Pred parimi dnevi se je zgodila proslava ob dnevu državnosti, kjer so nas zabavale folklorne skupine, Jernej Kuntner s “svojim govorom”, predsednik vlade Janez Janša in predsednik Slovenije Danilo Turk. Proslava se je sprevrgla v politično agitacijo proti rdeči zvezdi in obračun s polpreteklo zgodovino, ki bi jo očitno Slovenija morala izbrisati iz svojega spomina za vedno.

Vsaj nekateri bi se tega želeli, sicer ne bi na proslavi Jernej Kuntner govoril o tem, da so v vojni za Slovenijo padle tudi žrtve in da naj ne žalimo njihovega spomina s simboli, ki jih je nosil agresor. Da tega, da se na državi proslavi ni izvajala Zdravljica, kot bi se morala, niti ne omenjam. Pač Tomaž Majer si lahko uzurpira čisto vse in nihče mu nič ne more!

Po proslavi se je seveda igralec Jernej Kuntner začel izmikati, da ni sam napisal teksta, prav tako pa se je začel izmikati odgovoru tudi Božo Predalič – generalni sekretar vlade, ki se mu avtorstvo sploh ne zdi pomembno, ampak samo vsebina. Spomnimo se – podobnost ali naključje: plagiator Janez Janša vs Tony Blair.

Tretja stvar, ki me je presenetila, pa je odgovor Janeza Janše po proslavi, da je bil izbor predsednika Slovenije, Danila Turka za govornika, edina napaka pri proslavi. Dobesedno WTF!?

Ja, vsi smo Tomaž Majer, samo s to razliko, da nekateri očitno pozabljajo in skušajo pozabiti svojo polpreteklo zgodovino, ki pa na internetu ostaja za vedno. In tako je tudi spodnji posnetek prisege prve generacije slovenskih vojakov, ki datira v 2.junij 1991. In nekdo je bil povsem ponosen, da stoji pod rdečimi zvezdami takrat – seveda Janez Janša!

Prisega prve generacije slovenskih vojakov, 2. junij 1991

11 Responses to Mi vsi smo rdeča zvezda – tudi Janez Janša

 1. John pravi:

  Prokleti dihur …. :-(

 2. Anonimno pravi:

  Ker enim logika in preprosto povezovanje dejstev pač nista najboljša prijatelja, naj bo tale kratka razlaga. Bolj za ostale bralce, ker je avtor očitno preveč indoktriniran, da bi se ga kaj prijelo.

  Zastava z zvezdo je tam iz tako zelo banalnega razloga, ker se ob takih prireditvah razobesi uradne zastave aktualne entitete (v tem primeru Slovenije, ker je strogo formalno šlo za prisego “republiške” vojske). Ker se politiki vse do zadnjega niso zmogli zmeniti glede novih simbolov (zato so dobesedno minuto pred dvanajsto kompromisno sprejeli, kar pač so), je 2. junija 1991 pač bila še vedno veljavna zastava z zvezdo. Današnja zastava in grb pa sta bila uzakonjena “šele” 24. junija, torej 3 tedne kasneje. In to je vsa umetnost glede tega!

  Pisca teh vrstic so tik pred spopadi mobilizirali v TO in ga zaradi mene lahko mirne duše označiš tudi za kolaboranta. Kar hočem povedati, ker so razni “mirovniki” Vidkuni Školči že od prej na vse pretega ovirali opremljanje TO celo z uniformami, je pisec teh vrstic s še nekaj sotrpini ves ta čas moral nositi smrdljivo SMB uniformo še iz JNA. Zato smo pa s kap (tovariši Vidkuni nam namreč niso privoščili niti čelad!) vsaj sneli zvezdo in na njihovo mesto privili simbol Triglava. Toliko, da se ve.

