Sebastjan Erlah je že parkrat bil gost na mojem blogu. V negativni konotaciji. Njegove izjave o žledu in zmrzali so bile precej nenavadne. Včeraj je bil očitno zanj poseben dan, saj si je dal duška tako na Twitterju, kot na Facebooku s svojim izjavami in predvsem komentarji glede Milana Kučana. No, tudi muslimanov se je dotaknil in še česa. Očitno so takšni dnevi..

Recimo, da je tole par stvari, ki bi morale zanimati tudi kakšno resno institucijo v Sloveniji, saj Sebastjan Erlah hodi po tankem robu. Predvsem pa je takšno početje nevarno.

Ja, zakaj se ukvarjam s tem, kajne? Zakaj še drugim dam možnost, da vidijo, kako razmišlja nekdo in mu s tem naklonjam medijski prostor? Preprosto – ker je na takšni stvari potrebno opozoriti. Ker se je potrebno zavedati, da takšno početje ni pravilno. Da kljub temu, da živimo v demokraciji, to ne pomeni, da lahko žališ kogarkoli, predvsem pa da lahko napišeš karkoli. Po drugi strani pa me je groza, da je takšne stvari sposoben napisati publicist, ki je prejel Meškovo nagrado!

Lahko smo tiho, pogledamo stran in se delamo, da se ni nič zgodilo. Lahko pa pokažemo s prstom in obsodimo takšna dejanja. Jaz sem za slednje!

Kako ukrepati v takšnem primeru?

Naznanilo kaznivega dejanja
Kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, lahko naznani vsakdo.

Zakon tudi določa, kdaj pomeni opustitev ovadbe kaznivega dejanja kaznivo dejanje. Vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili so dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali če kako drugače zvedo zanje.

Prijava kaznivega dejanja policiji
Ne dajmo priložnosti storilcem kaznivih dejanj, da ostanejo neodkriti ali da še naprej izvršujejo kazniva dejanja tudi zato, ker jih ne ovadimo pristojnemu državnemu tožilstvu, policiji ali sodišču. Morda boste prav vi s tem, ko boste naznanili kaznivo dejanje in njegovega storilca policiji, pomembno prispevali k povrnitvi povzročene škode oškodovancem in preprečili izvrševanje novih kaznivih dejanj ter s tem povzročanje škode posameznikom in skupnosti.

Sebastjan Erlah, Milan Kučan in muslimani
Sebastjan Erlah, Milan Kučan in muslimani