Ellen DeGeneres ima na Twitterju preko 27.300.000 sledilcev. Številka ni zanemarljiva, kajne? Karkoli ona objavi, se množično retvita in dodaja med priljubljene tvite. Zanimivo je, da ima njen šov na Facebooku manj “lajkov” (13.000.000), kot ima sledilcev na Twitterju. Ampak sedaj k bistvu.

Beseda leta 2012 je bila #hashtag. Leto 2013 pa je, po izboru Oxford Dictionaries, zaznamovala beseda “selfie” – samoportretna fotografija. V zadnjem letu se je namreč pojavljanje besede selfie povečalo za več kot 17.000 % in s tem je beseda gladko premagala besede, kot so “twerk”, “showrooming”, “bitcoin”. V avgustu se je beseda selfie pojavila tudi v Oxford Dictionaries z razlago (vir):

A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website.

Selfie se najpogosteje posname z mobitelom s pomočjo stegnjene roke ali v ogledalu. Kasneje se deli na družbenih omrežjih, kjer ljudje z navdušenjem všečkajo fotografijo ali pa jo delijo naprej s svojimi prijatelji. (vir)

Tudi slavni so zgolj in samo ljudje in vsakomur od njih pomeni nekaj, če je nekje prvi. Tako, kot je še danes Leonardo Di Caprio žalosten, ker ni dobil Oskarja, tako se Ellen smeji, ker je s fotografijo “selfija”, ki jo je posnela na Twitterju v dobrih 35 minutah prehitela število “retvitov”, ki jih je do sedaj imel Barack Obama s fotografijo iz leta 2012

 

 

Števile so precej različne – Barack Retweets 781,826, Ellen Retweets 3,076,437 in številka še vedno narašča. Da tega, da je Twitter malce umrl v tem času, niti ne omenjam

Zakaj je fotografija Ellen dobila takšno število retvitov?

  • ker je znana osebnost. Navaden uporabnik Twitterja nima toliko sledilcev, niti njegove objave ne povzročijo tolikšnega “impacta”
  • ker je bila na pravem mestu v pravem trenutku. Kot voditeljica prireditve, ki jo spremlja preko 40 milijonov gledalcev, je izkoristila pravi moment in se za vedno zapisala v zgodovino.
  • ker je tellyporting vse bolj prisoten. Ljudje spremljamo takšne prireditve preko TV in preko računalnika (tablice, telefona) in medtem ko se nekaj dogaja na televiziji to komentiramo na družbenih omrežjih. Sinergija omogoča marsikaj in točno to se je zgodilo tudi v tem primeru. Beseda tellyporting bo v bližnji prihodnosti dobila na veljavi, čeprav so bile predikcije še par let nazaj, da bo televizija mrtva, ker jo bo zamenjal splet, še kako žive. Vendar se to ni zgodilo. Televizija je še vedno živa, po podatkih v Ameriki ljudje preživljajo še več časa pred TV zasloni, vendar se je začel v to sfero mešati tudi internet, oz. družbena omrežja! Moj tipičen večer – sedim za računalnikom, imam prižgan televizor, poslušam o čem govorijo v različnih oddajah in zraven tvitam, fejsbukam, pišem blog, itd. Torej se dogaja konvergenca med televizijskim prenosom in internetom.
  • ker so na sliki z njo še ostali znani ljudje. Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, DeGeneres, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Angelina Jolie, so definitivno magnet za to, da se fotografija deli naprej.
  • uporabniki Twitterja so iskali informacije o podelitvi nagrad Oskar in ker je tvit, ki dobi veliko retvitov avtomatsko bolj obtežen in bolj merodajen, jih je veliko dobilo ta tvit serviran kot top tvit s hashtagom #oscars
  • ker mediji zelo radi objavljajo in retvitajo znane osebnosti in posledično imajo kup sledilcev. Večji mediji so tako retvitali to fotografijo in tako dosegli še tiste uporabnike, ki sicer še niso videli te fotografije.
  • Twitter ima več uporabnikov!

Kljub temu, da je Ellen cel večer “oglaševala” Samsung Note, se ga na fotografiji ne vidi. Če koga zanima, kako je nastal ta “znan” selfie, pa je razlaga s slikovnim materialom na voljo tukaj – The epic selfie that broke Twitter: Ellen DeGeneres’s snap with Jennifer Lawrence, Bradley Cooper and Meryl Streep gets retweeted by millions

V bistvu sta se za številko retvitov poklapljali dve stvari – odmevna prireditev in odmevna voditeljica. Zgodbe se potem pišejo same. Takšno priložnost je težko ponoviti, oz. poustvariti. Škoda, ker ni s to fotografijo Ellen sporočala še kaj drugega, kot samo to, da ima Bradley kratko roko! Lahko bi dosegla še veliko več. Ampak verjetno vse skupaj niti ni bilo načrtovano in se je zgolj zgodilo.

In v svetu družbenih medijev se takšne stvari lahko pač zgodijo – težko pa jih je načrtovati in imeti narejen plan, kako se zgodi viralnost in predvsem, kako se takšen dogodek kopira v nedogled!

ellen