Mercator prodan Agrokorju je bila glavna informacija včerajšnjega dne. V bistvu je Ivica Todorić, lastnik Agrokorja, včeraj dokončno uredil vse in sedaj mora samo še nakazati denar, da bo šla prodaja 53% deleža Mercatorja skozi. Naši mediji so se o vsem skupaj razpisali in objavili vmes tudi cel kup informacij, ki nimajo ne repa ne glave. Vendar so takšne informacije koristne, da se elektri ozračje, predvsem pa da se v javnosti ustvari občutek, da je s to prodajo vse narobe.

Samo prestrašen narod je dober narod! In ko se enkrat začnejo v javnosti pojavljati številke, da bo zaradi Agrokorjevega nakupa Mercatorja ostalo brez služb, ali pa posla preko 30.000 dobaviteljev Mercatorja – potem se javnost temu primerno tudi postavi na okove in začne se kanonijada. Za to prodajo so potem krivi vsi – od uprave NLB, do vseh vlad, ki so obstajale, do “lobistov”, … Kar je najbolj smešno pri tem je dejstvo, da verjetno nihče od teh, ki so se postavili na okope “za otadžbino” verjetno ni niti videl pogodbe in kakšne klavzule le ta vsebuje. Pa vendar to niti ni pomembno, važno je, da so ljudje proti.

Sam ne vidim prodaje Mercatorja v takšni luči, kot večina ostalih. Tržno gospodarstvo ima svoje posebnosti in to, da so podjetja na trgu in je z njihovimi delnicami moč trgovati je del tega. Posledično lahko nekdo, ki dovolj verjame v to, da bo to strateško dobra naložba investira svoj denar v tak nakup in mora živeti s tem. Dejstvo je, da je Mercator zelo drag – za povprečnega kupca predrag in kot tak ne more konkurirati trgovinam kot so Lidl, Hofer.. Njihova infrastruktura je draga in je tudi nekaj vredna, vendar so tudi njihove cene izdelkov precej dražje od ostalih ponudnikov. Ampak to ni poanta tega zapisa – cene so takšne, kot so in z Mercatorjem se je počelo že marsikaj.

Če so se “lastniki” odločili, da ga prodajo, je to njihova odločitev, ki je povsem legitimna. Vsak je imel več kot štiri leta časa, da bi zbral denar in ga vložil v ponos Slovenije. Vendar se to ni zgodilo. In vsi, ki sedaj govorijo o nacionalnem interesu in sejejo strah med ljudmi, bi se lahko preprosto vprašali – ali je res Mercator toliko vredno podjetje, da bi investirali svoje premoženje vanj?

Če že želite populizem – zadnji referendum bi lahko rešil delavke Mure, ki so ostale na cesti – pa vendar, ali se splača vedno znova metati denar v podjetja, ki nimajo perspektive? Ali se splača dokapitalizirati banke, ki so dajale milijonske kredite na lepe oči podjetjem, ki so končala v stečaju? Ali se splača verjeti v zgodbe, ki so se končale že par let nazaj in upati, da se bo karkoli spremenilo? Podobno, kot je utopično, da ljudje verjamejo, da bo po volitvah vse drugače in da bomo zopet živeli mirno in srečno življenje.

Jaz ne verjamem v “državno zlatnino” in če je kdorkoli zunaj z jajci, ki upa kupovati naša podjetja in se ne boji okostnjakov iz omar, potem dobrodošel. Seveda ob pogoju, da je v pogodbah dokaj jasno definirano kaj se tudi pričakuje od samega kupca in kakšne so zahteve in pravice zaposlenih, podizvajalcev in vseh ostalih deležnikov. Brez tega pač ne gre. In v tem primeru bi bilo smotrno, da bi bila pogodba na ogled javnosti, na podlagi katere bi lahko delalo zaključke in ne samo parcialne ugotovitve brez podatkov.