  Če eni še vedno ne morejo brez kulturnega boja okoli neke proslave, pa dodajmo še nekaj dejstev. Na proslavi se je proslavilo dogodke pred 21 leti! In ne tistih pred 70 leti, ki se itak že proslavljajo ločeno v Dražgošah in še kje. Zato je edino logično, da se povabi kvečjemu veterane teh dogodkov, ne pa še nekih emonskih legionarjev, Argonavtov, koliščarjev, Samovih plemenskih zvez in kdo ve koga še. Edina logična kontra bi bila, da naj bo proslava sporočilo miru in da naj se skine vso militaristično ikonografijo in naj veterani vseh mogočih bojev, ki jih to zanima, pač pridejo gledat v civilu. Ne pa da Pojoča Žaga™ trosi neke budalastoče, češ da brez njegovih rdečih zvezdašev ne bi bilo osamosvojitve. No, saj po eni strani ima celo prav, samo ne tako, kot on trobi. Pustimo ob strani motive posameznih partizanov, dejstvo je, da so nam vede ali nevede namesto resnične svobode in demokracije “priborili” še eno verzijo fašizma. Jugoslavija bi se lahko komot razvila v smeri Belgije, UK ali Španije (same demokratične večnacionalne države, kjer so konstituitivni narodi zadovoljni s položajem in nihče preveč resno ne razmišlja o osamosvojitvi), kot taka bi brez problema še vedno obstajala, se priključila EU v 70. ali najkasneje v 80. letih (ko so iz čisto političnih razlogov sprejeli Grčijo, Španijo in Portugalsko) in ne bi bilo prav nobenega razloga za dogodke pred 20 leti in proslave konec junija.

  • had pravi:

   in sedaj zivimo kje?

   sicer hvala za razlago, ampak jaz se nisem ukvarjal, niti omenjal zgodbe o pekrah in zakaj je bila tam taksna zastava, kot je bila.

 3. polde pravi:

  Had očitno si pozabil na prelomni datum 25. junij 1991, ko je bila sprejet USTAVNI ZAKON
  ZA IZVEDBO TEMELJNE USTAVNE LISTINE O SAMOSTOJNOSTI IN NEODVISNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE. S tem smo formalno dobili nove simbole, pred tem so bili uradni še tisti na slikah. Formalno pravno gledano, če kdorkoli odstranil uradno veljavne simbole bi bil kazensko sankcioniran za skrunitev le teh po SFRJu zakonodaji.

  Tako da je tale zapis nepoznavanje dejstev ali pa povsem navadne bučke….

 4. Dixi pravi:

  Janez Janša alias Tomaž Majer naj se ukvarja z drugimi rečmi. Pa kaj zaboga ima ta človek ta film v glavi, da se ukvarja in zaostruje na takšnih zadevah kot so praporščaki na državnih proslavah.
  Glede rdeče zvezde pa JJ pa samo to. Rdeča zvezda je del naše zgodovine. Kadar predstavlja partizanstvo kot upor slovenskega naroda, je to eden najbolj žlahtnih spominov naše zgodovine. Ko pa crvena zvezda predstavlja komunizem, revolucijo in totalitarizem, je to simbol, ki si ne zasluzi pozornosti. Moramo si priznati, da se Slovenci ne znamo distancirati od teh zadev, to je posledica indoktrinacije, pa če si to priznamo ali ne. Nam je svet logičen samo kadar je črno bel. Meni so smešni vsi fanatični podporniki zvezde ( mislim, da si kupis in nosis majico z zvezdo no, katastrofa no ) kot tudi Tomaž Majer z svojo paranojo proti zvezdi.

  • Janč pravi:

   Popolnoma se strinjam, da veliko preveč ljudi pri nas gleda na zadeve zelo črno-belo (oz. rdeče-belo-črno, če smo natančni), kar je že skoraj 70 let po dogodkih precej tragično.

   Vsaka čast veliki večini partizanom, pa naj so se borili iz domoljublja, iz nuje, iz želje po svobodi in po boljšem in pravičnejšem življenju ali pa proti mračnjaštvu in zatiranju.

   Samo nekaj je pa vendarle treba reči:

   Dokler Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije vodi nekdanji osebni tajnik 2. najpomembnejšega revolucionarja v SFRJ, Edvarda Kardelja, naj se člani prosim ne čudijo preveč, če se jih povezuje tudi z revolucijo in povojnimi poboji.

 5. pinky pravi:

  Pozitivno te proslave pa je, da sem se naučil nove besede – uzurpirati. Zahvala Hadu in Virantu =)

 6. MKL pravi:

  Globoko se sramujem se trenutne slovenske vlade #sram

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.