Zadnje dni so desnosučni mediji (nova24, publishwall) polni informacij o tem, da bo Slovenija ilegalcem namenila 833 evrov mesečno. Ti mediji vsi po vrsti objavljajo informacije, ki so si zelo zelo podobne. Vendar pozor! Ne držijo.

Po dolgotrajni seji državnega zbora, je ZD potrdil besedilo predloga zakona o mednarodni zaščiti migrantom. Med sprejetimi ukrepi sta tudi: podaljšanje roka za pritožbo za neuspešne prosilce v pospešenem postopku, prosilec za azil pa bo prejemal 833 evrov mesečno, poleg stanovanje, hrane in vse ostale oskrbe (medtem ko slovenski državljan po 40 letih dela dobi 443 evrov pokojnine).

Seveda te informacije istomišljeniki potem delijo na Facebooku in ljudje začnejo dejansko verjeti v takšne stvari. Vse skupaj izhaja iz nekje drugje. 8.11.2015 je dr. Vinko Gorenak zapisal (vir):

Država Slovenija torej namenja osebi, ki je delala največkrat za tekočim trakom polnih 40 let 434 evrov mesečno ali 5208 evrov na leto. Finančni minister pa je pred časom povedal, da nas bo vsak prosilec za azil letno stal 10.000 evrov. Torej bomo mesečno zanj namenili 833 evrov. Za našega državljana, ki je delal in plačeval davke 40 let torej 434 evrov za tujca, ki prosi za azil pa 833 evrov mesečno. Kdo je tu preprosto nor?

Seveda nihče ne omeni, koliko je bilo dejanskih prosilcev za azil – v zadnjih štirih mesecih štirje! Niti tega, da migrant ne dobi tega denarja, ker je znesek določen drugje. Ampak nepomembno. Pomembno je, da je pol ljudi na družbenih omrežjih dejansko prepričanih, da bo vsak migrant dobil 833 eurov.

Škoda je storjena in svet se vrti naprej. Mediji pa še naprej manipulirajo s podatki, ker jim tako pač pride prav!

Če vas dejansko zanima, kakšni so stroški, so pri časniku Finance zelo dobro razjasnili vse te stvari v članku Ali dobijo begunci v Sloveniji žepnino, koliko nas stanejo, vas lahko pozdravijo na ulici kot dobri sosedi?

 • Koliko stane osnovna oskrba prosilca za zaščito na dan?

Za leto 2014 je bil ta znesek 12,26 evra na osebo, leta 2013 pa 9,29 evra. V kontingentnem načrtu vlada računa, da je ta strošek med 10 in 12 evri na osebo.

 • Ali dobijo žepnino?

Da, in sicer 25 evrov na mesec.

 • Koliko beguncev smo imeli lani?

Lani je bila mednarodna zaščita priznana 44 osebam, od tega je bil 32 osebam priznan status begunca, največ Somalcem in Sircem, 12 pa status subsidiarne zaščite.

In hvala, ker ne verjamete vsemu, kar objavijo desni mediji!

33 Responses to Slovenija bo ilegalcem namenila 833 eurov mesečno / desničarski bullshit!

 1. Vili Manili pravi:

  Na portalu Nova24TV se resnica konča v naslovu. Portal je namenjen širjenju strahu in sovraštva, samo poglejte si naslove. Nikakor pa ne priporočam branja komentarjev, saj človek ne ve ali je vse skupaj ena velika (neokusna) zajebancija ali dejansko obstajajo ljudje, ki razmišljajo tako omejeno. Ker dvomim, da je prvo, nas je lahko kar precej strah.

  • jaz pravi:

   Meni se pa zdi nenavadno, kako obrnjeno, tudi proti volji večine, razmišljajo tisti, ki Zdravico izvajajo v arabščini, Prešerna ovijajo v mrežo ter vabijo migrante v Slovenijo.

   Iz levih medijev ni inteligentne razlage, zakaj bi temu bilo tako. Je pa po drugi strani veliko agitpropa, kateremu očitno naseda ne preveč brihtni del populacije.

 2. dgfdg pravi:

  emmmm…torej hrano, bivališče, itd. si pokrijejo iz te žepnine al kako? Pa to so čudodelniki! Naj nam predavajo o tem čudežu.
  Cepci naivni

  • had pravi:

   razumevanje je bistven problem, kajne?

   namreč, če bi znal dobro brati, bi razumel poanto moje zgodbe.. “ilegalci” ne dobijo 833 eurov mesečno.. kar poskuša desnica vseskozi podtakniti..

