Kje so zmagovalci resničnostnih šovov?

V Sloveniji je bilo v zadnjih nekaj letih precej resničnostnih šovov: Slovenija ima talent, Bar, Big Brother, Kmetija, Gostilna išče šefa, X Factor, Survivor, Misija Evrovizija… In verjetno sem jih pozabil našteti še cel kup. Retorično vprašanje – kje so zmagovalci resničnostnih šovov?

Ali se spomnite Line Kuduzovič? Kaj pa Julije Kramar? Veste kdo je raper Naske? Ja, to je par zmagovalcev resničnostnih šovov – ne sprašujte me, v katerih je kdo nastopil, ker dejansko ne vem. Če pa me vprašate, zakaj to vem – ker sem na blogu pisal o tem takrat, ko so se šovi dogajali in tako imam zabeležene stvari. Povsem nepomembne, vendar pomembne v tem trenutku, ko ugotavljam, da v Sloveniji nihče od zmagovalcev resničnostnih šovov ni izkoristil svojih pet minut slave. In tako je tudi s samimi zvezdami, ki bi lahko iz tega nastale. Ampak do zvezd še pridem, sedaj sem pri zmagovalcih resničnostnih šovov.

V sklopu #tvitturizma sem imel možnost spoznati Katarino Vućetić Kalence, ki je bila udeleženka resničnostnega šova Survivor v Srbiji in je postala znana zaradi spodnjega prizora.

Ona zna svojo slavo izkoristiti. Čeprav je od njenega Survivorja minilo že več kot tri leta, mediji še vedno pišejo o njej, o njeni poroki, ki bo čez par mesecev so mediji polni informacij, prav tako pa zna poskrbeti za to, da ne potone v pozabo. Od naših zmagovalcev resničnostnih šovov, ni niti enega, ki bi bil po vsem tem času še vedno prisoten v medijih – še Suzana Jakšič se je nekako distancirala od vsega in ni več njenih jošk na vsakem koraku.

Očitno je v Sloveniji recesija zvezd – v zadnjih parih letih nismo dobili nobenega presežka, oz. nobene zvezde, ki bi vsaj malce popestrila nabor trenutnih. Sodbo o tem, kdo od njih je dejansko zvezda, prepuščam vam – Damjan Murko, Špela Močnik, Jasna Kuljaj, Sanja Grohar, Ota Roš,… Imena so naključna in nimam pojma ali so to zvezde ali ne? Obstaja še nadkategorija “zvezdnikov” – če bi sklepal po številu člankov in objav v medijih – namreč kategorija “zvezdnikov politikov”, o katerih se največ piše pri nas. Ampak ta kategorija je itak čudna in bi jo rajši sam preskočil v tem primeru.

Ko že pišem o zvezdah v Sloveniji, se mi vedno znova pojavlja vprašanje – katera od zgoraj omenjenih “zvezd” je ponesla svoje ime tudi preko meja Slovenije? Katere so dejansko resnične zvezde, ki so prepoznavne ne samo v svojem lokalnem okolju, ampak tudi širše, predvsem pa katere zvezde so dejansko naredile karkoli iz svoje prepoznavnosti – in s tem ne mislim, da so naredile karkoli zgolj in samo zase.

In ne, to da se dekle razgali za Playboy, ali pa seksa in se njej posnetek pojavi na spletu, se ne šteje v kategorijo “zvezd”. Naši športniki, katerim se posveča precej premalo pozornosti – vendar je veliko boljše tako, kot da bi z njimi polnili rumene strani, so dejansko naše zvezde, ki so prepoznavne tudi v tujini. Oblikovalci, filmarji, umetniki.. vse to so veliko večje zvezde, kot naš “jet-set”, kajne?

Bi mogoče najprej morali postaviti okvire, kaj naj bi sploh “zvezdništvo” pomenilo? Ali pa je stanje, takšno kot je, najboljše, kar imamo lahko pri nas na področju zvezdništva! In dvomim, da se za katerokoli zgoraj omenjeno zvezdo ljudje na ulici obračajo in jo prosijo za “avtogram”. V bistvu dvomim, da te osebe sploh kdo prepozna?

In če ne veste kdo so zmagovalci resničnostnih šovov in kje so sedaj, se lahko mogoče vprašate drugače – se spomnite, koliko denarja ste namenili za glasovanje za njih, ali pa za svoje idole? Če niste niti centa, potem dobrodošli v mojem svetu. Če ste, potem se vprašajte, ali je bilo vredno?!

  1. Hmm, kot mnogo svari so tudi zvezde same sebi namen. Resnih zvezd skoraj ni. In športnik ki poskuša biti zvezda kmalu občuti, da se mu to ne dovoli.
    Se pa forsirajo joškarice, pa kao pevačice., pa še se najde.
    Zdaj že vsaka dejavnost izbira svojega naj, naj marketingarja, naj arhitekt, naj učitelja naj zdravnika naj naj podjetje in podobno. Komu od teh najev se je uspelo res prebiti to mejo do zvezde. Kolikor vem iz medijev nobenemu.
    Zakaj ne? Ker je izbor usmerjen iz določenih strokovnih krogov. Ker je lastna hvala cena mala.

  2. Meni je predvsem zanimivo, da je kar nekaj primerov, ko so ostali tekmovalci zasenčili tekmovalca v prepoznavnosti (Alma v BB, Rok v gostilni itd). Kar pomeni, da ni pomembno zmagati ampak sodelovati in seveda čim bolj izstopati s svojim znanjem, talentom ali neumnostmi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja