DUTB (Družba za upravljanje terjatev bank) je zadnje čase pod konstantnim napadom obtožb. V medije prihajajo zgodbe, ki v davkoplačevalcih dvignejo tlak, predvsem pa se vsi sprašujemo čemu je bil DUTB sploh ustanovljen, če je okoli njega toliko polemik. V javnost so prišli podatki o “previsokih” plačah zaposlenih, številke o svetovalnih pogodbah, itd. Dogaja se jim očitno veliko in še več.

Verjetno nisem edini, ki je pomislil, da je vse to teorija zarote, kajne? Da stoji nekdo za tem in predvsem, da ima vse skupaj ozadje. Podobno, kot pri podobnih stvareh, ki se dogajajo v Sloveniji je verjetno tudi tukaj. Nekaj mora biti za temi napadi in nekdo mora imeti tudi korist od tega. Ne, ne branim DUTB-ja, vendar dvomim, da so čisto vse zgodbe okoli njih resnične. V končni fazi izpade DUTB kot da bi dali možnost, da tujci v Sloveniji s svojimi lovkami tudi kaj zaslužijo?

Če se dotaknem plač – 22k bruto mesečno je za Slovenijo enormno. Za tujino? Niti najmanj. Svetovalne pogodbe so nekaj drugega. Nimam vpogleda v to, da bi lahko karkoli komentiral, ampak že razlika med 12 milijoni, ki so prišli v javnost in 5,2 milijona, kot je povedal šef DUTB Torbjörn Mansson, je precej velika, kajne?

Ne bom trdil, da ni tam, kjer je dim tudi ogenj in verjetno je marsikaj narobe s tem projektom, ki pa je bil požegnan s strani vlade JJja in ministra Janeza Šušteršiča in kot tak obstaja. Tudi to, da bodo dosegli donos 8% je nekaj, kar bi se morali vsi zavedati in na tem bi morale bazirati nagrade, ali pa tudi celo plače. Vendar očitno niso premislili vsega vnaprej in se sedaj dogaja to, kar se dogaja. Kdo ima korist od tega?

Včasih je potrebno pogledati na zgodbo tudi iz drugega zornega kota in preveriti stvari, ki se pojavljajo v medijih in z malček skepse vzeti poročanje medijev. Ampak zakaj hudiča bi kdo to naredil? Pač verjamemo vsemu, kar objavijo mediji in potem to pogrevamo toliko časa, da začnemo verjeti v to. In takšnih primerov je bilo v preteklosti že veliko.

Ali smo se kaj naučili iz tega? Očitno ne. Dovolj je omemba visokih plač in že se zgodi pogrom. Dovolj je omemba, da ima nekdo zadaj korist in že je pogrom. In mogoče se konec koncev najde tudi kaj resnice v vsem tem – vendar veliko manj, kot pa je predstavljeno javnosti. Vendar to ni več pomembno. Ko je nekaj ožigosano, se ne more otresti tega predznaka. In tudi DUTB je že od začetka ožigosana!

dutb