Že dlje časa se sprašujem, sploh ko gledam nova vozila, zakaj se hudiča mora izpod odbijača videti izpušna cev, oz. po domače auspuh? Razumem, da je pri boljših vozilih to nekaj samoumevnega (Opel GT), oz. da je večje število izpušnih cevi lepše za videti. Vendar pri povprečnih vozilih mi ta del precej kvari izgled, saj mora posledično biti tudi “izrezan” del odbijača. Da ne omenjam odbijačev, ki so v drugačnih barvah kot je karoserija, kajti barvo odbijača je potrebno doplačati.

Najprej sem se spraševal, če je to zaradi izpušnega sistema, ki mora biti tako prilagojen, oz. če je kakšen tehničen zadržek, zakaj tega dizajnerji v tovarnah ne spremenijo. Glede na to, da je tudi precej vozil, pri katerih te “cevi” ni videti, je vse skupaj še precej bolj čudno.

Seveda bom vesel komentarja kakšnega poznavalca, ki mi bo razložil vso zadevo. In če je to zaradi tehničnih problemov, potem se ne bom pritoževal. V nasprotnem primeru pa moram malce “pizditi” nad temi cevmi, ki prav grdo izgledajo. No, še hujše je pri kakšnih starih dizelskih vozilih, kjer je pol zadnjega dela vozila črnega ravno zaradi auspuha!

Ali ne bi bilo bolj preprosto – tako za dizajnerja, kot za ličarja, kot tudi za samo proizvodnjo, da se izpušna cev skrije in ni vidna? Da o sami estetiki takšne stvari ne izgubljam besed! Seveda pa se lahko motim in je “cel point tega šova” ravno v tem, da lahko potem nadebudni “tjunerji” dodajo še dve cevi zadaj, ki nista povezani na kolektor, ampak izgled ma pa avto fenomenalec, čeprav ima samo 60 konjev in enega….

Spodnji primer je kul in je smiseln.

opel gt

Zadeva brez cevi bi bila veliko lepša – vsaj zame?!

opel tigra