Glede na to, da je večina medijev kritična do prodaje Mercatorja, me zanima kako bo čez par mesecev, ko se bodo taisti mediji borili za medijski kolač, ki ga bo Mercator/Agrokor namenil njim? Bodo takrat še vedno negativno pisali o njih? Ali pa se bodo pomirili in ne bodo grizli roke, ki jim prinaša hrano? V tej deželi je vse preveč “nasilnega” ustvarjanja javnega mnenja in mediji imajo v večini primerov precej preveliko moč pri tem, saj jim ljudje slepo verjamejo. Tisti, ki imajo več informacij, pa se medijem samo smejijo v brk. Mogoče bi bilo povsem smiselno, da bi mediji preverjali informacije, ki jih objavljajo, ne pa da delajo svoje zaključke, brez vsakršnega premisleka, le v gonji po ekskluzivnosti informacij.

Sam nimam nobene veze z Mercatorjem, Agrokorjem in niti več ne kupujem v Mercatorju – pozdravljam pa prihod nekoga, ki ima očitno jajca in se upa spustiti v našo kloako. Mogoče nas bo pa nekoč kdo dokaj resno začel jemati na svetovnem parketu!

p.s.: kje kupujete? V Mercatorju, ali kje drugje?

p.p.s.: Agrokorju pa veliko sreče in uspeha. Sicer dvomim, da bo dolgo časa vztrajal, kajti Slovenija je specifična v vseh primerih. In tudi v tem dvomim, da bi bil kakorkoli lahko drugače!

smrkci_mercator_02

 

 

14 Responses to Mercator je prodan Agrokorju

 1. Anonimno pravi:

  Tako, zdaj pa hitro prodati še oranževski bankomat Telekom. Takrat pa res v Agrokorju nakupimo piva in na Prešercu izdatno proslavimo ta dogodek. Takrat vabljen tudi ti, Had, tisti dan od tebe z veseljem kupim izvod ali dva Kraljev ulice.

 2. Vili Manili pravi:

  Kupujem vsepovsod.. Spar, Mercator, Lidl, Hofer, Tuš, Leclerc,.. v tistem, ki je v danem trenutku najbližji :)

  Se pa ne strinjam popolnoma s tvojim zapisom. Mercator daje zaposlitev okoli 12.000 ljudem v Sloveniji, ki imajo po večini družine, ki jih morajo preživljati. Potem so tu še slovenski dobavitelji in kmetje, ki so tudi zelo odvisni od Mercatorja. Od oka je od Mercatorja odvisnih 100.000 Slovencev, kar je ogromna številka. Malo je tako strateško pomembnih podjetij v Sloveniji! Morda še eno ali dve. Prodaja tako pomembnih podjetij za državo je po mojem mnenju skregana z vsakršno logiko. Že po defaultu.

  To je pač zgolj še en v vrsti ropov pri belem dnevu.. namesto po 200€ na delnico so ga prodali po 80€?! Odgovarjal ne bo nihče, kaj to, verjetno bo dobil še nekaj od te razlike ;)

 3. Vili Manili pravi:

  Aja, še to.. Mercator je specifičen tudi zato, ker je del prehrambene industrije, ki bo v bližnji prihodnosti še pomembnejša, kot danes, saj bo na svetu poleg pomankanja vode tudi pomankanje hrane. In če imajo ves nadzor nad proizvodnjo in distribucijo hrane v tvoji državi tujci… se ti ne piše nič dobrega!

 4. Tomaz Z. pravi:

  Kurcev merkator je bil se dobrih 10 let nazaj 20 povsem samostojnih firm, ki so cist lepo poslovale, potem jih je blo pa treba zvlect v en konglomerat na puf, ki se ga je odplacevalo s premozenjem taistih firm. Mercator je kurcev frankenstein in nikakor too big to fail. To, da je tud Agrokor zapufan ni nobena skrivnost, predvsem pa ni moj problem. Naj se njega hudic vzame, see if I care. Pa nikar mi ne naprej metat da je bil Mercator edini, ki je prodajal slovenske izdelke. Jokat o tem kako bodo slovenski dobavitelji zdej v dreku pac ni na mestu, ker to pomeni kvecjemu, da so nesposobni najt nove stranke. Kolk folka k gre v stacuno dejansko gleda a kupuje slovensko robo ? In kozarc istih etinih kumarc k je v mercatorju cca 30% drazji kot v sparu–a se s to razliko podpirajo slovenska delovna mesta ? se omogoca dobaviteljem dostojen lajf ? se odplacuje jurckov kredit ? ce mi je zivljensko poslanstvo kupovat v slovenski stacuni s slovenskimi lastniki, hja, lej, tus in jager se zmer stojita. Mercator je abominacija, himera, ki ne bi smela obstajat. Edini protiargument pa je, da je slovenski narod bebav do kraja in mu je vseeno kaksno govno kupi, HKRATI pa da bo prodaja enega podjetja unicla slovensko gospodarstvo; pa pustmo ob strani kontradikcijo, da je mercator ocitno obstajal le zato, da je do kupcev dobavljal slovensko robo, ki je ocitno ni htel noben drug. A se je to pol prodajal sam zato ker se folku jebe kaj kupujejo ? Kaj je Zoki reku pa kaj je Zoki naredu pa itak vsi vemo. Kupm js od tebe breskve po en evro, ti bos dal pa pet jurjev rokometasicam krima. pol kr naenkrat so breskve po 40 centov, v trgovini pa pise slovenske breskve, podprite kmeta, akcijska cena, samo 2.40. fakof za tako stacuno. kdor misli da je Zoki al pa poslovni sistem Mercator funkcioniral za dobrobit slovenskega naroda nima glih dveh cistih pod streho.