   • jaz pravi:

    Namesto 800 porabimo 400 eur.

    Je pa res, da tega ne dobijo migrantje, ampak to tudi ni pisalo v članku na 24ur. Pisalo je, da so tolikšni stroški. Pa nisem tu, da bi se šel advokata. Kot desničarju mi je bilo takoj jasno, da država ne daje migrantom po 800 eur na roke.

 3. Ljubica Vodopivec pravi:

  ma kakšnih 833 eur, desna razdiralna golazen širi to. Sramota da še vedno ljudje verjamejo intrigantom, res sramota

  • jaz pravi:

   Še dobro, da desničarji ne uporabljamo tako bogatega zaklada, kot je vaš. (razdiralna golazen, sramota, intigrantje). V resnici smo samo ljudje, z mnenjem. Če vam naše mnenje ni všeč, je to vaš problem, ne naš.

   Kulturno pa levica dokazuje, da je na dnu. Sicer pa med 400 in 800 eur niti ni toliko razlike.

   • had pravi:

    in od kje crpate lazne informacije, da si ustvarite svoje mnenje?

    • Jimmy Choo pravi:

     Zakaj ne odgovorite na vprasanje? Sirite sovrazni govor, obsojate desni pol z zmerlljivkami, skratka vse to proti cemur se kao borite, vendar je to le pesek v oci za ustvarjanje neofasisticnega okolja (ali neokomunisticnega, je popolnoma ista stvar), kjer bodo svobodo izrazanja imeli samo t.i. Levi…
     Vi ste polni lazi in potvarjanja resnice. Vecina vasih blogov je plod propagande levice ki to ni. Nehajte slepiti narod in sebe.
     Je pa dejstvo, znesek 833€ je potrdil DZ. toliko bo stala oskrba vsakega ilmigranta… In da se poslovim v vasem tonu. Nehajte siriti lazi, na klasicen levicarski/fasisticni nacin…

    • had pravi:

     dej en dokaz o potrditvi

   • Ti pravi:

    100%
    200%
    Ne, niti ni razlike. To ni mnenje, to je ksenofobični strah, ki izvira iz vaše rasistične vzgoje, žal. Upam, da vas bo čimmanj imelo otroke, da se že neha to sranje.

 4. Rob pravi:

  Če njihova oskrba stane 12,26 eur/dan je to 367,8 eur/mesec + 25 eur žepnine = 392,8 eur/mesec. To je 112,2 eur več, kot imam jaz penzije, pa imam prek 20 let delovne dobe in je samo 41,2 eur manj od delavca, ki je delal 40 let … Pa ne gre za nevoščljivost, samo človeku se zdi za malo, da mora pozimi zmrzovati, jesti ‘Ž’ kategorijo hrane in tako na račun slabe kvalitete življenja vegetirati na robu družbe, medtem ko bi ji lahko dal še veliko dobrega …
  Na vladi bi morali poskrebti najprej za lastni narod (zato jih imamo!!!), ne pa da na račun potrpežljivih in tihih revežev bašejo denar v svoje vreče brez dna, obenem pa se grejo “humanost” do tujcev!!!

  • Mr. F pravi:

   Ooo še dobro, da so prišli tej begunci. So ljudje vsaj začeli razmišljat kako naš sistem nedeluje in sedaj (od kar traja ta begunska psihoza) vsi pametni in vsi politično aktivni. Žal, da večina krivi napačno – begunce.

   • jaz pravi:

    Večina nas krivi vlado in ne beguncev. Desničarjev, levičarjev, facebookarjev. Ni problem v beguncih. Problem je v načinu, s katerim se vlada sooča z domačimi begunci. Glede na to, kako se dogaja z begunci v tujini, se upravičeno bojimo, da bo v Sloveniji ostalo preveč beguncev, ki bodo kršili red in mir.

    • jaz pravi:

     Hotel sem napisa, da je problem v tem, kako se vlada sooča z domačimi problemi, z domačo etiko. In ker se ne zna soočati z domačimi problemi, ker se tuji politiki ne znajo pravilno soočati z migracijami, se upravičeno bojimo, da bo tudi pri nas prišlo do polomije.

     Ne krivimo beguncev, temveč našo, nesposobno vlado.

    • had pravi:

     za kaj jih krivimo? ker so storili kaj

    • had pravi:

     domacimi begunci??

