Naš svet je postal svet popustov. Na vsakem koraku nas spremljajo popusti – oglasi na spletu ponujajo 30% in več popusta na izdelke. V trgovinah dobite 20% popust, tudi če ne vprašate zanj. Ko kupuješ avto, imajo vsi prodajalci popuste. Živimo v svetu, kjer ni več realnih cen in kjer nima nihče več občutka o tem, koliko smo nek izdelek preplačali. Jeap, točno to.

Nekoč, v nekih drugih časih so bili popusti zgolj na razprodajah. Ko si šel v trgovino nisi mogel “barantati” za ceno. Tudi cena avtomobila je bila točna tista, kot je bila v samem “katalogu.  V sedanjosti so stvari drugačne. Vsaka spletna trgovina ponuja popuste – ne ravno nizke popuste, kar me vedno znova preseneti.

  • Zakaj razmišljam o popustih?

Sam očitno sodim med tiste potrošnike, ki razmišlja ko kupuje. Časi impulzivnih nakupov so mimo in čedalje manjkrat se zalotim, da bi kupoval stvari, ker so zgolj poceni.  O popustih imam tudi posebno logiko, ki je dokaj preprosta – če so enkrat spustili ceno za Renault Twingo pod 9.000 eurov, ne bomo potrošniki nikoli več pripravljeni za to vozilo plačati 14.000 eurov.

To logiko preprosto preslikam na celoten “retail”. Če mi neka spletna trgovina v super duper ugodni ponudbi prodaja nekaj za 100 eurov in na to ponuja 60%, sem seveda zelo zadovoljen potrošnik, ker bom dobil željeno stvar za 40 eurov. Vendar po drugi strani pa mi taista spletna trgovina ne bo nikoli več prodala enakega izdelka za 100 eurov, ker se preprosto zavedam, da je predrag. V določenih primerih, ko se gre za življenjsko pomembne izdelke, se moja prejšnja trditev lahko izključuje!

  • Zakaj popusti?

Popusti so nekaj, kar je v DNK-ju vsakega prodajalca na spletu in ker so nekje prebrali, da to deluje, vsi delujejo po istem principu. Naviješ ceno, ji nabiješ popust in potem to oglašuješ. Vsi smo srečni in zadovoljni, ker smo dobili poceni stvar – vendar se moramo zavedati v tem primeru, da ima trgovec pri polni ceni hudičevo veliko zaslužka, če lahko mirno spusti ceno za 50% in več in to ne vpliva nanj.

Glede na to, da je na trgu veliko prodajalcev, ki prodajajo enake izdelke, ni hudič, da se ne bo našel nekdo, ki bo šel še nižje s ceno – nekdo, ki ne bo niti razmislil, da je že šel sebi v škodo in da s takšnim poslovanjem na dolgi rok ne bo uspel.

  • Kaj pa, če bi imeli vsi realne cene?

Potem ne bi potrebovali popustov. Potem bi morale biti tudi marže normalno visoke. V končni fazi bi potrošniki dejansko vedeli, koliko nas realno stane izdelek, kot pa sedaj, ko so cene namenjene same sebi, vse ostalo pa uredijo popusti.

In še nekaj. Popusti uničujejo blagovne znamke. Ampak to je nepomembno za marsikoga. Važen je trenutni izplen in s popusti se da na hitro prodati veliko. Na dolgi rok pa.. Hu kers..