Bled – Imago Paradisi – promocijski video

Pred parimi dnevi sem “pizdil” nad agencijo Spirit, ki je za promocijo Slovenije in Pirana naredila promocijske oglase s Tino Maze v glavni vlogi. Še ena od akcij, ki je bila namenjena sama sebi – tega smo v Sloveniji že itak navajeni. Tina Maze je odlična smučarka in ponosni smo nanjo – pa vendar, ali je res ona tako prepoznavna, da bi vsi vedeli, da je ona iz Slovenije? Da se njo povezuje s Slovenijo?

V soboto, na PR konferenci v Beogradu, je na vprašanje, če kdo ve, kdo je Tina Maze, med približno 100 udeleženci v dvorani, samo par njih dvignilo roke. Mogoče si malce napačno predstavljamo, da cel svet gleda smučanje in ve, kdo je Tina Maze. In da se da graditi podobo države z nečim, kar niti ni tako prepoznavno. V bistvu če primerjam promocijske oglase, ki so se vrteli na CNN-u za Makedonijo in druge države, ni nikjer v glavni vlogi osebe. Glavno vlogo ima okolje, ki te pritegne, ali ne.

Ko sem “pizdil” nad promocijskim oglasom Komm nach Slowenien mit Tina Maze – Piran, je po spletu zaokrožil video Bled – Imago Paradisi (tourism promo), ki je povsem drugačen! V njem ni ene osebe, na katero bi stavili vse svoje upe, ampak so se Vizualisti poigrali z lepotami Bleda in okolice in za Turistično društvo Bled naredili odličen promocijski video, ki ga je užitek pogledati. Večkrat.

V štirih minutah, kolikor je dolg posnetek, predstavijo pestro ponudbo Bleda skozi vse letne čase. Namesto da stavijo na “govor”, stavijo na moč in lepoto slike. Uspelo jim je!

Bled – Imago Paradisi (tourism promo) from VIZUALIST on Vimeo.

bled_promo

 1. Cenena glasba, mukotrpna dolžina, miljonkrat posiljena time lapse in tilt shift, igralci iz top shopa. Nein, isto sranje, drugo pakovanje.

  Največja zanimivost tega zapisa? Enkratna prezentacija tvojega McProfila. Pa-ra-pa-pa-pa, Just Lovin It. Ostani tak, kot si še naprej in se ne oziraj na nas. :)

   1. Z vizualnim komuniciranjem si pri Švedih služim kruh. Tukaj si ga oplel, če preveč pametuješ o stvareh, ki jih ne poznaš. Tebe vedno z veseljem uporabljamo za zgled, česa se ne počne.

    1. pokazi mi en primer tvojega vizualnega komuniciranja.. pa ti jaz pokazem svoje.. deal?

 2. no, spot s Tino Maze je namenjen Nemčiji, kjer je smučanje, in posledično Tina, veliko bolj prepoznavno kot v Beogradu….
  Ali sploh imajo predstavnika v alpskem smučanju?

 3. Pri tem videu so po mojem laičnem mnenju zagrešili le eno večjo neumnost: režiser je očitno protagonistom naročil, naj se na veliko smehljajo in režijo. Kar izgleda v določenih situacijah nerealno, fake, celo malo bebavo. K sreči imata viteza na glavi čelado. ;)

  Kar se glasbe tiče, ja, dalo bi se vplesti kakšno slovensko melodijo, kot so tule v enominutni en gros predstavitvi Slovenije na začetku oddaje Bližnji paradiži – Dežela treh glav naredili Španci:
  http://www.rtve.es/m/alacarta/videos/paraisos-cercanos/paraisos-cercanos-eslovenia-pais-tres-cabezas/837407/?media=tve

 4. Spot je seveda dodelan v nulo. Odlično posnet in zmontiran. Snemali so celo leto in končna cena je verjetno kar čedna. Vendar spot ne izstopa od stotine podobnih. Vsi akterji so čisto happy – zaigrano seveda. Pa predolg je brez potrebe.
  Ne vem, meni je 20 in več let star spot “Slovenija moja dežela” še vedno najboljši.
  Še en slovenček pametuje, kajne :)

 5. Res je, ta promocija Bleda je vrhunska, temu se ne da oporekat, in morda je res da Tina Maze ni dovolj prepoznavna.

  Vendar, kar je gnilo v tej državi je to da promoviramo samo ta “gnil” Bled, ok sej ni gnil, je pa edina stvar, ki jo zares promoviramo, in načrtno puščamo ostale zanimivosti vnemar.

  Sploh se ne bi spuščal v to kaj vse bi lahko promovirali, pa država NOČE dat denarja, ga pa odšteje za bled – vedno.

  Bi pa izpostavil Klaustre, za katere večina vas sploh nikoli ni slišala. Pa naj povem, da je pomen Klauster – Claustra Alpium Iuliarum, primerljiv s Hadrianovim zidom v Angliji, in naj povem še tole, Slovenija se na vse načine otepa vložka za turistično promocijo.
  Za zanimivost naj povem, turizem povezan s hadrianovim zidom vsako leto prinese v blagajno CUmbrie 290 miljonov funtov, polet tega, računajo da bi lahko z dodatnimi dejavnostimi, ki jih ponuja hadrianov zid, tisto številko povečali še za 112 miljonov funtov do leta 2029, in obenem odprli še 2.000 delovnih mesti.

  Si predstavljate, en usran zid, prinese tako vsoto denarja od turizma. Pri nas niti slišat nočejo da bi dali nekaj fičenkov za promocijo. Da sploh ne omenjam ostalih turističnih znamenitosti, ki jih je še malo morje.

  Na koncu bi si skoraj upal trdit, da je visok nivo oglasa za bled posledica količine denarja, ki ga država namenja za promocijo, da sploh ne omenjam tradicije oglaševanja bleda.

  Piran je pač nekje na začetku, take oglase so imeli na bledu pred 20imi leti…

  da bi se vsaj spremenilo na bolje.

  lp
  Peter

Komentarji so zaprti.