Čisto navadno jutro. Vožnja po Ljubljani, poslušam Val202 radio in ko se začnejo oglasni bloki zaslišim zvok sirene. Ker se zavedam, da imajo vozila na nujni vožnji prednost, začnem gledati v ogledala, od kje se mi približuje reševalno vozilo na nujni vožnji. Da bi lažje ugotovil, utišam radio in glej ga zlomka – zvok sirene skrivnostno izgine. Zvišam glasnost radija in še enkrat zaslišim zvok sirene.

Kreativcu, ki se je podpisal pod oglas, se je zdelo zelo smiselno in privlačno, da uporabi zvok sirene in na ta način ustvari “Pavlov efekt”. Vendar se je zadeva, vsaj pri meni, obrnila ravno v drugo smer – oglas me je zmedel in namesto da bi mu prisluhnil, sem se na cesti samo za trenutek zmedel.

Verjetno nisem edini, ki začne ob zvoku sirene, ki jo zasliši v vozilu, gledati v vzvratno ogledalo od kje prihaja reševalno vozilo.

Druga stvar, ki jo prav tako velikokrat opazim in me podobno “zmede” pa je glasba, ki vključuje zvoke siren. Predvsem kakšen “gangsta” komad, kjer je zvok sirene dokaj močan element in se mi zgodi podobna situacija. Verjetno nisem edini, ki je to že opazil in ga je to tudi zmotilo – in če bi obstajal svet, kjer bi lahko jaz odrejal pogoje, potem oglasov in glasbe, ki vsebujejo zvok sirene definitivno ne bi bilo. Zakaj?

  • ker povzročijo dokaj nelagodno situacijo – zvok sirene povezujem s tem, da je nekaj narobe
  • ker povzročijo paniko – ko se pelješ mimo KC v Ljubljani in zaslišiš sireno, se poskušaš čim hitreje umakniti vozilu, ki je na nujni vožnji in enaka situacija se ti lahko zgodi, ko poslušaš radio, ali pa glasbo s tem zvokom. Če seveda veš, da se moraš umakniti vozilom na nujni vožnji – na žalost velika večina voznikov tega niti ne ve.
  • ker te zvok sirene zmede – dvakrat slišiš oglas in ne odreagiraš. Ko bo šlo zares in bo za teboj reševalno vozilo, boš prepričan, da gre za radijski oglas in se ne boš umaknil.

Verjetno obstaja študija, kako vpliva zvok sirene na človeka in kaj se zgodi, ko se vključi taisti zvok v glasbo, ali oglas. Zaključki morajo biti zanimivi, ali pa samo kreativci poskušajo čim bolj pritegniti pozornost poslušalcev. Mogoče se njim zdi zabavno, meni je pa zgolj in samo moteče.
p.s.: včasih so ob nedeljah ob 12. uri testirali zvok sirene za opozarjanje za nevarnost. Kot otrok sem se vedno znova zdrznil in imel občutek, da je nekaj narobe.  Ne, ni bil prijeten občutek!

sirene