Nov dan, novi dokumenti iz DURS-a, z oznako davčna tajnost, ki se pojavijo v javnosti. V bistvu se pojavijo na Požareportu in so uperjeni proti družini Jankovič (predvidljivo, kajne!). Seveda ne gre mimo dejstva, da je v zadnjem času padla podpora vladi Janeza Janše na najnižjo točko in posledično je treba vzeti vajeti v svoje roke in narediti nekaj tako populističnega, da se bo narod ukvarjal s tem in da bo začel o vladi Janeza Janše razmišljati kot o rešiteljih, ki se borijo za dobrobit naroda.

Prozorno, kajne? V bistvu preveč pričakovano in preveč na prvo žogo, ampak v Sloveniji ta recept / princip povsem deluje – ta način “eliminacije” nasprotnika je star in vedno pride prav. Narod pa si itak želi takšnih zgodb, ki jih v končni fazi razni “pisuni” še dodatno zabelijo in poskrbijo, da jih narod dobi prijetno in lepo servirane na svoje krožnike – koliko škode naredijo takšne zgodbe ljudem, pa je itak nepomembno, kajne! Cilj opravičuje sredstva!

Ampak to, kar mene moti pri tej zgodi je, da se vedno znova začnem spraševati, kako lahko dokument z oznako davčna tajnost pride v javnost? Ali bi, če bi bil uspešen podjetnik upal poslovati v Sloveniji, čeprav bi bilo vse transparentno, če bi me lahko nekdo “uničil” na tak način s ponarejenimi papirji, oz. ali bi si želel res, da podatki, ki so davčna tajnost pridejo v javnost, ki se jih te stvari, dokler vsi postopki niso končani, ne tiče! Ja. V Sloveniji nisi kriv, dokler ti ni dokazana krivda – vendar mediji si to predstavljajo po svoje, oz. linčajo ljudi brez sodbe. Oni so postali sodniki in porota v enem.

Zanimivo je, da se vsi mediji ukvarjajo s temi podatki, ki jih “globoko grlo” plasira v javnost, vendar po drugi strani je smešno da se nihče od njih ne vpraša od kje curljajo te informacije, kdo ima korist in zakaj jih je plasiral v javnost? V Sloveniji imamo organe, ki bi se morali ukvarjati s tem in preprečevati takšne situacije! Vendar je očitno preveč lobijem v interesu, da se to dogaja in se nikoli nič ne zgodi. In namesto da bi na TV oddajah poslušali o tem, kako so našli “globoko grlo”, se bo sedaj govorilo o teh papirjih in številkah na njih. In zopet se ne bo nihče pogovarjal o naši prihodnosti in stvareh, ki jih je potrebno storiti, da pridemo na “zeleno vejo”.

Najbolj eklatanten primer za to zgornje je Gregor Golobič in krediti podjetja Ultra – ko je poslanec Andrej Vizjak kazal podatke o nezavarovanih kreditih. Jeap, tudi bankam se zgodi “globoko grlo”, ko je treba eliminirati nasprotnika.

Je kdo takrat za to odgovarjal? Niti ne, oz. verjetno ni bilo nikomur posebej v interesu – saj se je naredila parlamentarna komisija, ki se je s tem ukvarjala in ni nič ugotovila! Vendar rezultat preiskave sploh ni bil več pomemben, pomembno je bilo manipuliranje in neskončno TV oddaj na to temo! In tudi zaključek, ko se je ugotovilo, da ni nič od tega bilo resnično, niso bili tako odmevni, kot je bila samo preganjanje “lažnivca, lažnivca”..

Če je to pravna država in imamo inštance, ki se ukvarjajo s tem, potem je čas, da se ugotovi, od kje izvirajo ti podatki in kdo ima največjo korist, če pridejo v javnost. Če so podatki točni in če držijo, potem imamo organe, ki naj ukrepajo. Nikoli, ampak res nikoli pa ne smemo pustiti, da narod sodi ljudem na podlagi takšnih podatkov, oz. dokumentov – ki so lahko tudi ponarejeni. Ampak je pa veliko lažje tako. Namreč nihče ne prevzame krivde in vse skupaj se je zgodilo samo po sebi.

Ne, nisem ponosen, da živim v takšni državi, kjer se dogajajo takšne stvari. In glede na to, da se zgodba ponavlja že leta in da imamo cel kup organov, ki so namenjeni ravno temu, bi bil zanimiv podatek, koliko davčnih tajnosti, oz. zaupnih dokumentov se je v samostojno Sloveniji pojavilo v medijih in koliko jih je dejansko bilo pravilnih in so bili na podlagi njih tudi ukrepi. Prav tako pa bi bilo zanimivo videti polarizacijo teh dokumentov – ali so bili proti levici ali proti desnici. In po takšni analizi, bi bilo vse skupaj bolj preprosto – tudi “globoko grlo” bi se precej hitro našlo. Ampak to pa itak ni interes, kajne!


vir