Mercator prodan Agrokorju je bila glavna informacija včerajšnjega dne. V bistvu je Ivica Todorić, lastnik Agrokorja, včeraj dokončno uredil vse in sedaj mora samo še nakazati denar, da bo šla prodaja 53% deleža Mercatorja skozi. Naši mediji so se o vsem skupaj razpisali in objavili vmes tudi cel kup informacij, ki nimajo ne repa ne glave. Vendar so takšne informacije koristne, da se elektri ozračje, predvsem pa da se v javnosti ustvari občutek, da je s to prodajo vse narobe.

Samo prestrašen narod je dober narod! In ko se enkrat začnejo v javnosti pojavljati številke, da bo zaradi Agrokorjevega nakupa Mercatorja ostalo brez služb, ali pa posla preko 30.000 dobaviteljev Mercatorja – potem se javnost temu primerno tudi postavi na okove in začne se kanonijada. Za to prodajo so potem krivi vsi – od uprave NLB, do vseh vlad, ki so obstajale, do “lobistov”, … Kar je najbolj smešno pri tem je dejstvo, da verjetno nihče od teh, ki so se postavili na okope “za otadžbino” verjetno ni niti videl pogodbe in kakšne klavzule le ta vsebuje. Pa vendar to niti ni pomembno, važno je, da so ljudje proti.

Sam ne vidim prodaje Mercatorja v takšni luči, kot večina ostalih. Tržno gospodarstvo ima svoje posebnosti in to, da so podjetja na trgu in je z njihovimi delnicami moč trgovati je del tega. Posledično lahko nekdo, ki dovolj verjame v to, da bo to strateško dobra naložba investira svoj denar v tak nakup in mora živeti s tem. Dejstvo je, da je Mercator zelo drag – za povprečnega kupca predrag in kot tak ne more konkurirati trgovinam kot so Lidl, Hofer.. Njihova infrastruktura je draga in je tudi nekaj vredna, vendar so tudi njihove cene izdelkov precej dražje od ostalih ponudnikov. Ampak to ni poanta tega zapisa – cene so takšne, kot so in z Mercatorjem se je počelo že marsikaj.

Če so se “lastniki” odločili, da ga prodajo, je to njihova odločitev, ki je povsem legitimna. Vsak je imel več kot štiri leta časa, da bi zbral denar in ga vložil v ponos Slovenije. Vendar se to ni zgodilo. In vsi, ki sedaj govorijo o nacionalnem interesu in sejejo strah med ljudmi, bi se lahko preprosto vprašali – ali je res Mercator toliko vredno podjetje, da bi investirali svoje premoženje vanj?

Če že želite populizem – zadnji referendum bi lahko rešil delavke Mure, ki so ostale na cesti – pa vendar, ali se splača vedno znova metati denar v podjetja, ki nimajo perspektive? Ali se splača dokapitalizirati banke, ki so dajale milijonske kredite na lepe oči podjetjem, ki so končala v stečaju? Ali se splača verjeti v zgodbe, ki so se končale že par let nazaj in upati, da se bo karkoli spremenilo? Podobno, kot je utopično, da ljudje verjamejo, da bo po volitvah vse drugače in da bomo zopet živeli mirno in srečno življenje.

Jaz ne verjamem v “državno zlatnino” in če je kdorkoli zunaj z jajci, ki upa kupovati naša podjetja in se ne boji okostnjakov iz omar, potem dobrodošel. Seveda ob pogoju, da je v pogodbah dokaj jasno definirano kaj se tudi pričakuje od samega kupca in kakšne so zahteve in pravice zaposlenih, podizvajalcev in vseh ostalih deležnikov. Brez tega pač ne gre. In v tem primeru bi bilo smotrno, da bi bila pogodba na ogled javnosti, na podlagi katere bi lahko delalo zaključke in ne samo parcialne ugotovitve brez podatkov.

Glede na to, da je večina medijev kritična do prodaje Mercatorja, me zanima kako bo čez par mesecev, ko se bodo taisti mediji borili za medijski kolač, ki ga bo Mercator/Agrokor namenil njim? Bodo takrat še vedno negativno pisali o njih? Ali pa se bodo pomirili in ne bodo grizli roke, ki jim prinaša hrano? V tej deželi je vse preveč “nasilnega” ustvarjanja javnega mnenja in mediji imajo v večini primerov precej preveliko moč pri tem, saj jim ljudje slepo verjamejo. Tisti, ki imajo več informacij, pa se medijem samo smejijo v brk. Mogoče bi bilo povsem smiselno, da bi mediji preverjali informacije, ki jih objavljajo, ne pa da delajo svoje zaključke, brez vsakršnega premisleka, le v gonji po ekskluzivnosti informacij.

Sam nimam nobene veze z Mercatorjem, Agrokorjem in niti več ne kupujem v Mercatorju – pozdravljam pa prihod nekoga, ki ima očitno jajca in se upa spustiti v našo kloako. Mogoče nas bo pa nekoč kdo dokaj resno začel jemati na svetovnem parketu!

p.s.: kje kupujete? V Mercatorju, ali kje drugje?

p.p.s.: Agrokorju pa veliko sreče in uspeha. Sicer dvomim, da bo dolgo časa vztrajal, kajti Slovenija je specifična v vseh primerih. In tudi v tem dvomim, da bi bil kakorkoli lahko drugače!

smrkci_mercator_02