Živimo v času, ko so kraje v trgovinah nekaj povsem vsakdanjega. Posledično se trgovine skušajo zaščititi proti takšnim primerom z varovanjem blaga z elektronskim nadzorom artiklov (radio frekvenčni, akustično magnetni ali elektro magnetni). Večinoma, pri nakupu oblačil, nam prodajalke odstranijo “varnostne obeske” in potem nam pri izhodu iz trgovine nič ne piska, niti nas varnostnik pri vratih ne gleda izpod čela.

Vendar obstajajo tudi drugačne situacije, ki niso ravno redke. V soboto, med “šopingom” v Italiji, se nama je dogajalo nekaj bolj zanimivega. Namreč ko sva vstopila v trgovine (veliko njih), so začele piskati alarmne naprave. Nekako še razumem, da človek ukrade stvar in gre z njo iz trgovine. Da bi šel z ukradeno stvarjo v drugo trgovino – skoraj ne bi mogel verjeti.

Deležna sva bila čudnih pogledov varnostnikov, ki jim tako kot nama, ni bilo nič jasno. Da o vseh ostalih nakupovalcih niti ne izgubljam besed – pogledi so bili resnično obtožujoči. Ko se je že petič sprožil alarm ob vstopu v trgovino, sem se poglobil v torbico, ki jo je imela boljša polovica na rami – in kaj kmalu našel krivca – razpršilo za roke je imelo še vedno na sebi elektro magnetno nalepko in očitno jo v L’occitane trgovini, kjer je kupila to zadevo pred več kot tednom dni, niso dovolj razmagnetili.


Vendar če nisi ničesar kriv, potem nimaš slabega občutka in se ne sekiraš. Vendar je lahko takšna situacija precej čudna, oz. se človek ne počuti najboljše, ko je deležen pogledov vseh v trgovini, kot da bi res kaj ukradel.

Ampak zgodba se še ni končala. Ko sva končno našla to, kar sva cel dan v Italiji iskala – novo torbo, ki je v skladu z barvami “nevemčesainmenebriga” in jo pošteno plačala, se je ob izhodu iz trgovine sprožil alarm. Ker sem iz razpršila že odstranil “tag”, je moralo biti nekaj s samo torbico. Varnostnik naju je “zablokiral” med vrati in naju pospremil do prodajalke, ki nama je pred par minutami potegnila zajeten kupček denarja iz kartice in ki je tudi odstranila varovalno značko iz torbice. Vendar očitno ni bila dovolj pazljiva, kajti v torbici se je skrivala še ena – očitno dodatna zaščita – značka. In ko jo je odstranila, sva brez piskanja odšla iz trgovine.

Nauk zgodbe – tudi če vam v trgovini razmagnetijo “nalepko” na izdelku, je vseeno boljše, da jo doma ročno odstranite. S tem se izognete marsikateri smešni situaciji. No, naključje je verjetno tudi to, da so alarmne naprave delovale na enaki “frekvenci”, oz. da so bile verjetno od istega proizvajalca!