Več kot 2000 udeležencev je obiskalo spominsko slovesnost pri rovu v Hudi Jami, kjer je imel govor škof Stanislav Lipovšek. Osrednja govornica je bila Eva Irgl, predsednica parlamentarne komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Bolj kot sam govor, me preseneti, da so imeli na slovesnosti tudi razobešeno ustaško zastavo – ne, to spodaj ni zastava Hrvaške, kot bo verjetno kdo želel to opravičiti, ampak je zastava NDH.

Kot je Darko Nikolovski razložil na Facebooku je razlika zelo preprosta in očitna:
Zastavi se razlikujeta po prvi kockici v grbu.. če je rdeča – je to grb današnje republike Hrvaške. Če pa se začne z belo.. potem pa to predstavlja NDH in ustaše.

Na sliki je zelo jasno vidno, da se začne z belo! In tudi na sliki se vidi nekoga, ki stoji v uniformi. Na slovesnosti je bil Janez Janša, ki se bori proti rdeči zvezdi, vendar mu je očitno vseeno za ustaško zastavo!

Fotografiji sta iz portala RTV Slo (vir), vendar sem ju želel vseeno “printscreenati”, če bi se slučajno kasneje pobrisale same od sebe, ali pa karkoli drugega.

Ja, tisti ljudje, ki govorijo o spravi in vsem ostalim…

Desna zastava se začne z belo kocko - zastava NDH!

Desna zastava se začne z belo kocko – zastava NDH!

V ospredju CRO zastava, v ozadju ustaška zastava

V ospredju CRO zastava, v ozadju ustaška zastava

8 Responses to Ustaška zastava na spominski slovesnosti pri rovu v Hudi Jami

 1. amon pravi:

  Eh, had, isti faking agitator si kot ostali (mediji in/ali posamezniki). Mene osebno prav za en k briga s cim mahajo, pa ce so to slovenske, hrvaske ali ustaske zastave, ali pa ce mahajo z joski in kurci na gay paradeu. Jbg, vsako tele ima svoje veselje, pusti jim ga. Najbolj mi gre pa na zivce obojestransko simfanje “druge strani”, dokler se to ne bo nehalo, ne bomo nikamor prisli.

  • Anonimno pravi:

   Tudi tebi marsikaj ni jasno kot vecini pred Hudo jami. Ce jaz pridem in provoziram, izzivam in na koncu fizicno napadem Had-a in me pogem on nabunka, sem jaz potem porazenec pretepa in ne zrtev. Jasno. Tako kot je jasno, da JJ mantra samo 2s.v. ker s futra svoje ovcice in nabira POLITICNE tocke. Vsebine ne premore. Jasno. DA.

 2. Anonimno pravi:

  Ko oranževci svojo razgledanost na ogled postavijo…

  Kakršnakoli že je tista zastava, ustaška gotovo ni. Prvič, ustaška je imela grb (šahovnico) NA SREDINI in ne bliže desnemu robu! In še pomembneje, ustaška zastava je vsebovala tudi črko U, obkroženo še z nekim abstraktnim vzorcem. Česar pa tudi pri najboljši volji ni moč videti.

  In konec koncev, tudi če bi bila ustaška, kaj bi bilo s tem narobe. V Barbarinem rovu so pač pokopani tudi predstavniki tega gibanja, ki je bilo po vseh mednarodnopravnih kriterijih zakonito, ne glede na to, kar so (nekateri) pripadniki že počeli. Ali koga moti, da gre za bivšo državno tvorbo? No če bi bili načelni, bi tile isti čistuni morali povzdigniti glas tudi v večjem delu maja, ko so nas na vsakem koraku fritzlovsko posiljevali z zastavami neke druge ravno tako bivše in natanko enako legitmne tvorbe, ki je konec koncev zagrešila še mnogo hujše zločine od ustašev.

 3. metalko pravi:

  to je slika hrvaske zastave, ki se je uporabljala do leta 1990 :)

  http://hrvatska-istina.jimdo.com/novosti/hrvatska-sahovnica-povijest-i-njegovo-znacenje/

  • had pravi:

   Tek će Zakonom donesenim u NDH prvi puta biti određeno koje boje mora biti prvo polje, kao i raspored polja od 5×5 (ukupno 25). Treba napomenuti da je dolaskom komunista na vlast ovakav grb i ostali grbovi koji počinju sa prvim bijelim poljem bili zabranjeni i proglašenim fašističkim i nacističkim. Što naravno nije točno, jer se i prije uspostave NDH koristio grb sa prvim bijelim poljem. Čak se više koristio takav grb neko sa prvim crvenim poljem. Zato je današnjim Hrvatskim nacionalistima omiljeniji ovaj zabranjeni grb.

   zelo zanimivo napisano..

   http://hr.wikipedia.org/wiki/Nezavisna_Dr%C5%BEava_Hrvatska

 4. Zgodovinar pravi:

  S tem ko se tako temeljito ukvarjate s preteklostjo in dajete pomen takšnim smešnim kreaturam in blagu s kvadratki, ki ga vihtijo nad svojimi glavami, jim dajete večji pomen kot si ga zaslužijo. Oni živijo od tega, da se o njih govori. S provokacijo dosežejo svoj namen. Drugače jih ni. Ne obstajajo. Izginejo. Zato naj kar vihtijo bele in rdeče kocke, naj nosijo takšne in drugačne kape, mi pa jih pustimo, da ne postanejo glavna novica dneva in predmet gorečih razprav. Pustite jih naj se kažejo sami sebi, našo mladino pa raje kot katera kocka je v kateri vrsti, kdo je bil v kateri hosti pred 70 leti, naučimo, da bodo s polnimi pljuči zadihali zrah prihodnosti, naj živijo svoje sanje in polno življenje. To naj bo glavna novica in naloga dneva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.