O volilnem molku na Twitterju in Facebooku sem pisal že večkrat. Vedno sem poudarjal, da posameznik na družbenih omrežjih ne more kršiti volilnega molka in to podkrepil z izjavo, da uporabniki Twitterja in Facebooka nismo organizatorji volilnih kampanij, oz. ne delamo za njih. Prav tako pa sem vedno znova navedel izjavi Nataše Pirc Musar, ki je na Twitterju zapisala –

Vendar je uporabnik Facebooka iz Ptuja, pred parimi dnevi dobil od Ministrstva za notranje zadeve Odločbo o prekršku s kaznijo 125,19 eura, ker je kršil volilni molk.  V času volilnega molka je namreč na Facebooku, na svojem profilu zapisal – Bodi državotvoren/na in ne voli Pahorja.

Seveda je to precedens pri nas in kot je komentirala Nataša Pirc Musar za Dnevnik, je tole mimosunek (vir)

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar poleg vseh pravnih nejasnosti, ki spremljajo vsakokratne volitve oziroma referendume, opozarja, da je inšpektorat v tem primeru uporabljal ZVDZ, čeprav v Sloveniji velja zakon o volilni in referendumski kampanji. »To je specialni zakon, ki se ga uporablja. Inšpektorat ne more uporabljati enkrat enega, drugič drugega zakona,« poudarja pooblaščenka. Sprašuje se, ali inšpektorat lahko sploh kaznuje fizične osebe, ki niso povezane z organizatorjem kampanje: »Kaj bodo inšpektorji v prihodnje sedeli v gostilnah in spremljali debate za točilnim pultom?«

Da dejstva, da gre v primeru volilnega molka za omejitev svobode izražanja niti ne omenjam. Nekatera pravila bi morala veljati za politične stranke in njihove volilne štabe, vendar ne bi smela veljati za vse fizične osebe.

No, če je to sedaj poteza trenutnega ministra za notranje zadeve, potem je precej jasno kam “pes taco moli”, oz. zakaj se to dogaja. Po drugi strani pa jih povsem razumem – družbenih omrežij ne morejo, niti ne znajo kontrolirati, kot lahko kontrolirajo nekatere medije in posledično je potrebno ustrahovati ljudi, ki bi še kdaj pomislili, da bi tako “kršili” zakone – oz. njihovo videnje zakonov.

odlocba

 

7 Responses to Kršitev volilnega molka na Facebooku – odločba o prekršku

 1. bbb pravi:

  a je ta tip mogoče član kake stranke?

 2. Tomaz Z. pravi:

  Super, dajmo kar preventivno vse drzavljane kaznovat, magari se za pogovore o tematiki volitev v krogu druzine!

  Bemu sunce blesavo…

 3. Janč pravi:

  Ker je drukal za Pahorja, bi bilo težko reči, da je to politično motivirano maslo SDS.

  Najverjetneje spada v kategorijo “Bolj papeški od papeža”. Upajmo, da bo vložil ugovor.

 4. mi3ha pravi:

  Jaz sem pa šel s Titovko volit pa nič. Hvala g. inšpektor :P

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.