Piskanje alarmih naprav v trgovinah

Živimo v času, ko so kraje v trgovinah nekaj povsem vsakdanjega. Posledično se trgovine skušajo zaščititi proti takšnim primerom z varovanjem blaga z elektronskim nadzorom artiklov (radio frekvenčni, akustično magnetni ali elektro magnetni). Večinoma, pri nakupu oblačil, nam prodajalke odstranijo “varnostne obeske” in potem nam pri izhodu iz trgovine nič ne piska, niti nas varnostnik pri vratih ne gleda izpod čela.

Vendar obstajajo tudi drugačne situacije, ki niso ravno redke. V soboto, med “šopingom” v Italiji, se nama je dogajalo nekaj bolj zanimivega. Namreč ko sva vstopila v trgovine (veliko njih), so začele piskati alarmne naprave. Nekako še razumem, da človek ukrade stvar in gre z njo iz trgovine. Da bi šel z ukradeno stvarjo v drugo trgovino – skoraj ne bi mogel verjeti.

Deležna sva bila čudnih pogledov varnostnikov, ki jim tako kot nama, ni bilo nič jasno. Da o vseh ostalih nakupovalcih niti ne izgubljam besed – pogledi so bili resnično obtožujoči. Ko se je že petič sprožil alarm ob vstopu v trgovino, sem se poglobil v torbico, ki jo je imela boljša polovica na rami – in kaj kmalu našel krivca – razpršilo za roke je imelo še vedno na sebi elektro magnetno nalepko in očitno jo v L’occitane trgovini, kjer je kupila to zadevo pred več kot tednom dni, niso dovolj razmagnetili.


Vendar če nisi ničesar kriv, potem nimaš slabega občutka in se ne sekiraš. Vendar je lahko takšna situacija precej čudna, oz. se človek ne počuti najboljše, ko je deležen pogledov vseh v trgovini, kot da bi res kaj ukradel.

Ampak zgodba se še ni končala. Ko sva končno našla to, kar sva cel dan v Italiji iskala – novo torbo, ki je v skladu z barvami “nevemčesainmenebriga” in jo pošteno plačala, se je ob izhodu iz trgovine sprožil alarm. Ker sem iz razpršila že odstranil “tag”, je moralo biti nekaj s samo torbico. Varnostnik naju je “zablokiral” med vrati in naju pospremil do prodajalke, ki nama je pred par minutami potegnila zajeten kupček denarja iz kartice in ki je tudi odstranila varovalno značko iz torbice. Vendar očitno ni bila dovolj pazljiva, kajti v torbici se je skrivala še ena – očitno dodatna zaščita – značka. In ko jo je odstranila, sva brez piskanja odšla iz trgovine.

Nauk zgodbe – tudi če vam v trgovini razmagnetijo “nalepko” na izdelku, je vseeno boljše, da jo doma ročno odstranite. S tem se izognete marsikateri smešni situaciji. No, naključje je verjetno tudi to, da so alarmne naprave delovale na enaki “frekvenci”, oz. da so bile verjetno od istega proizvajalca!

  1. Imam podobno izkušnjo. Na neki torbici, ki je sedaj stara že okoli enega leta, se je magnet, ki je bil všit v torbico pod podlogo (se pravi, da se ga sploh ne vidi), se je po enemu letu spet namagnetil (ne vem kako) in tako je začela torbica po enem letu piskati pri izhodu. Seveda so nama torbico takoj še enkrat razmagnetili, vendar se tega magneta ne da ven dobit in tako samo pričakujem kdaj se bo zgodilo kaj podobnega…

  2. Meni se je enako dogajalo z Zarino denarnico. Vendar je bil ta magnetek nalepljen v notranjosti denarnice, skrit v listek z deklaracijo. Ampak je stvar piskala samo v nekaterih trgovinah in včasih si šel lahko 2x mimo piskajoče naprave in je 1x zapiskalo, drugič pa ne. In jasno nism vedela kaj piska, dokler nism šla v Avstriji v Zaro in sem imela v roki samo to denarnico, ki jo imam že več let. Sicer za mano ni šel varnostnik, kar se je zgodilo moji mami v E.Leclercu, kjer jo je varnostnik pospremil v svoje prostore lol, ampak sem takrat končno našla to nepotrebno zaščito. Ne vem, naj naučijo svoje prodajalke razmagnetovat zadeve, ne pa da imamo potem kupci samo težave s tem.

  3. Meni osebno se je zgodilo, da so se sprozile alarmne naprave ob vstopu v trgovino, ko pri sebi nisem imel nicesar drugega kot nekaj eur drobiza, kljuce ter v vreci 50 metrov Cat6 kabla, seveda ustrezno zvitega. Ampak ker te zadeve delujejo na principu elektromagnetnega polja, se je v njem inducirala napetost, ki je to polje zmotila. *blam*

    How’s that for a mindfuck?

  4. Kaj pa možnost, da so senzorji zaznali oranžno partijsko izkaznico, pravilno ugotovili, da gre za utemeljeno možnost kleptoida hujših razsežnosti, in preventivno sprožili uzbuno. Tile Lahi so res carji…

  5. Zanimivo je tudi, ko te varnostnik pregleda, nato pa ugotovi, da ti bunde “niso” razmagnetili… sej ne veš, bi mu povedal da je budna stara že 2 leti in do sedaj še ni piskala, ali šel čimprej naprej, ker že itak vsi buljo v tebe kot da si nekaj ukradel…

  6. Sam sem mel podobno izkusnjo, ko sem sel nekega dne s svojo fotografsko torbo, ki je vsebovala tudi polarizacijsk filter, ki sem ga kupil preko mimovrste, v celjski tus. Ko sem odhajal mi je zacelo piskati in varnostnik me je hitro pospeemil v svoje prostore, kjer sem moral pokazati vsebino. To je sele bilo sramotno. No ugotovila sva, da je bila kriva magnetna nalepka na skatlici od polarizatorja. :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja