Zagorska noč. Tista noč v letu, ko se v Zagorju dogaja. Ulice so polne ljudi. Severina in ostali glasbeni izvajalci navdušujejo mesto polno ljudi. Pijača. Veliko pijače. In mladi, ki se družijo in posedajo po mestu.

Alkohol naredi žival iz človeka. Dejstvo! Ljudje postanejo nerazsodni in poskušajo dokazovati svojo “moč” podkrepljeno z alkoholom. Včeraj se je zgodilo ravno to. Udarec, sicer zgrešen, vendar je vseeno roka zadela v telo in padec dva metra nazaj na cesto. Kri. Rešilec. Strah in panike. Zlomljeno 12 vretence. Noč v bolnici. Na srečo ni bilo nobenega vozila, da bi ga povozil! Operacija v UKC in nihče točno ne ve, kako se bo vse skupaj končalo. Ali bo mladostnik ostal hrom za vedno ali pa bo uspešno prestal operacijo in nadaljeval svoje življenje po začrtani poti. Odličnjak, zlati maturant, nadpovprečen študent arhitekture. Moj nečak!

Ja, življenje je čudna stvar, sploh ko si nekdo vzame pravico odločati o življenju drugega. Podkrepljen z alkoholom in nerazsoden. Brez opravičila.

Dan potem razmišljam o tem, kaj bi lahko storil? Se mu maščujem? In s tem pokažem, da sem še slabši, kot je on? Se pogovorim z njim in mu razložim, da ima človek eno samo življenje? Ne bo zaleglo, saj se danes verjetno tudi sam zaveda vsega tega. Naj mu uničim življenje za vedno, kot bi to storil “Dexter“, ali pa samo prepustim vse skupaj življenju in verjamem, da bo karma poskrbela zanj? Veliko vprašanj, vendar ne najdem pravega odgovora.

Kaj se mora zgoditi v človeku, da nekoga udari? Iz kje izhaja vse to sovraštvo, ki je prisotno v ljudeh? Zakaj se je vedno potrebno spraviti na tiste ljudi, ki ne bi niti muhi storili žalega?

Ja, policija je naredila prijavo. Vedo, kdo je bil. Je problematičen. In sam se bom potrudil, da bo ta zgodba dobila epilog tudi na sodišču – civilna tožba in fant bo do konca življenja delal za to, da bo plačeval za svoje dejanje. Ne, ni potrebe po zaporu. Niti ni potrebe po maščevanju. Še manj po tem, da bi človeka izobčili in s prstom kazali nanj. Takšnega človeka najbolj kaznuješ tako, da se bo vsak mesec spomnil, da mora plačati, veliko plačati, ker je storil to, kar je storil.

Vmes pa držim pesti, da se bo operacija srečno iztekla in da ne bo nečak za vedno pristal na invalidskem vozičku, ker se je nekomu zdelo hudičevo zabavno uničiti drugemu življenje. Me pa zanima, kako ta fant danes spi? Upam, da ne bo nikoli več mirno spal. In upam, da ga srečam…

Tin! Drži se!

photoma3