Zadnje čase nas vsak dan presenetijo nove informacije, ki so povezane z migranti. Včeraj je odjeknila novica, da so med  drugimi (starši) proti naselitvi 6 mladoletnih migrantov v dijaškem domu, tudi profesorji gimnazije Franceta Prešerna. Konkretno – 24 profesorjev je bilo proti temu, da bi šest migrantov v starosti 10 – 14 let naselili v dijaški dom.

Pokojni dr. Janez Drnovšek bi verjetno povedal svoje tem profesorjem. Borut Pahor pa se raje skril glavo v pesek, da ne bo slučajno preveč nekorekten do nikogar. Ampak ni poanta zapisa predsednik, ampak profesorji.

Do sedaj sem bil namreč prepričan, da so profesorji v šolah med drugim tudi za to, da vzgajajo otroke medsebojne strpnosti in jih naučijo spoštovati drugačnost. Očitno sem se motil, ker na gimnaziji Franceta Prešerna so očitno profesorji, ki so nestrpni. Ali pa jih je preprosto strah, ker je določena struja precej prestrašila narod v Sloveniji in marsikdo, ki bi imel še precej časom precej drugačen pogled na migrante, sedaj ob vsej tej medijski manipulaciji desnice gleda na to drugače.

Meni se zastavljajo preprosta vprašanja glede tega dogodka v Kranju:

 • si res starši želijo, da njegovega otroka vzgaja profesor, ki tako jasno podpira nestrpnost, predvsem pa izključevanje?
 • ali te profesorje motijo učenci, ki niso iz Slovenije, ali pa dijaki, ki pridejo z izmenjavo Erasmus v Slovenijo?
 • če se lahko profesorji izrečejo proti migrantom (mladoletnim), ali lahko potem zdravnik zavrne pacienta, ker je druge rase?
 • ali lahko natakar zavrne gosta in ga ne postreže, ker ima čudno frizuro?

Kje se konča vse skupaj? Bo barva nogavic naslednja priložnost, ko bodo profesorji skočili v zrak. Kje so sindikati in kakšno je njihovo stališče glede tega? Zakaj se ne to ne odzove ministrica Maja Makovec Brenčič?

Očitno so to povsem nepomembne stvari v Sloveniji in čez par dni se jih ne bo več nihče spomnil. Ali se še kdo spomni afere z dodatki za stalno pripravljenost? Ali pa vseh neumnosti te vlade, ki so se zgodile v zadnje pol leta? Verjetno ne. Vendar je treba opozarjati na takšne stvari, predvsem pa je potrebno biti kritičen do takšnih dogodkov – sicer bomo naslednji na vrsti mi…

p.s.: sam bi se dejansko vprašal, kaj se je zgodilo v glavah teh profesorjev. Starše, ki so bili proti, pa bi prosil, da svoje otroke prestavijo v drugo šolo!

Spoštovani prijateljice in prijatelji, veseli bomo, če se boste podpisali pod spodnji javni apel, ki sva ga pripravila z…

Posted by Darja Matjašec on Wednesday, 24 February 2016

grafiti_zagreb_lunar_007

17 Responses to Profesorji gimnazije Franceta Prešerna so bili proti 6 mladoletnim migrantom

 1. Ivan Anton pravi:

  Tle so člani profesorskega zbora Gimnazije Franceta Prešerna:

  AHČIN, Tanja; ARH, Vesna; mag. BARBO, Marjeta; BOGATAJ, Andreja; CVENKEL, Urška; ČEMAŽAR, Romana; DUŠAK PREVC, Vera; mag. ERCE, Zvonka; ERMAN, Aljoša; ERŠTE, Sabina; GAŠPERLIN, Metod; GASSER, Andreja; JANČIČ, Anita; JENKO, Vesna; JERIČ, Jože; JOŠT, Janja; KALAN, Boštjan; KAŠTRUN, Robert; KOMOVEC, Aleksander; KONC, Sabina; KONCUT MAROLT, Irena; KOVAČIČ, Tomo; KRIŽNAR, Nives; LAVRIČ, Marija; mag. LEGAT BENEDIK, Rada; LESKOVAR, Bojan; MAČEK, Polona; MAJES, Natalija; MIKOLIČ, Boris; mag. MRŠIĆ, Blaž; PAPLER, Marjeta; PETEK, Polona; PODPEČAN, Irena; RAHOTINA, Irena; RAKOVEC ŽUMER, Irena; RAVNIKAR, Daša; RISTIČ, Robert; ROPRET SOKLIČ, Apolonija; ROZMAN, Robertina; SAJOVIC, Zdravko; ŠOBER, Iva; ŠTUCIN, Anže; URANKAR, Klemen; VREČEK SAJOVIC, Marija; ZAVOLOVŠEK, Bojana; ZUPANČIČ, Irena.

