva hektarja travnika, pašnika in gozda zazidljiva!? Če to ni zavajanje, potem pa res ne vem …

  @Davor:
  Glede vrednosti deleža v Ultra Sum pa takole: Golobič je delež kupil za 2500 EUR in to vrednost je prijavil Komisiji. Če bi hotel ugotoviti realno vrednost na dan, ko je postal funkcionar, bi moral naročiti uradno cenitev, česar zakon ne zahteva. Priznam, da je omenjeni delež kupil po sumljivo nizki ceni, ampak ne moreš mu očitati to, da je navedel znesek, po katerem je delež kupil. Razlika v vrednosti je sicer ogromna, ampak s tem dejstvom ne moreš relativizirati dejanja novinarja v smislu, če Golobič zavaja z vrednostjo firme, potem je prav, da tudi novinar zavaja javnost s svojimi približnimi ocenami.

  Kot že rečeno, tu se ne oglašam v bran Golobiču, ampak se zgražam nad našim novinarstvom.

 20. Drago pravi:

  to naše novinarstvo po mojem le ni za en k*rac… če novinarjev ne bi bilo, ne bi sedaj pisali o tem kako se je GG lagal. In tudi prav je tako.

  pa da neboš neumen izpadel, ti predlagam da se ne razburjaš nad cenitvami zemljišč, katerih niti videl nisi in niti nimaš primerne izobrazbe, da bi jih lahko cenil. Pusti stroki naj dela svoje.

  Konec koncev sploh ni point v domnevni vrednost GG premoženja.
  Gre se za to da se je fant zlagal. Vsaj za mene!

  @pris -a ti si pa tajnik pri ZARES? :D

 21. Pris pravi:

  Ja, Drago, tajnik pri ZARES sem. Zato sem na svojem blogu pozval Golobiča k odstopu. :roll:

  In ne razburjam se nad cenitvami, samo ugotavljam, kako je nek novinarček neko zemljišče najprej ocenil na 3,3 milijona EUR, čez teden dni pa na 2,3 milijona EUR, če se ne motim zopet brez uradne cenitve. I nikome ništa. Jaz pa zgolj podvomim o napisanem in sem zate že “neumen izpadel”.

  To, da se je “fant zlagal”, je dejstvo in tu vsaj zame ni slepomišenja. Kot sem že povedal, sem se oglasil zaradi izpostavljenih člankov novinarja, ki so “point” tega hadovega zapisa.

  Če pa se že spuščaš na osebni nivo, ti bom pa še tole povedal. V svoji bivši službi sem imel opraviti z mnogo cenitvami (predvsem kmetijskih) zemljišč in lahko ti povem, da so se glede istega zemljišča v istem obdobju cenitve dveh različnih cenilcev razlikovale tudi za več kot 200%, pač glede na to, katera stranka jih je plačala. Zdaj pa ti meni govori o stroki in zanesljivosti …

 22. Drago pravi:

  pa nisi Kosu prijavu tega…? ejejejej :D

 23. had pravi:

  @drago: lahko pa seveda ti poves svoje mnenje o vrednosti nepremicnine..

  ce nas imajo politiki za norca, ali to pomeni da nas imajo lahko tudi vsi mediji? in vecina ljudi bolj verjame medijem kot politikom.. to je poanta vsega tega..

  je.be.se.mi koliko je vredna golobiceva nepremicnina.. ce je ukradel denar zanjo, naj odgovarja.. ce ni, potem to ni stvar javne debate.. kot tudi ni stvar debate s kaksnim avtom se ti vozis, ali pa kaksne spodnje hlace imam jaz..

 24. Pris pravi:

  Nisem, sem pa o tem poročal na tajnem zasedanju stranke ZARES, kjer sem vodil zapisnik. A kaj, ko sta nam minister za pravosodje in ministrica za notranje zadeve nenaklonjena. Politično rivalstvo! :D :P

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.