Zadnje dni so desnosučni mediji (nova24, publishwall) polni informacij o tem, da bo Slovenija ilegalcem namenila 833 evrov mesečno. Ti mediji vsi po vrsti objavljajo informacije, ki so si zelo zelo podobne. Vendar pozor! Ne držijo.

Po dolgotrajni seji državnega zbora, je ZD potrdil besedilo predloga zakona o mednarodni zaščiti migrantom. Med sprejetimi ukrepi sta tudi: podaljšanje roka za pritožbo za neuspešne prosilce v pospešenem postopku, prosilec za azil pa bo prejemal 833 evrov mesečno, poleg stanovanje, hrane in vse ostale oskrbe (medtem ko slovenski državljan po 40 letih dela dobi 443 evrov pokojnine).

Seveda te informacije istomišljeniki potem delijo na Facebooku in ljudje začnejo dejansko verjeti v takšne stvari. Vse skupaj izhaja iz nekje drugje. 8.11.2015 je dr. Vinko Gorenak zapisal (vir):

Država Slovenija torej namenja osebi, ki je delala največkrat za tekočim trakom polnih 40 let 434 evrov mesečno ali 5208 evrov na leto. Finančni minister pa je pred časom povedal, da nas bo vsak prosilec za azil letno stal 10.000 evrov. Torej bomo mesečno zanj namenili 833 evrov. Za našega državljana, ki je delal in plačeval davke 40 let torej 434 evrov za tujca, ki prosi za azil pa 833 evrov mesečno. Kdo je tu preprosto nor?

Seveda nihče ne omeni, koliko je bilo dejanskih prosilcev za azil – v zadnjih štirih mesecih štirje! Niti tega, da migrant ne dobi tega denarja, ker je znesek določen drugje. Ampak nepomembno. Pomembno je, da je pol ljudi na družbenih omrežjih dejansko prepričanih, da bo vsak migrant dobil 833 eurov.

Škoda je storjena in svet se vrti naprej. Mediji pa še naprej manipulirajo s podatki, ker jim tako pač pride prav!

Če vas dejansko zanima, kakšni so stroški, so pri časniku Finance zelo dobro razjasnili vse te stvari v članku Ali dobijo begunci v Sloveniji žepnino, koliko nas stanejo, vas lahko pozdravijo na ulici kot dobri sosedi?

  • Koliko stane osnovna oskrba prosilca za zaščito na dan?

Za leto 2014 je bil ta znesek 12,26 evra na osebo, leta 2013 pa 9,29 evra. V kontingentnem načrtu vlada računa, da je ta strošek med 10 in 12 evri na osebo.

  • Ali dobijo žepnino?

Da, in sicer 25 evrov na mesec.

  • Koliko beguncev smo imeli lani?

Lani je bila mednarodna zaščita priznana 44 osebam, od tega je bil 32 osebam priznan status begunca, največ Somalcem in Sircem, 12 pa status subsidiarne zaščite.

In hvala, ker ne verjamete vsemu, kar objavijo desni mediji!