Zadnje čase nas vsak dan presenetijo nove informacije, ki so povezane z migranti. Včeraj je odjeknila novica, da so med  drugimi (starši) proti naselitvi 6 mladoletnih migrantov v dijaškem domu, tudi profesorji gimnazije Franceta Prešerna. Konkretno – 24 profesorjev je bilo proti temu, da bi šest migrantov v starosti 10 – 14 let naselili v dijaški dom.

Pokojni dr. Janez Drnovšek bi verjetno povedal svoje tem profesorjem. Borut Pahor pa se raje skril glavo v pesek, da ne bo slučajno preveč nekorekten do nikogar. Ampak ni poanta zapisa predsednik, ampak profesorji.

Do sedaj sem bil namreč prepričan, da so profesorji v šolah med drugim tudi za to, da vzgajajo otroke medsebojne strpnosti in jih naučijo spoštovati drugačnost. Očitno sem se motil, ker na gimnaziji Franceta Prešerna so očitno profesorji, ki so nestrpni. Ali pa jih je preprosto strah, ker je določena struja precej prestrašila narod v Sloveniji in marsikdo, ki bi imel še precej časom precej drugačen pogled na migrante, sedaj ob vsej tej medijski manipulaciji desnice gleda na to drugače.

Meni se zastavljajo preprosta vprašanja glede tega dogodka v Kranju:

  • si res starši želijo, da njegovega otroka vzgaja profesor, ki tako jasno podpira nestrpnost, predvsem pa izključevanje?
  • ali te profesorje motijo učenci, ki niso iz Slovenije, ali pa dijaki, ki pridejo z izmenjavo Erasmus v Slovenijo?
  • če se lahko profesorji izrečejo proti migrantom (mladoletnim), ali lahko potem zdravnik zavrne pacienta, ker je druge rase?
  • ali lahko natakar zavrne gosta in ga ne postreže, ker ima čudno frizuro?

Kje se konča vse skupaj? Bo barva nogavic naslednja priložnost, ko bodo profesorji skočili v zrak. Kje so sindikati in kakšno je njihovo stališče glede tega? Zakaj se ne to ne odzove ministrica Maja Makovec Brenčič?

Očitno so to povsem nepomembne stvari v Sloveniji in čez par dni se jih ne bo več nihče spomnil. Ali se še kdo spomni afere z dodatki za stalno pripravljenost? Ali pa vseh neumnosti te vlade, ki so se zgodile v zadnje pol leta? Verjetno ne. Vendar je treba opozarjati na takšne stvari, predvsem pa je potrebno biti kritičen do takšnih dogodkov – sicer bomo naslednji na vrsti mi…

p.s.: sam bi se dejansko vprašal, kaj se je zgodilo v glavah teh profesorjev. Starše, ki so bili proti, pa bi prosil, da svoje otroke prestavijo v drugo šolo!

Spoštovani prijateljice in prijatelji, veseli bomo, če se boste podpisali pod spodnji javni apel, ki sva ga pripravila z…

Posted by Darja Matjašec on Wednesday, 24 February 2016

grafiti_zagreb_lunar_007