80.518 državljank in državljanov je podprlo pobudo Za otroke gre! Pobudo, ki je nastala v okviru Koalicije »Za otroke gre! in ki je namenjena razpisu referenduma. Pobudnika zbiranja podpisov sta Metka Zevnik in Aleš Primc in na referendumu bi se vprašanje glasilo:

“Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), skrajšani postopek, EPA 257 – VII, ki ga je sprejel Državni zbor RS na seji dne, 3. 3. 2015?”

Sedaj, ko so zbrali te podpise, bodo začeli zbirati 40.000 overjenih podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma.

Ok. Razumem, živimo v demokraciji, kjer si lahko vsak izmisli razlog in začne zbirati podpise za razpis referenduma. Če ima pri tem podporo cerkve, ki je v Sloveniji ločena od države (kajne!?), potem je takšno zbiranje precej preprosto in se v zelo kratkem času nabere dovolj podpisov, da gre procedura naprej.

Ali gre res za otroke? V bistvu ne! Če odštejem dejstvo, da stane referendum preko 3,5 mio eurov, kar niti ni tako zanemarljiv znesek in da bi se ta denar lahko precej bolj smotrno porabilo za otroke, ki živijo v pomanjkanju in s tem dejansko opravičilo ime “pobude” Za otroke gre, potem lahko ugotovim, da gre zgolj za ideološke razlike, ki jih v Sloveniji ne bomo nikoli presegli. Cerkev in njeni privrženci bodo na eni strani, ostali ljudje na drugi. S to razliko, da je cerkev v agitaciji zelo močna in da zna potegniti prave vrvice, da marionete zaplešejo.

Ampak, če smo že pri tem, da sta v Sloveniji cerkev in država ločeni – zakaj pa ne bi imeli referenduma, kjer bi to dvoje dejansko ločili? Da bi cerkev plačevala davke, tako kot jih plačujemo vsi ostali in da bi sama pokrivala stroške vzdrževanja sakralnih objektov in ljudi, ki delajo v cerkvah in njihovih instituacijah? V tujini to funkcionira in vsi verujoči s svojim denarjem prispevajo denar za prosperiteto vere v katero verjamejo. Po drugi strani pa verjetno takšna sprememba pomenila tudi precej veliko zmanjšanje števila vernikov, ki podpirajo svojo cerkev.

V Sloveniji obstaja precej različnih ver, vendar samo ena s svojimi fanatiki izstopa. Si lahko predstavljamo, da bi recimo Hare Krišna zahtevala referendum, da morajo vsi jesti zgolj vegetarijansko hrano? Ali pa red OTO, da mora biti v vsakem prostoru slika Alisterja Crowleya? Ali pa da bi se morali otroci v šoli učiti magije? Zakaj pa ne? Saj ima vsaka vera enake možnosti in pravice, kajne?

No, v Sloveniji temu ni tako in samo ena vera posega v vse sfera življenja in se vtika v stvari. Nekako me spominja vse skupaj na ex ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha A. Mussomelija, ki je kot veleposlanik komentiral in se vtikal v stvari, ki se jih po svoji dolžnosti ne bi smel.

Glede na to, da je pobuda Za otroke gre zbrala preko 80.000 podpisov v zelo kratkem času (jebiga, splošna mobilizacija izza prižnic naredi svoje), so se tudi pobudniki spremembe ZZZDRja odločili, da začnejo zbirati podpise – http://www.pravapeticija.com/za-ohranitev-zzzdr, vendar jim ne gre tako dobro od rok, saj so šele na številki 27.000, kar prikaže dejansko stanje v Sloveniji.

Bojim se, da če bi razpisali referendum o obdavčitvi cerkve, da bi itak padel, kajti kljub temu, da veliko ljudi tako razmišlja le ti ne bi šli na volišča in povedali svoje volje. Na drugi strani pa jim to uspeva vedno znova in znova. Ena stran zna mobilizirati ljudi, druga stran pa ima velike probleme s tem!

In ne, ne gre za otroke, ampak zgolj izkoriščajo otroke v svoje namene, kajti ne prenesejo drugačnosti, predvsem pa se nekateri v Sloveniji ne zavedajo, da živimo v letu 2015. Mogoče bi bilo smiselno, da bi šli malce v svet in odprli oči, kajti plašnice niso vedno rešitev za pogled na svet!

plecnikova-cerkev-svetega-mihaela-crna-vas-barje-02.jpg