Včeraj je v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu potekala predstavitev nove blagovne znamke Okusi Ljubljane, ki prinaša precej zanimivo novost. Namreč skoraj 50 restavracij v Ljubljani bo poleg svoje ponudbe ponujalo jedi, ki so tipične za Ljubljano in ki nas bodo spominjale na preteklost.

Če izpostavimo ključne smernice: poseben poudarek mora biti posvečen predstavitvi jedi. Pomembno je, da so tipične jedi predstavljene na posebnem listu poleg jedilnega lista, vključevati pa morajo zgodbo o teh jedeh. Pomembno je poudariti tudi izvor jedi in pridobljene znake kakovosti. Na delavnici so sodelujoči dobili tudi mapo z izborom receptov ljubljanskih jedi, od katerih večina predstavlja mestno območje, zastopane pa so tudi jedi, značilne za okolico mesta.

Nabor jedi, ki so tipične za Ljubljano je predstavil dr. Janez Bogataj, ki je izdal tudi knjigo z naslovom Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele in v kateri so zbrani recepti, ki smo jih večinoma že pozabili. Nekoč, pa je bila to hrana, ki je bila pogosto na jedilnikih.

Na predstavitvi smo lahko preizkusili par jedi izpod rok priznanih kuharjev – Andrej Kuhar (restavracija Maxim) je pripravil mušelne, Janez Bratovž (Restavracija JB) je pripravil pehtranove palačinke z vanilijevim sladoledom in Igor Jagodic (Restavracija Strelec) je pripravil pražen krompir z govejim repom.

Uradna predstavitev blagovne znamke bo na dogodku pod nazivom Okusi Ljubljane – Priznani ljubljanski kuharji kuhajo za vas, ki bo 26. junija na Novem trgu v popoldanskih urah.

okusi_ljubljane_001

okusi_ljubljane_002

okusi_ljubljane_003

okusi_ljubljane_004

okusi_ljubljane_005