  • Mr. F pravi:

   Aja pa mi je žal zate, da še vedno verjameš v te pravljice o suvereni državi. Na vladi najprej poskrbijo za lastne interese in za interese svojih šefov, ki pa so tujci tako kot begunci :D

 5. Mr. F pravi:

  Oj, jaz tega nisem zasledil na Reporterju, na nova24 pa itak ne mislim hodit. Malo se mi zdi, da ste tudi vi površni? Je pa precej grozno kako ljudje ne prepoznajo novinarske novice od navadnega nabijanja. To je bilo objavljeno na nekem osebnem blogu in to kar je bilo navedeno kot vir, sploh ni omembe vredno. Sej država porabi precej več na državljana kot 833€, če upoštevamo izobraževanje, zdravstveno oskrbo, pa še razne subvencije,itd. in seved + nelegalne provizije za politike in uradnike.

 6. Andreja pravi:

  Mene pa moti kar naprejšnje jokanje o nižini pokojnine po 40 letih dela. Kar kaže na popolno nerazumevanje tega, od kod pride denar za pokojnino in kako si je Oto, dolgo nazaj zadevo zamislil. Do 50. se zgaraš, greš v penzijo, 5 let te drugi podpirajo, papa. Zdaj, pa ta matematika pač ne zdrži več. Ne moreš 40 let delat in bit 40 let v penziji in za to prejemat isto, kot si imel plače. Sploh če veš, da penzija pride OD TRENUTNO zaposlenih.
  Splošna razgledanost v Sloveniji je na zaskrbljujoče nizkem nivoju, glede na povprečno visoko stopnjo izobraženosti. In zato se, vsak desničarski bulšit in vsaka teorija zarote, pri nas tak lepo primejo. Mene osebno to skrbi bolj kot pa človek, ki beži pred vojno. In ne, človek ki beži pred vojno ni migrant, ampak begunec, je pa res, da je del migracijskega toka.
  Ko samo pomislim, koloko denarja je vstran zmetala država za šolanje ljudi, pa so se raje odločili, da bodo ostali nešolani… Samo to je OK, ker to so priidni in delavni Slovenčki.

 7. Anita Volk pravi:

  Na zacetku pise 4 begunce, na koncu clanka pa pise ze 44. Zakaj bomo 44*833 eur sploh dali??? Same skrajnosti, od levih in desnih. Eni bi radi prikazali prevec eni pa sam za 4 mesce. Ocitno drugace ni dovolj brano.

  V clanku ne razmisljas da vrjetno jih bo vec prosilo ko bodo pogruntali da je to mozno. Konec koncev si noben tujec ne zasluzi vec od minimalca slovencev.

 8. sljeapc pravi:

  Živjo,

  samo en popravek. Migranti, ki so v tranzitu prek SLO ne dobijo žepnine. To dobijo zgolj tisti, ki so zaprosili za mednarodno zaščito. Kolikor vem ta znaša 18 eur na mesec in v celem letu 2015 je bilo takih oseb 277.
  Preden ap se kdo loti izračuna in zavijanja z očmi, pa naj upošteva, da dobršen del teh 277 prosilcev ni ostal v RS dovolj dolgo, da bi dobil žepnino.

 9. Anonimno pravi:

  Kot prvo ne ločiš med stroški in prejemki. Gorenjak je povzemal vladne ocene stroškov in potem Gorenjak laže?

  http://www.24ur.com/novice/slovenija/slovenija-sredstva-za-begunce-pricakuje-tudi-iz-bruseljske-malhe.html

  Minister je ob tem opozoril, da lahko po izkušnjah iz tujine vsi stroški, ki so povezani s tem, odvisno od obsega kriznih razmer na dan dosežejo tudi do milijon evrov. Dodal je še okvirno oceno stroškov za obravnavano prosilcev za azil. Ti so po njegovi oceni približno 10.000 evrov na osebo na leto.

  • had pravi:

   ah, jaz ločim. pisuni ne ločijo tega. nihče od “ilegalcev” ne dobi 833 eurov v roke, kar trdijo povsod.. v tem je razlika..

   prosilec za azil je pač nekaj drugega, kot pa nekdo, ki gre skozi slovenijo.. in ja, nekaterim gre zavajanje zelo dobro od rok..

 10. Rajko b pravi:

  833 je skupaj z gorenjakovow placo in stroski provizij za patrije. Ce njegovih 4000 mesecno dodas vsakemu migrantu, pride ravno 400 na enega. To je nacionalsovinisticna matematika.

 11. jetaM pravi:

  Pa kaj bi ta pisec članka rad imel begunce na svojem hofu al kaj, da jih tak zagovarja? Pa jebote, te pa si idi po njih pa si jih domov pelji, če te tak rajcajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.