Motoristična sezona se je šele začela in že so prve smrtne žrtve motoristov. V Ljubljani se je zgodila prometna nesreča, kjer se je motorist s sopotnico zaletel v reševalno vozilo in kjer sta motorista na kraju dogodka umrla. Ugibanj, kaj se je dejansko zgodilo je precej, vendar ne gre mimo dejstva, da to ni prva in niti zadnja nesreča, kjer je udeležen motorist. Zavedam se, da moramo biti vozniki avtomobilov strpni in paziti na motoriste, vendar tudi to ne pomaga, če se motoristi ne držijo prometnih predpisov, ki veljajo za vse!

Prometna nesreča z dvema mrtvima je marsikoga pretresla. Verjamem, da sta bila najbolj pretresena voznik in njegov sopotnik v reševalnem vozilu, ki nista bila na nujni vožnji, vendar sta zavijala levo in posledično kršila določila 2. odstavka 58. člena zakona o pravilih cestnega prometa. Kriva! Vsaj mediji so to tako povzeli. To, da bosta morala živeti s tem do konca življenja je povsem nepomembno. Pa vendar, ali so res vedno za vse nesreče motoristov krivi vozniki avtomobilov?

Poznam zelo veliko motoristov, ki imajo motor že vrsto let, vendar upoštevaje prometne predpise nikogar ne ogrožajo, niti ne povzročajo situacij, ki bi lahko pripeljale do tragičnih posledic. Zavedam se, da so motoristi precej ranljiva skupina in da moramo biti pozorni na njih. Pa vendar.

Komentar o prometni nesreči na Zaloški je tisti, ki mi je dal misliti:

Torej, sem voznik vozila, ki povsem po predpisih zapelje v križišče (kot je bilo v zgornjem primeru). Če mi nasproti pripelje motorist s pravilno hitrostjo in tudi če jaz naredim napako in ga izsilim, potem ima on še vedno precej veliko možnost, da se ustavi. Po drugi strani pa, če pripelje s hitrostjo trikrat višjo od dovoljene, pa nastan težava. Jaz ga verjetno ne bom opazil, še posebej, če je na drugem pasu še kakšno vozilo in mi zastira pogled, voznik motorja pa se ne bo mogel ustaviti, tudi če bi zaviral. Ali je prišlo do takšne situacije tudi v nesreči na Zaloški? Ne vem, to bodo ugotavljali preiskovalci.

Ne bom kritiziral medijev, čeprav so še enkrat znova dokazali, da se jim gre zgolj za mrhovinarstvo…

Včeraj zvečer, ko sem se peljal iz Ljubljane sem doživel precej zanimivo izkušnjo z motoristom in njegovo sopotnico. Na srečo sem to tudi posnel – da ne omenjam tega, da je voznik motorja kasneje zapeljal povsem čez rdečo luč. Vendar na njegovo srečo ni bilo iz njegove desne strani nobenega vozila, ki bi na hitro zapeljal iz križišča, sicer bi se zgodila verjetno precej huda prometna nesreča.

Takšnih motoristov me je strah, kljub temu, da sem previden voznik. Predvsem pa me je strah, da bi bil sam udeležen v takšni prometni nesreči in bi moral potem celo življenje živeti s tem občutkom krivde, čeprav bi bila krivda na drugi strani. Kako lepo bi bilo, če bi motoristi vozili po prometnih predpisih in vozniki avtomobilov upoštevali, da so motoristi med nami in jih tudi primerno zavarovali. Bojim se, da bo letošnja sezona, še posebej na uničene ceste in vse večje število motoristov, slaba sezona za motoriste.. Upam, da se motim. Zelo motim in da ne bo več nobene smrtne žrtve med motoristi! Ampak dokler bodo objestneži na cestah… Do takrat temu ne bo tako..