  • Vili Manili pravi:

   Samo kar se dobaviteljev tiče.. ostali trgovci imajo svoje dobavitelje, hrvaški hrvaške, avstrijski avstrijske, francoski… you get the point. Nekaj malega seveda vzamejo od “domačih” dobaviteljev, večino pa kar lepo od svojih. V kakšnem Eurospinu ni popolnoma nič slovenskega, samo italijanska roba.

   Saj verjamem, da ti je vseeno za slovenske kmete, dobavitelje in verjetno še koga. je pa žalostbo, da verjetno zato, ker ti gre Zoki v nos.

   Folk se požvižga na logiko, ostale ljudi in našo prihodnost samo zato, ker je bil nekje Zoki, drugje pa Janez. To je večini važno, ali je nekdo komunajz al domobranc in ne ali bomo živeli boljše ali slabše.

   • Tomaz Z. pravi:

    Kot ze receno, Tus in Jager se zmeri stojita. A onadva pa od kitajcev uvazata al kaj ?

    • Vili Manili pravi:

     Verjetnoje Mercatorjev parkrat več kot vseh Tušev in Jagrov skupaj. Že to, da si na drugo mesto postavil trgovine Jager pove vse. Mercator je daleč največji in ravno zato je sploh pomemben in se sedaj o tem pogovarjamo.

 5. Tomaz Z. pravi:

  Mercator v taki obliki kot je sploh ne bi smel obstajat. In ce bo propadel, bo pac propadel. Fucks given: Zero.

 6. Janč pravi:

  Mercator mora ostati “slovenski”, reče socialist, in zavije v Lidl po kruh in pašteto.

 7. Tomas pravi:

  Težko je biti pameten, še posebej doma v fotelju. Čas bo pokazal svoje. Izkušnje iz drugih držav pa o privatizaciji ne kažejo preveč dobre slike. Bomo videli.

 8. Hans pravi:

  Ljudje nismo najbolj brihtne žvali. Ponavadi nas pretekle neumnosti ne izučijo. Imamo skoraj vsak mesec kak opomnik, da vojne niso za nič dobre in takoj po kaki proslavi, ko smo polni besed, da naj nam bo v opomin, da se kaj takega več ne bi ponovilo in glej ga zlomka, naslednji dan že rinemo v novo vojno, katastrofo. Tako kot nove stranke prihajajo tako tudi odhajajo in glej letošnje volitve, zopet ljudje navijajo za novince. Nič nas ne izuči, še posebej ne pretekle napake.

 9. Kje kupujem, hm, odtehta mi, da so nekatere trgovine odprte do 21:00 ure. Drugače pa Hofer, Spar, Lidl, vedno na seznamu pa je tudi mini Mercator pri bloku, zaradi nekaj artiklov, katerih sem vajena od nekdaj in jih kupim pri temu sosedu :) ne glede na ceno, odtehta pa tudi, da me tam poznajo že leta in je najlepše, ko pridem zjutraj in me lepo pozdravijo kako sem, pa mi dajo hlebček na stran, pa mi nesejo vrečko, ko sem imela longeto… jo, upam, da ga ne zaprejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.