Med vožnjo poslušam Val202. Jutra z Miho Šaleharjem so vedno zanimiva. Današnja tema je bila afera #dieselgate in kul nebuloz, ki jih ljudje povejo v eter, mi je polepšalo jutro.

Gospod, ki je poklical je imel povsem preprosto rešitev za #dieselgate afero. On namreč s svojim 13 let starim vozilom, ki ima prevoženih 80.000 kilometrov ne onesnažuje okolja toliko, kot vsi ostali – ker vozi s 1500 obrati motorja! Kaj to pomeni? Da po avtocesti vozi s hitrostjo 90 km/h, vendar kot je omenil – paz, da ne povzroča zastojev! Seveda svojega vozila ne bo prodal, kajti vozilo s tako malo prevoženimi kilometri je škoda prodati, kajne!

Ja, zadnje čase je logika marsikaterega voznika podobna logiki gospoda, ki je svojo zgodbo povedal v eter na Valu202. Namreč s tem, ko vozi pri nizkih obratih, ne onesnažuje okolja, predvsem pa porabi precej manj goriva, kot ga bi sicer. Da tega, da ne “obrablja” motorja toliko, kot bi ga z normalno vožnjo, niti ne omenim, čeprav je tudi to bil njegov argument.

Verjetno bi vsak strokovnjak, ki se spozna na vozila, povedal malce drugačno mnenje in podrl teorijo klicočega, vendar na žalost je tako, da imamo ljudje vedno svoj prav in se nič ne spremeni, kljub argumentom in dokazom strokovnjakov.

Zanima me, ali bo afera #dieselgate spremenila pogled “povprečnega” kupca vozil, ki še vedno trdno verjame, da so Volkswagnova vozila nekaj najboljšega, kar se lahko kupi in da bodo imela vedno odlično ceno. Saj veste, če imaš enkrat Golfa, potem imaš vedno Golfa!

No, razen ko nimaš dovolj denarja, da bi si kupil novega Golfa in si kupiš Kio in ugotoviš, da je vozilo povsem primerljivo, varčno in uporabno, vendar vseeno ni Golf. Ker Golf je pač vse! Sicer je zadnja leta malce manj Golfov serije 2 dizel na naših cestah, ampak pred leti je bila to folklora, še posebej, ker si v njih lahko natočil vse, kar je imelo podobnost z oljem (jedilno, kurilno, doma zvarjeno olje…) in vozilo je delovalo.

volkswagen

5 Responses to Jaz ne onesnažujem okolja s svojim vozilom

 1. Kaja Rot pravi:

  No, gospod ima vendarle prav v nečem. Iz prevoženih kilometrov je mogoče sklepati, da ni tvoj tip človeka – nekdo, ki onesnažuje okolja s fjakarskimi ekscesi iz užitka.

  • Anonimno pravi:

   A ima sploh smisel delati replike na avtorjeve povrsne objave. Po moje ne.

   • had pravi:

    kaj pa je povrsnega? imas obcutek, da sem hotel narediti disertacijo cesa?

    • Anonimno pravi:

     Vse tvoje objave so na ravni gostilniske diskusije..oz.. vzorec razmisljanja ki ga prikazujes na blogu demografsko ustreza cca 21 letni druzbeni aktivistki s fdvja ki nima pojma o zivljenju.

 2. Anonimno pravi:

  Dragi Had, ti si že imel Golfa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.