  47 jih je.

  Med njimi je 24 podpisnikov “ostrega protesta” proti otrokom – in 23 takih, ki ta “protest” molče podpira.

 2. Anonimno pravi:

  http://img.rtvslo.si/_up/upload/2016/02/23/65288929_photo_475285_20160223_4.jpg tole so 14 letniki Had? So ja bolj kosmati kot ti, pa tudi videti so bolj odraslo od tebe, pa jih sam šteješ že skorajda 40. Zavajanje,zavajanje.

  • had pravi:

   ocitno ti ni nic jasno. tole ni posneto pred dijaskim domom. in ce bi poznal pravo, bi razumel..

   • Anonimno pravi:

    Potem pa nam malo bolj obrazloži, kje točno se da videti te otroke, ki jih vsi tako srčno zagovarjate, namreč videti jih pa ni nikjer. Čakamo…

    • had pravi:

     torej bi rad zivalski vrt / da se vidi otroke, preden jih sprejmes???

     upam, da nisi resen..

  • Anonimno pravi:

   Zavajanje, bili so marsovci ki so se izdajale za otroke, mam sliko pa to.

 3. Anonimno pravi:

  Had še vedno čakam slike teh otrok, kajti tvoj prispevek se bere, kot da veš kakšni so ti otroci, jaz pa sem ti pod repliko dal sliko odraslih “otrok” in zakaj so vsi proti. Trend, ki je trenutno zelo razširjen po Evropi, kjer se odrasli (migrantje) pretvarjajo da so otroci.
  Zato še vedno čakam, da daš sliko teh otrok in mi dokažeš meni in pa širni “ksenofobni” Sloveniji, da je tvoj zapis dejansko legitimen.

  • had pravi:

   slika je iz kotnikove, kajne?

   slik otrok ni. kajti niti se ne smejo otroci kar tako objavljati na spletu.. ali pac bi na podlagi slike odlocil, ce jih lahko sprejmejo, ali ne?

   oprosti, ampak manjka samo se oznaka na rokavu in smo v letu 1942

   • Anonimno pravi:

    Še vedno nisi odgovoril, so tisti posamezniki kateri so na “moji” sliki isti “otroci” katerim je bil vstop zavrnjen ali ne? Če niso isti, mi prosim pokaži sliko teh otrok, da se širna Slovenija prepriča o teh otrocih/odraslih mladeničih. To je vse.

    Otroci se ne smejo kar tako objavljati? Čudna so ta vaša pravila, ko pa so se ilegalni valovi ljudi valili čez meje Evropskih držav, pa smo na vseh naslovnicah gledali slike otrok. Resda so bile vedno ene in iste slike otrok, ker med njimi ni bilo veliko mladine, ampak vseeno.. otroci so bili čisto na vseh naslovnicah.
    Zdaj se pa kar naenkrat trudite, da slike teh otrok ne bi prišle v javnost, da bi se lahko narod sam prepričal, a so učitelji ravnali pravilno ali ne. Čudna in dvolična pravila imate gospod Had.

    • had pravi:

     tretjic. bo slo? sliko si ti nasel. ne jaz. jaz sem te vprasal, ce je iz kotnikove.. kater del ti ni jasen

     glede slik otrok pa guglaj, da prides do podatkov o tem..

     lahko pa objavis sliko vlakov, ki so jih migranti unicili

 4. Anonimno pravi:

  Cel tvoj članek stoji na premisi, da veš kakšni so ti otroci. Tvoj zapis je sledeči: šest migrantov v starosti 10 – 14 let.. jaz pa ti od začetka negiram, da teh 10 letnikov ni nikjer, le odrasli mladeniči, ki se izdajajo za otroke (10-14 letnike).

  Katerih podatkov točno? Ko odraslega moškega popišejo (brez vseh ustreznih papirjev) kot 11 letnega otroka? Podatkov, ko Delo in Mladina manipulirata z grafi, ki se po čudežu do Nemčije čisto spremenijo. Ali podatki o tem, da se greš neki medij in na hitro prepišeš udarne novice iz glavnih Slo. pa tudi, če se ti ne sanje tej tematiki čisto nič. Samo,da so kliki,ane?

  Ali daj slike teh otrok, ali pa ne zavajaj o otrocih in piši o odraslih ljudeh, ki se izdajajo za otroke.

  • had pravi:

   vracam zogico. ce me obtozujes

  • Jure pravi:

   Gospod anonimno, ce prav sklepan, se v vasem primeru posluzujete obratnega dikaznega bremena. Naj vam nekaj pojasnim…. V sloveniji je obratno dokazno breme dovoljeno le v izkljucjo predpisanih prinerih in ne vedno, ko bi komu (takim, kot ste vi) prislo prav. Kar vam hocem povedati je to, da inajo ti otroci, ce jih stroka prepozna kot otroke, pa ceprav vam mogoce delujejo stari 70 let, pravico do enakopravne obravnave, kot vsi ostali otroci po svetu. Mimogrede, tudi v Sloveniji lahko najdes 15 lwtnije, ki so po izgkedu blizje 30 letniku in seveda velja tudi obratno. Vasa reakcija je zato, milo receno, neodrasla.

 5. Borut pravi:

  Stanje je tako kot je, ker je medijska manipulacija prisotna tako s strani DESNICE kot tudi LEVICE. Uspeva pa jim, ker naši mediji v duhu politične korektnosti skrbno zamolčijo marsikatero dejstvo, sporočila med ljudmi pa se prenašajo po ustnem izročilu in seveda napihnejo. Zdi se mi precej hinavsko, da kažeš s prstom na neke ljudi, ki so bili zavedeni zaradi pomanjkanja informacij, namesto, da bi s prstom kazal na prave krivce.

  • had pravi:

   kako pa manipulira levica?

   • Borut pravi:

    Ko pogledaš medije iz stališča nekoga, ki je zelo blizu politične sredine, vidiš marsikaj. Priljubljeni mediji pri nas so pač večinoma nagnjeni v eno izmed političnih skrajnosti, ali je desna ali leva je popolnoma vseeno. Če se omejimo na levičarske medije, me pri njih moti kako hočejo zatreti kakršnokoli nestrinjanje z njimi. Če se kdorkoli samo drzne spraševati o tem ali je to kar levičarji (naj si bo skrajni ali zmerni) mislijo res prav, je že *fob, *ist, nestrpnež, itd. Nekatere dogodke izpostavljajo (npr. skrunitev gradbišča), druge pa zamolčijo ali o tem le bežno poročajo (npr. skrunitve cerkva), čeprav je oboje obsojanja vredno in nesprejemljivo. Da sploh ne govorim o spretnih manipulacijah pred volitvami. Ali se ti ne zdi to narobe? Kje je tu nepristranskost? Zakaj ne moremo imeti priljubljenih medijev, ki bi o neki stvari poročali popolnoma objektivno? Če bi bili ljudje seznanjeni z vsemi dejstvi, bi bilo precej manj takšnih dogodkov, ker bi bili ljudje pomirjeni. Boš rekel, da ni res? Pa prosim ne odgovarjaj z vprašanji. Če sem se s pisanjem potrudil sam, se lahko še ti :P

    • had pravi:

     nic nisi povedal o manipuliranju? pri levih medijih se nisem videl potvarjanja resnice, kot ga vidim pri desnih medijih. in na kar vsak dan opozarjam.

     kaj je zate objektivno? vcerajsnji protesti na kotnikovi recimo – dve novinarki rtv slo sta videli dogodek povsem razlicno.. si lahko odstranimo koncno plasnice in pogledamo stvari okoli nas skozi prizmo kriticne distance..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.